Ογδόντα  νήπια βρέθηκαν εκτός του προγράμματος ΕΣΠΑ  στην Σάμο καθώς από τις 208 αιτήσεις για νήπια και βρέφη  μόνο τα 128 εγκρίθηκαν.
Σύμφωνα με  την  διευθύντρια των βρεφονηπιακών σταθμών Σάμου  Ιωάννα Γεωργοστάθη  τα απιδιά αυτά θα μπορούν να κάνουν αίτηση  πληρώνοντας βέβαια από μόνοι τους τα τροφεία.

Πρόβλημα χωρητικότητας δεν υπάρχει παρά μόνο στο Καρλόβασι όπου  χωρούν 70 νήπια ενώ υπάρχουν 93 αιτήσεις και για τα βρέφη υπάρχουν 20 θέσεις ενώ οι αιτήσεις είναι 27.

Εξάλλου με το νέο σύστημα του προγράμματος, οι γονείς είναι αυτοί που  επιλέγουν που θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους με αποτέλεσμα ως την 1η του Σεπτέμβρη να μην είναι ξεκάθαρη η εικόνα του ακριβή αριθμού νηπίων και βρεφών που θα φιλοξενηθούν στους νηπιακούς σταθμούς.
Για το προσωπικό που απασχολείται με ετήσιες συμβάσεις μέσω του ΕΣΠΑ δεν υπάρχει  κανένα πρόβλημα δήλωσε η κ. Γεωργοστάθη  αφού έχουν  ανανεωθεί όλες.

Ωστόσο υπάρχει πρόβλημα  με έξι βρεφονηπιοκόμους που βρίσκονται σε άδειες κύησης , λοχείας και μητρότητας.

Η δ/νση βρεφονηπιακών σταθμών έχει ζητήσει την αντικατάστασή τους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν εύρυθμα όλες οι μονάδες. Για παράδειγμα ο νηπιακός σταθμός Μαραθοκάμπου  λειτουργεί με μόνο μία εργαζόμενη που έχει στην ευθύνη της περίπου 15 νήπια.