ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πολύ δύσκολης σχολικής χρονιάς. Με μια ακόμα χρονιά που ζήσαμε με τον κορονοϊό, που μπορεί να μην είχαμε τηλεκπαίδευση, χάθηκαν όμως χιλιάδες ώρες λόγω της νόσησης μαθητών και εκπαιδευτικών. Με την κυβερνητική πολιτική να οδηγεί σε ένα πιο ταξικό σχολείο, τόσο με τα νέα αναλυτικά προγράμματα, όσο και με μια σειρά μέτρα που έχουν ψηφιστεί και προσπαθεί να τα υλοποιήσει, όπως η αξιολόγηση, η τράπεζα θεμάτων, οι εξετάσεις τύπου PISA κλπ. Με την ακρίβεια να καταπίνει στην κυριολεξία το εισόδημά μας. Με ένα πόλεμο στην Ουκρανία, όπου μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή, η χώρα μας συμμετέχει μέσω της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ, μεγαλώνοντας τους κινδύνους για το λαό μας.

Είναι μια χρονιά που οι εκπαιδευτικοί δείξαμε ανάστημα με την αγωνιστική μας στάση, όπως έγινε με τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση του Οκτώβρη, αλλά και αυτή του Απρίλη, με την απεργία αποχή κλπ. Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση της πλατιάς πλειοψηφίας των συναδέλφων και αυτό αποτελεί παρακαταθήκη που πρέπει να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα. Είναι όπλο για να συνεχίζεται ο αγώνας.

Μπροστά μας υπάρχει ο μονόδρομος της συνέχισης της πάλης. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Έχουμε πείρα: όσο θα είμαστε στο καβούκι μας τα μέτρα θα περνάνε σαν οδοστρωτήρας. Όσο θα δρούμε ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική θα τους καθυστερούμε, θα πετυχαίνουμε νίκες.

Υπάρχουν σύγχρονα, φετινά παραδείγματα, που μπορούν να εμπνεύσουν:

  • Στο λιμάνι του Πειραιά, οι λιμενεργάτες συσπειρωμένοι στο ταξικό σωματείο τους έχουν αναγκάσει το μονοπώλιο της Cosco να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να υπογραφεί ΣΣΕ. Κόντρα στην καταστολή, τους αντεργατικούς νόμους ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, τα ΜΜΕ.
  • Στη ΛΑΡΚΟ πάνω από δυο χρόνια οι εργάτες αντιστέκονται. Θα ήθελε η κυβέρνηση να τους είχε ήδη πετάξει έξω από τις δουλειές και τα σπίτια τους, αλλά δεν το έχει καταφέρει.
  • Οι Οικοδόμοι υπέγραψαν μετά από πολλά χρόνια ΣΣΕ, με σημαντικές αυξήσεις και τώρα δίνουν τη μάχη για να εφαρμοστεί η σύμβαση.
  • Θυμόμαστε των αγώνα των εργαζομένων στην efood.
  • Και δεκάδες ακόμα παραδείγματα όπως Πετρέλαια Καβάλας, ξενοδοχοϋπάλληλοι σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο, νηματουργία Βαρβαρέσος, μετανάστες εργάτες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας κλπ.

Η ελπίδα μας είναι στον αγώνα. Και είναι κρίσιμο για να έχουμε αγώνες να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στα σωματεία, στις ομοσπονδίες. Όπως είναι εμπόδιο η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ για τους εργάτες, είναι εμπόδιο ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης στη ΔΟΕ.

Μπροστά μας έχουμε τη Γ.Σ. και τις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΔΟΕΈχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε το συσχετισμό δύναμης. Το βήμα που έγινε με τη σημαντική δύναμη που οι συνάδελφοι δώσατε στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, και που ήδη αποτυπώνεται στις ανακοινώσεις και τις δράσεις του συλλόγου μας, μπορεί να διευρυνθεί.

Θυμηθείτε: η ηγεσία της ΔΟΕ με ευθύνη των δυνάμεων της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΗΣΥ) και των Παρεμβάσεων πούλησε τον αγώνα μας σε μια κρίσιμη καμπή για την αξιολόγηση. Αποκούμπι σταθερό αποδείχτηκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και αυτό θα συνεχιστεί.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στις εκλογές αυτές, επίσης, θα αναδείξουμε και τους αντιπροσώπους του σωματείου μας στη συνδιάσκεψη του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, όπου πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Στη μέχρι τώρα θητεία του και με τις δυσκολίες της περιόδου όπως η πανδημία, είχε συνεχή παρουσία στους αγώνες, με παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις, συσκέψεις και οργανωμένη δράση σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική και τους αντεργατικούς-αντιλαϊκούς νόμους. Στο πλάι του Εργατικού Κέντρου του Νομού και όλων των εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Να συμμετάσχουμε μαζικά στις αρχαιρεσίες του συλλόγου μας, που το πιθανότερο είναι να γίνουν πάλι χωρίς συνδικαλιστική άδεια. Να μη δώσουμε άλλοθι σε αυτούς που θέλουν να διαλύσουν τα σωματεία, να τα μετατρέψουν σε απλούς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς εξυπηρέτησης της εργοδοσίας και του κράτους.

Σκεφτείτε: όσο πιο πολλοί ψηφίσουν τόσο πιο πολλούς αντιπροσώπους θα στείλει ο σύλλογός μας, τόσο πιο δυνατά μπορεί να ακουστεί η φωνή όλων μας.

Δυναμώστε την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών. Είναι η μόνη δύναμη που ξέρει καλά ο καθένας τι εκπροσωπεί, που ξέρει ότι η ψήφος του, ανεξάρτητα αν έχει διαφωνίες, θα κατατεθεί στην οργάνωση της πάλης για το συμφέρον των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Βαδίζουμε μαζί στον αγώνα!

Τη δύναμη και το δίκιο το έχουμε οι πολλοί!