Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα το σχολείων μετά τις γιορτές προκαλούν την οργή και το θυμό μαθητών και εκπαιδευτικών, συνολικά όλης της κοινωνίας. Το άνοιγμα των σχολείων με το «μέτρο» τους ενός επιπλέον τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους, τη στιγμή που η πανδημία με τη νέα μετάλλαξη έχει φουντώσει, το δημόσιο σύστημα υγείας έχει πρακτικά καταρρεύσει, αποτελεί κοροϊδία και εμπαιγμό.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας είναι εγκληματικές. Μοναδική έγνοια τους είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας, οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό και δεν επιτάσσουν τον ιδιωτικό τομέα υγείας, δεν κάνουν προσλήψεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών, μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ σε χώρους διασποράς του κορωνοΐου, φορτώνουν το κόστος για την προμήθεια των μασκών και των τεστ στους γονείς και τους μαθητές.

Οι όροι λειτουργίας των σχολείων, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού, το απαράδεκτο 50% +1, για να κλείσει ένα τμήμα, το αίσχος της 5νθήμερης καραντίνας, που θα οδηγεί τους νοσούντες να προσέρχονται κανονικά στην εργασία, τα self-test, που σε πολλές περιπτώσεις δε γίνονται και δε δηλώνονται με τον σωστό τρόπο, θα εκτινάξουν τα κρούσματα.

Η κυβέρνησηείχε όλο τον χρόνο να πάρει ουσιαστικά μέτρα, δεν το έκανε όμως, γιατί τα θεωρεί «κόστος» και γιατί δεν της «καίγεται καρφί» για τη μόρφωση των μαθητών μας. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα υλοποιήσει και θα τρέξει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική (κατηγοριοποίηση σχολείων, υποχρηματοδότηση, Τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ κλπ). Με την ίδια λογική βρήκε λύση και για τους εκπαιδευτικούς που νοσούν, να αναλαμβάνουν να απασχολούν τα τμήματά τους άλλοι εκπαιδευτικοί κι αν αυτοί έχουν συμπληρώσει το ωράριό τους να τους ανατίθενται υποχρεωτικές υπερωρίες. Επίσης όπου υπάρχει ανάγκη να σταματά η λειτουργία των τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης και οι αντίστοιχοι εκπαιδευτικοί να καλύπτουν τα κενά που προκύπτουν.

Δεν περιμένουμε λύσεις από αυτές τις απαράδεκτες πολιτικές, της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που θεωρούν την υγεία και τη μόρφωση ως κόστος. Δεν περιμένουμε λύσεις από τα κόμματα που την υπηρετούν. Δυναμώνουμε την οργάνωση και τον αγώνα, με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Διεκδικούμε:

 • Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων που έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα.
 • Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ και στοχευμένα εκτάκτως (rapid, PCR, κ.τ.λ.) δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.
 • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας.
 • Κανένας εκπαιδευτικός δεν δέχεται απασχόληση πέραν του διδακτικού του ωραρίου και σε περίπτωση υποχρεωτικής υπερωρίας αυτό πρέπει να ζητηθεί γραπτά με ευθύνη της ΔΙΔΕ. Κανένας εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής δεν δέχεται να παραβιάσει τη σύμβαση εργασίας που έχει υπογράψει και να αναλάβει τμήμα γενικής παιδείας.
 • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας.
 • Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεσης των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων, ιδιαίτερα για όσους νόσησαν.
 • Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους, με πλήρεις αποδοχές.
 • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.
 • Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Γενίκευση των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης. Κάλυψη όλων των αναγκών Ειδικού Επιστημονικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού.
 • Να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Ούτε σκέψη για διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων τύπου PISA σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου.
 • Κανένας εκπαιδευτικός δεν συμπληρώνει φόρμες για την αξιολόγηση. Υπογράφουμε μαζικά τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία – αποχή και δεν συμμετέχουμε σε καμιά διαδικασία αξιολόγησης. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Τη Δευτέρα 10/01 το ΔΣ της ΕΛΜΕ επισκέπτεται τη ΔΙΔΕ για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση αυτή.

Την Τετάρτη 12/1 συμμετέχουμε στη στάση εργασίας 11:00-14:00 που κήρυξε η ΕΛΜΕ Σάμου με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12στη ΔΙΔΕ Σάμου για να διαμαρτυρηθούμε για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τα απαραίτητα μέτρα και για την αξιολόγηση.Το κάλεσμα απευθύνεται και προς τον Σύλλογο Δασκάλων καιΝηπιαγωγών Σάμου.

Σάμος, 10-01-2022

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου