17η Νοέμβρη

Σαρανταοκτώ χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα αιτήματά του χρόνο με το χρόνο γίνονται πιο επίκαιρα.

Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές που επέβαλλαν και στήριξαν τη στρατιωτική χούντα κάνουν εντονότερο το «αποτύπωμά» τους στη χώρα μας όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, διευρύνοντας τη στρατιωτική τους παρουσία με νέες βάσεις. Στο πλαίσιο της κούρσας των εξοπλισμών οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δυναμώνουν την εξάρτησή τους από τη Γαλλία και δεσμεύονται να στηρίζουν τις Γαλλικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες. Ταυτόχρονα ο αντιδραστικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, για την ανάληψη ρόλων στην περιοχή για λογαριασμό των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και για την εκμετάλλευση των πετρελαίων της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός από τα οικονομικά βάρη που φορτώνουν στις πλάτες των δύο λαών, τους εκθέτουν και στον κίνδυνο του πολέμου, για ένα διακύβευμα που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα τους.

Οι εργαζόμενοι βλέπουν καθημερινά το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και να φαντάζει ανίσχυρο απέναντι στο κύμα της ακρίβειας. Η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία και η ασυδοσία του κεφαλαίου χειροτερεύουν καθημερινά τη θέση των εργαζομένων και βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, όπως φάνηκε πρόσφατα στην Cosco. Η κυβέρνηση με τα νομοθετήματά της ενισχύει τη θέση των αφεντικών και προσπαθεί να καταπνίξει τους αγώνες των εργαζομένων (νόμος Χατζηδάκη).

Στα διαρκή προβλήματα της παιδείας (κτιριακό, έλλειψη εκπαιδευτικών κλπ.) έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα από την πανδημία, τους εξεταστικούς φραγμούς και την εφαρμογή της αξιολόγησης των σχολείων. Ενώ σε κανένα σχολείο της Σάμου δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης των ζημιών από το περσινό σεισμό, ενώ από τα σχολεία λείπουν ακόμα αρκετοί συνάδελφοι, ενώ η πανδημία φουντώνει και το υπουργείο δεν παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας παιδιών και εκπαιδευτικών, ο μεγάλος στόχος για την ηγεσία του είναι η κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσα από την αξιολόγηση, η αναζήτηση χορηγών και η γραφειοκρατικοποίηση της δουλειάς των εκπαιδευτικών.

Πριν από 48 χρόνια απλοί καθημερινοί άνθρωποι σαν κι εμάς, νεολαία, εργάτες, λαός ξεσηκώθηκαν για να ανατρέψουν τη φασιστική δικτατορία, για να διεκδικήσουν ανεξαρτησία με το λαό αφέντη στον τόπο του.  Είχαν να αντιπαλέψουν δυσκολότερες καταστάσεις και μεγαλύτερη τρομοκρατία αλλά τόλμησαν κι ο αγώνας τους πέτυχε νίκες και άφησε παρακαταθήκες που φτάνουν μέχρι σήμερα. Κι εμείς σήμερα καλούμαστε να στηρίξουμε τις δικές μας ζωές και των παιδιών μας, το δικαίωμα στην εργασία, και στη δημόσια δωρεάν παιδεία, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα στη διαδήλωση, στην απεργία, στην ανεξάρτητη από το κράτος και την εργοδοσία οργάνωση των εργαζομένων και της νεολαίας. Υπάρχουν σημάδια που μας κάνουν αισιόδοξους : οι νίκες των εργαζομένων στην efood  και στην Cosco, η συσπείρωση των εκπαιδευτικών και η άρνησή τους να υποταχτούν στην αξιολόγηση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η κλιμάκωση του αγώνα μας και ο συντονισμός με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Έτσι τιμάμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τους νεκρούς της, έτσι συνεχίζουμε τον αγώνα για :

ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Όλοι την Τετάρτη 17/11 στις 6.00 το απόγευμα στην πλατεία Καρλοβάσου

ΕΛΜΕ  Σάμου