Υπό  έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Ιουλίου στην περιοχή Παλαιοχώρι Μαραθοκάμπου. Η πυρκαγιά έκαψε 3,5 χιλιάδες στρέμματα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ενώ στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος τουλάχιστον 50 πυροσβέστες από το νησί και 28 άτομα της ΕΜΑΚ που έφτασαν στις 11 το βράδυ στην Σάμο. Όλη την νύχτα οι επίγειες δυνάμεις έδιναν σκληρή μάχη με τις φλόγες και με το πρώτο φως της ημέρας το μέτωπο της φωτιάς είχε οριοθετηθεί. Οι ρίψεις από τα 2 ελικόπτερα ξεκίνησαν στις 6 το πρωί ενώ στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Π.Υ για τυχόν αναζωπυρώσεις καθώς οι άνεμοι έχουν κοπάσει ωστόσο ο βαθμός κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιάς παραμένει στο 4 ενώ από το απόγευμα η ΕΜΥ προβλέπει νέα ενίσχυση των ανέμων έντασης 7 μποφόρ.

Εξάλλου σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νοσοκομείου Σάμου, την Τετάρτη διεκομίσθησαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στις 08.40μμ και 11.30μμ, δυο εκ των τεσσάρων επιβαινόντων του ελικοπτέρου που συμμετείχε στην κατάσβεση πυρκαγιάς, νοτιοδυτικά της Σάμου, στην θέση «Παλαιοχώρι», ο μηχανικός του ελικοπτέρου και ο πιλότος αντίστοιχα Μολδαβικής καταγωγής και οι δύο.

Υποβλήθηκαν σε εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο και κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο Σάμου για περαιτέρω έλεγχο και παρακολούθηση. Έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Παραμένουν στην παθολογική και χειρουργική κλινική αντίστοιχα.

Στις 11.30μμ της ίδιας ημέρας μεταφέρθηκαν επίσης οι σοροί των δυο άλλων επιβαινόντων στο ελικόπτερο. Αναμένεται  η  διενέργεια της νεκροψίας –νεκροτομής.

Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου παραμένει σε ετοιμότητα πάντα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όσους έχουν ανάγκη και από την καταστροφική πυρκαγιά.