Δελτίο Τύπου

Η Τ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων διοργάνωσε την 27η Απρίλη στο Χριστό Ραχών,εκδήλωση με θέμα:«Σκέψου, δράσε, ζήσε χωρίς ναρκωτικά».Κεντρικός Ομιλητής ήταν ο υποψήφιος βουλευτής στον νομό Σάμου, Μαρούπας Βαγγέλης,μέλος της Κ.Ε και εκπαιδευτικός.

Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι: «το σημερινό θέμα αφορά τις εκλογές. Εμείς δεν διαμορφώνουμε θέσεις και αιτήματα ειδικά για τις ανάγκες της εκλογικής μάχης, όπως κάνουν τα άλλα κόμματα. Έχουμε θέσεις και επεξεργασίες  για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την εργατική λαϊκή οικογένεια και τη νεολαία. Επεξεργασίες που επιδιώκουμε να μπαίνουν στη ζωή, στην καθημερινή πάλη σταθερά.

Τέτοιο κρίσιμο ζήτημα είναι το θέμα των ναρκωτικών το οποίο στον καπιταλισμό αναπτύσσεται σαν τρόπος ζωής, που όλη η ζωή του χρήστη εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο, που τα πάντα υποτάσσονται στην αναζήτηση ουσιών. Εκφράζει αυτό που λέμε ως ακραία μορφή αποξένωσης του ατόμου με την κοινωνία και άρνησή της. Παρουσιάζεται ως φυγή από την κοινωνία της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης. Ταυτόχρονα χρησιμοποιείται ως μεγάλη μπίζνα, με μονοπωλιακούς ομίλους να μετρούν τεράστια κέρδη».

Ανέφερε παραδείγματα από την ιστορία όπου οι επαναστάτες ποτέ δεν έκαναν χρήση ναρκωτικών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες:«Την εποχή των διώξεων και των εξοριών, των εκτοπίσεων και των εκτελέσεων οι κομμουνιστές είχαν μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά, αντιμετώπιζαν με ατσάλινη θέληση και δύναμη τη σκληρή πραγματικότητα, οργάνωναν τη ζωή ακόμα και στα ξερονήσια, δεν επέλεγαν τον εύκολο δρόμο της φυγής, που θα έβαζε ταυτόχρονα και μπουρλότο στην πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση».

Επικαλέστηκεέκθεση του ΟΗΕ η οποία λέει:«Η φτώχεια, η πείνα, η οικονομική ανισότητα, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η αποστέρηση, η μετανάστευση, η υποχρεωτική εκτόπιση, οι περιορισμένες δυνατότητες πρόσβασης στην εκπαίδευση και την εργασία, η έκθεση στη βία, είναι κρίσιμοι παράγοντες που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών». Άρα συμπέρανε:«το φαινόμενο της χρήσης ναρκωτικών ουσιών «θα εξαφανιστεί όταν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα ανατραπεί και μπει εκεί που πλέον ανήκει, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όμως έχουμε ακλόνητη πίστη ότι σήμερα ένας νέος, μια νέα μπορούν να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη των ναρκωτικών. Δε στεκόμαστε σε καμία περίπτωση μοιρολατρικά απέναντι στο φαινόμενο».

«Διεκδικούμε με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο άνθρωπος που βαδίζει στο δρόμο των ναρκωτικών, να μπορέσει να ξαναβαδίσει στο δρόμο της κοινωνικής ζωής.

Απαιτείται κεντρικά σχεδιασμένη αντιναρκωτική πολιτική, με επαρκή χρηματοδότηση μέσα από το Υπουργείο Υγείας, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών και διαφόρων ΜΚΟ».

Το ΚΚΕ έχει πρόταση εξουσίας- διακυβέρνησης, που καλούμε το λαό με την πάλη, αλλά και με την ψήφο του στις εκλογές, να τη στηρίξει, να την υιοθετήσει. Πρόταση εξουσίας που απαντά στις αγωνίες του λαού και της νεολαίας στο σήμερα.Λέει το Πρόγραμμα του ΚΚΕ: «Καθιερώνεται αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη, παρέχονται υπηρεσίες για την εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, της πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του ανθρώπου, της διασφάλισης συνολικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνθηκών που επηρεάζουν τη δημόσια Υγεία, την ικανότητα για εργασία και κοινωνική δράση. Μέχρι να εξαλειφθούν πλήρως ως κοινωνικό φαινόμενο οι εξαρτήσεις από ουσίες, υπάρχουν εξειδικευμένες κοινωνικές υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής ένταξης

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι στην αντίπερα όχθη από τις αστικές πολιτικές και προσεγγίσεις. Προσεγγίσεις που αντιμετωπίζουν το χρήστη ως ασθενή και την εξάρτηση ως θέμα δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Αποσυνδέουν οι αστικές δυνάμεις το φαινόμενο των ναρκωτικών από τα κοινωνικά αίτια της γέννησής του.

Σήμερα η στεγνή θεραπεία θεωρείται κοστοβόρα. Πάλι μπροστά μας δηλαδή το κέρδος ως εμπόδιο για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Άλλο θέμα που στάθηκε ήταν γιατί γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ μαλακών και σκληρών ναρκωτικών; Και τα δυο είναι ναρκωτικά. Χώρια που πολλοί χρήστες οδηγούνται σε χρήση των κακώς λεγόμενων σκληρών ναρκωτικών έχοντας ξεκινήσει από την κάνναβη, που κακώς θεωρείται μαλακό ναρκωτικό.

Αλλά το πιο προβληματικό στοιχείο του διαχωρισμού είναι ότι προσπερνά το γεγονός ότι διαμορφώνεται εξάρτηση από τις ουσίες, ότι ο άνθρωπος οδηγείται στον κοινωνικό θάνατο, αλλοιώνεται η συνείδησή του, ακόμα και αν δεν επέρχεται ο φυσικός θάνατος. Προσπερνούν ότι ο χρήστης και των λεγόμενων μαλακών ναρκωτικών αισθάνεται αδύναμος μπροστά στην σκληρή, βάρβαρη πραγματικότητα και επιλέγει να «φεύγει».

 

Παρέμβαση έγινε και από τον Ικαριώτη υποψήφιο βουλευτή Βαρδαρό Λεωνίδα, σκηνοθέτη, ο οποίος ανέφερε ότι ιστορικά ο Ικαριώτικος λαός,μέσα από τους συλλόγους του και στις Ράχες, είχε πολλές φορές κάνει θεματικές εκδηλώσεις ενάντια στην χρήση ναρκωτικών. Ανέφερε δε, ότι το ίδιο το σύστημα δεν δίνει χρήματα για να φτιαχτούν γήπεδα, «στέκια» πολιτισμού όπου η νεολαία θα βρίσκει υγιή διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Και εδώ είναι η μεγάλη διαφορά του ΚΚΕ με τα υπόλοιπα κόμματα. Η στάση των κομμάτων απέναντι στα ναρκωτικά πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου στις επικείμενες εκλογές. Και το μόνο «καθαρό» κόμμα είναι το ΚΚΕ.

Από την Ένωση Γονέων Ικαρίας έγινε παρέμβαση από τον Γιώργο Τσαχά ο οποίος είπε:«Λέμε όχι σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά.  Όχι στην αποποινικοποίηση του χασίς». Παρουσίασε το πλαίσιο διεκδίκησης από την πλευρά της Ένωσης Γονέων του νησιού. Μεταξύ άλλων:

  • Προγράμματα συστηματικής και ολοκληρωμένη ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τις εξαρτήσεις σε σχολεία, σχολές και χώρους εργασίας.
  • Αύξηση των ωρών διδασκαλίας καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία.
  • Δημιουργία κέντρου πρόληψης στην Περιφερειακή Ενότητα της Ικαρίας, πλήρως στελεχωμένου.
  • Χρηματοδότηση αθλητικών πολιτιστικών ψυχαγωγικών υποδομών.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Νίκος Λαρδάς σημείωσε ότι δράσεις στο νησί της Ικαρίας που συμβάλλουν στην αντιπαράθεση με την ναρκωκουλτούρα αναπτύχθηκαν από την τοπική διοίκηση μόνο όταν την πλειοψηφία του δήμου είχαν συνδυασμοί που στήριζε το ΚΚΕ. Έγιναν εκδηλώσεις σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και το ΕΣΥΝ ενώ διεκδικήθηκε κέντρο πρόληψης στην Ικαρία, που έγινε τελικά το 2011 αλλά με ευθύνη των κυβερνήσεων είναι υποστελεχωμένο. Ενώ από την σημερινή διοίκηση του δήμου δεν έχει γίνει τίποτα σχετικό, και όσον αφορά τις υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού(εκτός ελαχίστων περιπτώσεων που είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την προηγούμενη δημοτική περίοδο), αλλά και ως προς την διοργάνωση αθλητικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τέλος, παρέμβαση έγινε και από τον Βασίλη Τσιμπίδη, εκπαιδευτικό, εκ μέρους του παραρτήματος του ΕΣΥΝ στην Ικαρία. «Αξίζει να σημειωθεί είπε ότι το μόνο κόμμα που δεν «μασά» τα λόγια του και δεν κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι είναι το ΚΚΕ» είπε. Είναι το μόνο κόμμα που είναι ενάντια στην χρήση όλων των ναρκωτικών ενός φαινομένου που όσο περνάει ο καιρός επιδεινώνεται, με την πολιτεία στην ουσία όχι μόνο να μένει αδιάφορη, αλλά να προωθεί με την πολιτική της την χρήση και την εξάρτηση από τα ναρκωτικά και κυρίως από την κάνναβη.

Η κουβέντα έκλεισε με την υπόσχεση ότι απέναντι στο φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης δεν χωράει καμία ανοχή. Το θέμα της πάλης για μια κοινωνία ελεύθερη από τα ναρκωτικά είναι σε συνάρτηση και εδώ με το σύνθημα μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό!