Για την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου στις 18/1

Απόφαση για έκτακτη Γενική Συνέλευση την 1η Φλεβάρη

Η 3η συνεδρίαση του Δ.Σ. επιβεβαίωσε ότι η ζωντάνια του σωματείου και η δράση του με όρους διεκδίκησης απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική εχθρική για τα συμφέροντα των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι μονόδρομος.

Σε αυτή την κατεύθυνση στο ζήτημα του σχεδιασμού δράσης του σωματείου η τοποθέτηση της ΑΣΕ κινήθηκε στα εξής:

Υπάρχει η παρακαταθήκη του συντονισμού περίπου 60 σωματείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπάρχουν οι αποφάσεις της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Σε αυτές τις κατευθύνσεις να συνεχίσουμε, μαζί με τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα, επιδιώκοντας να διευρυνθεί το μέτωπο.

Είναι δεδομένο ότι ζούμε σε μια οξυμένη κατάσταση για τον κλάδο που εκφράζεται ανάμεσα στα άλλα με:

  • Την αθλιότητα των οικονομικών μας, που πλέον λόγω της έντασης της ακρίβειας εξαϋλώνονται ακόμα πιο γρήγορα.
  • Τη διαχρονική αντικυβερνητική πολιτική, από όλες τις κυβερνήσεις που παρεμβαίνει αντιδραστικά στο περιεχόμενο του σχολείου, με κριτήριο να είναι ο σημερινός μαθητής και αυριανός εργαζόμενος φτηνός. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουν και τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό, πλήρως εναρμονισμένο σε αυτούς τους σχεδιασμούς, και αυτό υπηρετεί η εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων, π.χ. αξιολόγηση.

Δώσαμε μια εικόνα για την απεργία αποχή σε μέντορες και αξιολόγηση, καλούμε όλους τους συλλόγους διδασκόντων να εμπιστευτούν τη δύναμή τους και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για απεργία – αποχή.

Από αυτή τη σκοπιά προτείναμε να γίνει Γενική Συνέλευση με επαρκές χρόνο προετοιμασίας που να ξεχωρίσουν τα εξής θέματα:

  • Διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης από τον κλάδο. Δεν πάει άλλο, πρέπει να βγούμε στην επίθεση. Η λογική των παρατάξεων που λένε ότι η διεκδίκηση κλαδικής σύμβασης είναι επικίνδυνη (!) με το επιχείρημα ότι το κίνημα είναι πεσμένο μας βρίσκει αντίθετους. Είναι μοιρολατρία η αποδοχή της σημερινής κατάστασης, είναι μοιρολατρία να υπάρχει προσμονή από τις εκλογές, που όποια κυβέρνηση και να βγει δεν πρόκειται να κινηθεί έξω από τις ράγες της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Είναι ρεαλιστικό να δυναμώσουμε τον αγώνα και την πάλη και να έχουμε κατακτήσεις στο σήμερα. Η ΑΣΕ θα καταθέσει σχέδιο Σύμβασης, επιδιώκουμε να συζητηθεί στο ΔΣ και στα σχολεία, και η Γενική Συνέλευση με απόφασή της, και σε συντονισμό από τα κάτω με άλλα σωματεία, να επιβάλει στη ΔΟΕ αγωνιστικές αποφάσεις. Αλλιώς ο αγώνας θα οργανωθεί από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Αυτή είναι η πρότασή μας.
  • Το θέμα των μονιμοποιήσεων συναδέλφων που έχουν κλείσει διετία, αλλά και των μονιμοποιήσεων που έρχονται. Προτείνουμε ο Σύλλογος να οργανώσει κινητοποίηση για το θέμα με στάση εργασίας.
  • Για το θέμα της Υγείας προτείνουμε ο Σύλλογος να συμμετάσχει σε πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου με θέμα την υγεία, που οργανώνει άνοδο στην Αθήνα και κινητοποίηση στο υπουργείο, καθώς η κατάσταση δεν πάει άλλο.
  • Για το θέμα των ακριβών εισιτηρίων να δοθεί συνέχεια με παραστάσεις και κινητοποιήσεις.

 

Πλέον και μετά τις νέες εξελίξεις που είχαμε τις τελευταίες μέρες, χρειάζεται να συζητηθεί στη Γ.Σ. πώς θα οργανώσουμε άμεσα τη δράση μας απέναντι και στην ατομική αξιολόγηση που επιχειρείται να ξεκινήσει με άμεσες διαδικασίες!

Συμφωνήσαμε στις προτάσεις που έγιναν για:

  • Κινητοποίηση στα δημοτικά συμβούλια των δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου με θέμα την κατάσταση των σχολείων.
  • Συμφωνήσαμε να οργανώσει ο σύλλογος πολιτιστική εκδήλωση, όπου ανάμεσα στα άλλα θα τιμηθούν οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν.

Για το θέμα των μεταφορών, που είναι συνολικό πρόβλημα, και ειδικά σε σχέση με τον Πύργο, συμφωνήσαμε να βγει κείμενο του ΔΣ, ενώ θα γίνει προσπάθεια για παρέμβαση σε περιφέρεια και ΔΙΠΕ, μαζί με τους γονείς. Προτείναμε κινητοποίηση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου που θα γίνει στη Σάμο.

Κλείνοντας, θέλουμε να πούμε ότι με θλίψη παρακολουθούμε μια προσπάθεια να ταυτιστεί η ΑΣΕ με την Ενωτική, με μόνο επιχείρημα ότι ψηφίσαμε να είναι πρόεδρος από την πρώτη δύναμη, παίρνοντας υπόψη το πώς ψήφισαν οι συνάδελφοι. Το να μη συμφωνεί κάποιος με αυτό είναι θεμιτό, το να μιλά όμως για «ειρηνική συνύπαρξη» είναι φαιδρό.

Επίσης η «λογική» που λέει ότι ο Σύλλογος δε χρειάζεται να έχει προεδρείο (!) είναι παράξενη για όποιον έχει έστω και μια αμυδρή σχέση με σωματεία ενώ το γεγονός ότι παράταξη δεν παίρνει καμιά θέση για το πώς να εκπροσωπείται ο σύλλογος σε επιτροπές του δήμου, πώς να λειτουργήσει οικονομικά και άλλα, με απαντήσεις του στυλ «έχουν ευθύνη οι δυο παρατάξεις» ας το κρίνουν οι συνάδελφοι.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 17.30 ΣΤΟ 1ο Δ.Σ. ΣΑΜΟΥ