Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια – βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας.
Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως την Κυριακή οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

Α. Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (25-11-23) μέχρι τις βραδινές ώρες της Κυριακής (26-11-23). Συγκεκριμένα:
α. στα δυτικά από τις απογευματινές ώρες θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
β. στα ανατολικά από τις βραδινές ώρες νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα στο ανατολικό Αιγαίο έως 9 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
γ. Εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (26-11-23) στα δυτικά και τη νύχτα και στα ανατολικά.

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται
α. από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (25-11-23) στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα και από το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.
β. από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη νότια Πελοπόννησο, τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και τη δυτική Θεσσαλία.
γ. Τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.

Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (25-11-23) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (26-11-23) στα ηπειρωτικά ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα.

Παρακαλούμε τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους δήμους του Νομού Σάμου ,  να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Παράλληλα, συνιστούμε  στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

 

                                                           Ο  Προϊστάμενος  του Τμήματος Πολιτικής

                                                                        Προστασίας Π.Ε. Σάμου

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΤΟΥΡΗΣ

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

 1. Την κ. Αννη Ανδρεάδη Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Σάμου.
 2. Τον Δημήτριο Μαλλιαρό  Προϊστάμενο της Αυτοτελους Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Π.Β. Αιγαίου.
 3. Τον Στρατιωτικό Διοικητή 79 ΑΔΤΕ, ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
 4. Τον Διοικητή της Αστυνομικής Δ/νσης Σάμου, ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
 5. Τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου & Κρήτης .
 6. Τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Σάμου, ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
 7. Τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
 8. Τον Διοικητή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Σάμου, ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
 9. Την, Προϊσταμένη της Δ/νσης Δασών η τον νόμιμο  αναπληρωτή της.
 10. Τον Δήμαρχό Ανατολικής Σάμου, κ. Στάντζο   Γεώργιο.
 11. Τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου, κ. Αλέξανδρο Λυμπέρη.
 12. Τον Δήμαρχο Ικαρίας κ. Νικόλαο Καλαμπόγια.
 13. Τον Δήμαρχο Φούρνων κ. Δημήτριο Καρύδη.
 14. Τον εκπρόσωπο της ΔΕΔΔΗΕ νομού Σάμου.
 15. Τον Διευθυντή του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ Σάμου.
 16. Τον Διοικητή του Κ.Ε.Δ. Σάμου.
 17. Την Προεδρό του Νοσοκομείου Σάμου .
 18. Την Πρόεδρό του Νοσοκομείου Ικαρίας
 19. Την Προέδρο του Κέντρου Υγείας Καρλοβασου.
 20. Την Προέδρο του Κέντρου Υγείας Ευδήλου.

 

 

 

Αποδέκτες για Κοινοποίηση

 

Εκπρόσωποι ΜΜΕ