ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου δηλώνει την στήριξή του στο δίκαιο αίτημα του μαθητή Σισσέ Βαφίνγκ για απόδοση ασύλου. Ο Σισσέ ήρθε στο νησί μας το 2019 ως ασυνόδευτος ανήλικος και ξεκίνησε φιλότιμες προσπάθειες να φοιτήσει στο Γενικό Λύκειο Σάμου σημειώνοντας σημαντική πρόοδο με βραβεύσεις στον αθλητισμό κλπ. Πλέον έχοντας συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του έρχεται αντιμέτωπος με την πάγια τακτική του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αυτή της απέλασης.

 

Η περίπτωση του Σισσέ, όπως και του Σαϊντού Καμαρά, που έγινε γνωστή το προηγούμενο διάστημα στη χώρα μας, αφορά το σύνολο των προσφυγόπουλων που έρχονται αντιμέτωποι με την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολιτική, που πιστά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, που ενώ από τη μία δήθεν πλασάρουν τις ευαισθησίες τους για τα ασυνόδευτα ανήλικα, την ίδια στιγμή τους απελαύνουν μόλις ενηλικιωθούν με συνοπτικές διαδικασίες, επιστρατεύοντας και την Frontex, προς χώρες μάλιστα που χαρακτηρίζονται ως δήθεν ασφαλείς από την ΕΕ και την κυβέρνηση πχ Τουρκία. Την ίδια στιγμή δε, προετοιμάζουν το έδαφος μέσα από συμφωνίες επανεισδοχής με χώρες προέλευσης και διέλευσης (πχ η κυβέρνηση της ΝΔ με Πακιστάν και Μπαγκλαντές) ώστε να διασφαλίζεται το απαραίτητο φτηνό εργατικό δυναμικό για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια και τους μεγαλοεργοδότες της Ελλάδας με «νόμιμες» πλέον οδούς μετανάστευσης.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους, συλλόγους και φορείς, γονείς, δασκάλους και μαθητές να σταθούν στο πλευρό του Σισσέ και του κάθε Σισσέ κόντρα σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές και απαιτούμε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του για την απόδοση ασύλου. Διεκδικούμε:

  • Την προστασία όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων, τη στήριξη για την ουσιαστική ένταξή τους μετά από την ενηλικίωση σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, Εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ.
  • Να δοθεί άσυλο σε όλους τους ασυνόδευτους ανήλικους και να σταματήσουν οι απελάσεις λόγω της ενηλικίωσής τους.
  • Να καταδικαστεί το αντιδραστικό νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεών της, απέναντι στους ξεριζωμένους από τις χώρες τους λόγω ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, φτώχειας και εκμετάλλευσης.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών προς τις χώρες προτίμησής τους και κλείσιμο της απάνθρωπης φυλακής του ΚΥΤ στου Ζερβού.

 

 

Όλοι στην κινητοποίηση αλληλεγγύης και στήριξης των προσφυγόπουλων

την Πέμπτη 23/06, 18.30 στην πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ