Εσπερίδα με θέμα τη βία κατά των γυναικών οργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Σάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταύρου. Η εσπερίδα έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Σάμου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Ε.Ε.Σ. Μιχάλης Καραβασίλης ο οποίος έκανε μια εισαγωγή στο θέμα και στη σπουδαιότητα τέτοιου είδους δράσεων οι οποίες είναι πάντα χρήσιμες και επίκαιρες.

Η εσπερίδα ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Βασίλη Γατσά με τίτλο «κακοποίηση γυναικών/κακοποιητικες σχέσεις και γυναικοκτονιες». Ο κ Γατσάς μίλησε για την ενδοοικογενειακή βία και τις μορφές της δηλαδή την σωματική, σεξουαλική, λεκτική, συναισθηματική ψυχολογική και κοινωνική, την οικονομική εκμετάλλευση κλπ.

Στη συνέχεια ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους μια γυναίκα που δέχεται κάποια μορφή βίας δεν φεύγει από την κακοποιητική σχέση καθώς και τους λόγους που οδηγούν τους άντρες σε κακοποιητικες συμπεριφορές.

Κλείνοντας ο κος Γατσάς προέτρεψε τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να μιλούν είτε με το οικογενειακό τους περιβάλλον είτε με τις ειδικές γραμμές υποστήριξης που υπάρχουν ενώ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας δομών υποστήριξης των θυμάτων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η ειδική ιατροδικαστής Ανδρονίκη Τσέπα με την ομιλία της «Είσαι κακοποιημένη γυναίκα; Τώρα έχεις φωνή. Δεν είσαι μόνη. Καταγγειλε το».

Και η κυρία Τσέπα αρχικά αναφέρθηκε στις μορφές και τους τύπους της κακοποίησης. Στη συνέχεια παρουσίασε σκληρές εικόνες που παρουσίαζαν τα αποτελέσματα της βίας στα γυναικεία σώματα οι οποίες φάνηκαν να αναστατώνουν τους παρευρισκόμενους με τη δύναμη τους.

Κατόπιν έγινε αναφορά στις συνέπειες των κακοποιητικών συμπεριφορών πάνω στο θύμα οι οποίες δεν είναι μόνο σωματικές αλλά και ψυχολογικές.

Ανάμεσα στα άλλα η κ Τσέπα μίλησε για το σημαντικό ρόλο του ιατροδικαστή στην αναγνώριση και στη διαχείριση των θυμάτων βίας, κυρίως σωματικής και σεξουαλικής.

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η δικηγόρος Νελλη Πατλάκα με θέμα «το νομικό πλαίσιο για τη βία κατά των γυναικών, πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου».

Η κ Πατλάκα ανέφερε τα τρία είδη βίας που τιμωρούνται από την ελληνική νομοθεσία και τα οποία είναι εγκλήματα σεξουαλικής βίας, εγκλήματα σωματικής βίας και τέλος εγκλήματα ψυχολογικής βίας.

Η κ. Πατλάκα παρουσίασε το νομικό «οπλοστάσιο» των θυμάτων βίας όσον αφορά τα ποινικά δικαστήρια, τα αστικά δικαστήρια καθώς και τις γραμμές υποστήριξης στις οποίες μπορούν να απευθύνονται.

Τέλος, το λόγο πήρε ο ψυχίατρος Ισαάκ Μιχαηλίδης με θέμα της ομιλίας του «Η βία ως σημάδι επικοινωνίας στη σχέση».

Κεντρικός πυρήνας της τοποθέτησης του ήταν η ενδοοικογενειακή βία υπό το πρίσμα της συστημικής ψυχολογίας.

Ο κ Μιχαηλιδης προσπάθησε να δικαιολογήσει και να εξηγήσει τις αιτίες που οδηγούν τους θύτες στο να κακοποιούν τις συντρόφους τους και τους τρόπους που αυτό μπορεί να σταματήσει μέσω της ψυχοθεραπείας.

Η εσπερίδα αυτή ήταν μια αρχή ενημέρωσης για την έμφυλη βία σ ένα νησί που υπολείπεται σημαντικά τόσο στο θέμα της πρόληψης όσο και στο θέμα της αντιμετώπισης των περιστατικών. Σ ένα νησί που η αστυνομική δύναμη είναι λιγοστή και το να αντιμετωπίσει περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της και που η ύπαρξη ξενώνων φιλοξενίας θυμάτων είναι όνειρο θερινής νυκτός, κάθε είδους δράση που μπορεί να αφυπνίσει τον κόσμο είναι καλοδεχούμενη.

 

Μαρία Τζανενά