Η φετινή καλοκαιρινή έκθεση της Φωτογραφικής Ομάδας Σάμου θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου στον αύλειο χώρο της Δημόσιας Βιβλιοθηκης Σάμου και θα λειτουργεί από 20:00 έως 23:00. ΧΡΟΝΟΣ – ΑΧΡΟΝΟΣ «Ο χρόνος είναι γρήγορος ίσκιος πουλιών Τα μάτια μου ορθάνοιχτα μες στις εικόνες του» – Οδυσσέας Ελύτης «Προσανατολισμοί».

«Τι είναι ο χρόνος; Είναι αίσθηση, τόπος, λύτρωση, πόνος; Είναι μυστήριο ή η κοινή μας αλήθεια; Κυλά ή μένει μετέωρος. Είναι τάχα η μαύρη τρύπα όπου θάβουμε μυστικά, πόνους και ανεκπλήρωτα όνειρα; Ένα πηγάδι όπου χωρά η μνήμη και όπου κρύβεται η αμνησία; Ίσως διάσταση ή και διάστημα ανάμεσα στο πριν, το μετά, ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο, χαμένος και ξανακερδισμένος; Προχωρά αήττητος, ή γυρίζει πίσω νικημένος; Έχει ήχο, μυρωδιά και μια αξεδιάλυτη γεύση; Κουρνιάζει στις σκουριές ή ανακατεύεται με χρώματα ακατάλυτα;

Δεσμώτες και δέσμιοι του χρόνου, τον αποτυπώνουμε σε εικόνες προσπαθώντας να παγώσουμε την κίνησή του ή να τη θολώσουμε, να καταδείξουμε τη δύναμή του ή να την υποτιμήσουμε. Τον μεγεθύνουμε σε διάσταση, τον ζούμε, τον αποφεύγουμε, αγαπούμε να μισούμε το αχανές των δυνατοτήτων του.

Στην ετήσια έκθεση της ΦΩΤ.Ο.Σ., τα μέλη της επιχειρούν να πιάσουν το άπιαστο στην τεράστια θεματική «Χρόνος». Να αποτυπώσουν όλες τις διαστάσεις του, να αιχμαλωτίσουν στιγμές, διαθέσεις, οπτικές ή και φιλοσοφικές προσεγγίσεις, ίσως ακόμη και αυτό το ρευστό που ο χρόνος έχει από την φύση του!»

(Κείμενο: Έλενα Χουσνή)