Ιδιαίτερα θετικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό στέλνει η βρετανική αγορά. Εκτός από τη μεγάλη αύξηση των προκρατήσεων, που παραπέμπει στην έλευση περισσότερων Βρετανών το 2022 από το 2019, η μία μετά την άλλη οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν στον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια σημαντική αύξηση του αριθμού των προγραμματισμένων πτήσεων και κατ’ επέκταση των διαθέσιμων θέσεων από τη Βρετανία προς πολλούς ελληνικούς προορισμούς. Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό, που επικαλέστηκε πηγές της βρετανικής τουριστικής αγοράς, τον Οκτώβριο καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο αύξηση 30% στις προκρατήσεις για το καλοκαίρι του 2022 σε σύγκριση με εκείνες του Οκτωβρίου του 2018 για το καλοκαίρι του 2019, οπότε και η Ελλάδα σημείωσε ιστορικό ρεκόρ υποδοχής ταξιδιωτών.

Ετσι χθες, μία ημέρα μετά τη συμφωνία με τον όμιλο Jet2 που πέτυχε ο Β. Κικίλιας στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της παγκόσμιας τουριστικής έκθεσης World Travel Market, ήρθε ανάλογη απόφαση και από την Easyjet. Παράλληλα, την πρόθεσή της να αυξήσει τις πτήσεις της προς νέους προορισμούς στην Ελλάδα, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί ο σχετικός προγραμματισμός, γνωστοποίησε στον υπουργό και η British Airways. Ωστόσο, πηγές με γνώση των σχεδιασμών της British Airways εκτιμούν ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις, που θα σημαίνουν επιπλέον κωδικούς πτήσεων για το 2022.

Οι προκρατήσεις δείχνουν ότι η επόμενη τουριστική σεζόν θα είναι καλύτερη από εκείνη του 2019.

Η χθεσινή συνάντηση του Β. Κικίλια με τον CEO της Easyjet, Γιόχαν Λούντγκρεν, και τον CEO της Easyjet Holidays, Γκάρι Ουίλσον, στο πλαίσιο της WTM, συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση της αύξησης της διαθεσιμότητας αεροπορικών θέσεων προς την Ελλάδα κατά 500.000, σε 1,6 εκατ. θέσεις από 1,1 εκατομμύριο, ενώ διατυπώθηκε η πρόθεση να φτάσουν στις 2 εκατομμύρια θέσεις το 2022 εφόσον όλα κυλήσουν κατά το επιθυμητό. Επιπλέον, διατυπώθηκε η βούληση της εταιρείας να λειτουργήσει βάση είτε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου είτε στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας από το 2023. Από την πλευρά της, η Jet2 θα αυξήσει κατά 600.000 τις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις προς ελληνικούς προορισμούς το 2022 σε σχέση με το 2019.

Συνολικά οι διαθέσιμες θέσεις της Jet2 για το 2022 θα είναι 1,44 εκατομμύριο και οι πτήσεις θα διεξάγονται από 10 βρετανικά προς 15 ελληνικά αεροδρόμια, ενώ θα πραγματοποιεί 270 πτήσεις την εβδομάδα προς ελληνικούς προορισμούς. Η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη σημαντικότερη μετά τη Γερμανία για την Ελλάδα, αλλά σε απόσταση αναπνοής. Το 2019 ήρθαν περίπου 3 εκατομμύρια Βρετανοί ταξιδιώτες. Τώρα, μόνο οι δύο από τις παραπάνω αεροπορικές, οι Jet2 και Easyjet, θα διαθέσουν 3 εκατομμύρια θέσεις το 2022, ενώ εκατομμύρια επιπλέον θέσεις θα προσφέρει και η British Airways.

Η αισιοδοξία που οδηγεί τις αεροπορικές σε αυτές τις αποφάσεις εδράζεται στη μεγάλη διάθεση των Βρετανών για ταξίδια, αλλά και στο ιδιαίτερα ελκυστικό brand της Ελλάδας, έπειτα κι από μια χρονιά όπως η φετινή, που το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» που υιοθέτησε η βρετανική κυβέρνηση (επιβάλλοντας καραντίνα σε όσους επέστρεφαν από πολλούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) απέτρεψε εκατομμύρια ταξίδια.

Ωστόσο, και ο βρετανικός «φωτεινός σηματοδότης» παύει να υφίσταται: ο υπουργός Τουρισμού συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ρόμπερτ Κορτς, ο οποίος και τον ενημέρωσε ότι από το πρωί της Δευτέρας έχει αρθεί το «κόκκινο» για όλες τις χώρες και οποιαδήποτε επαναφορά του θα αφορά μόνο σε ενδεχόμενες μεταλλάξεις και όχι στον αριθμό των κρουσμάτων. Σύμφωνα με την έρευνα WTM Industry Report που παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση, το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» απέτρεψε το 66% των Βρετανών από ταξίδια στο εξωτερικό.

Πηγή: kathimerini.gr