Με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων του νησιού πραγματοποιήθηκε την  Τετάρτη 3 Απρίλη, η εκδήλωση σχετικά με την λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση που οργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Σάμου της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τον Στραβοπόδη Νίκο, Υποψήφιο Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στέλεχος της ΚΝΕ, στην οποία αναφέρθηκε σύντομα στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής μας με βάση τις οποίες τα αστικά επιτελεία μιλούν για την 4η βιομηχανική επανάσταση. Παράλληλα, στην ομιλία παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι παρά αυτή την  ανάπτυξη της επιστήμης, η επίδραση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής είναι καθοριστική ώστε αυτές να υποτάσσονται στην εξουσία του κεφαλαίου. Τέλος, μπήκαν στη συζήτηση και απαντήθηκαν βασικά ιδεολογήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι μέσα στις σχολές οι φοιτητές και οι νέοι ερευνητές.

Στην κεντρική ομιλία, ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, επικεντρώνοντας στο τεχνικό και οικονομικό υπόβαθρο των τεχνολογικών εξελίξεων, απάντησε στους αστικούς μύθους γύρω από την λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση, όπως η “εξάλειψη της ανθρώπινης εργασίας από τις μηχανές”, ή η δυνατότητα για “απεριόριστη κερδοφορία των καπιταλιστών”. Αποδόμησε, πλήρως το ιδεολόγημα ότι με την  ανάπτυξη των μέσω παραγωγής και με τις νέες δυνατότητες που μπορεί να παρέχει η τεχνολογία μπορούν να γιατρευτούν τα προβλήματα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, να ξεπεραστούν οι αντιφάσεις της ανάπτυξης του. Κατέληξε στην ανάγκη να δυναμώσει η πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της σήμερα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα. Να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ παντού ως το βασικό στήριγμα του λαού στη σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση γύρω από ερωτήσεις που τέθηκαν αλλά και τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων.