Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, την Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020, το απόγευμα, στην παραλιακή της Σάμου, κρέμασε ένα λευκό πανό με ένα κεντρικό ερώτημα που τέθηκε ανοιχτά στους περαστικούς.

«Τι είναι αυτό, που σε κάνει να μην μπορείς «να αναπνεύσεις», κοινωνικά, πολιτικά, εργασιακά, πολιτιστικά, στον ελεύθερο σου χρόνο, στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο;»

Ένα ερώτημα στο οποίο πολλοί απάντησαν γράφοντας, άλλοι απλά το σκέφτηκαν, κι άλλοι το απάντησαν σιωπηλά, παίρνοντας το μαζί τους.

Το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» αναφέρεται στο βίωμα ολοένα και περισσότερων ανθρώπων που οι συνθήκες της ζωής τους , τους στερούν βασικά δικαιώματα όπως η ασφάλεια, η ειρήνη, η πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία, την ισότητα, την δικαιοσύνη, την ελευθερία.

Περαστικοί, έγραφαν μεμιάς, σαν να είχαν από καιρό έτοιμη την απάντησή τους, άλλοι κοντοστέκονταν για να σκεφτούν, σχολίαζαν τις απαντήσεις των άλλων, ολοκλήρωναν τη βόλτα τους κ επέστρεφαν να προσθέσουν το δικό τους λόγο «ασφυξίας».

Οι λόγοι διάφοροι, αφορούσαν τις συνθήκες της καθημερινής ζωής, τη ζωή μέσα στο σπίτι και εκτός, την υπερβολική δουλειά μα και την ανεργία, την πατριαρχία, την καταπίεση, την εκμετάλλευση, τη μετανάστευση στο εξωτερικό για να βρεθεί δουλειά, τον εγκλωβισμό στη Σάμο, τις συνθήκες στο camp, τον πόλεμο, την ειρήνη, την αλληλεγγύη, τη φιλία ανάμεσα στους λαούς….

Έφηβοι, νέοι, νέες, μεγαλύτεροι σε ηλικία, εργαζόμενοι και άνεργοι, ντόπιοι, άνθρωποι που ζουν στη Σάμο λόγω εργασίας, πρόσφυγες και μετανάστες γεφύρωσαν πάνω στο λευκό πανό την εκφραστική απομόνωση των διαφορετικών ομάδων. Οι ανάγκες, οι επιθυμίες, οι αιτίες οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής καταπίεσης φαίνεται πως περισσότερο μοιάζουν στις διάφορες ομάδες παρά διαφέρουν.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ομάδα μεταναστών οι οποίοι έγραφαν τους λόγους που δεν μπορούν να αναπνεύσουν σε δύο γλώσσες… τη δική τους και τα ελληνικά! Εξηγώντας στα ελληνικά μας είπαν: «Είμαι έξι μήνες στη Σάμο. Τι καλύτερο να κάνω; Μαθαίνω ελληνικά…»

Συναντήθηκαν γλώσσες πολλές, ακόμα και κάποιες που δεν είχαμε ξαναδεί. Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά, Φαρσί, Αμχαρικά, Αλβανικά μαζί με χαμόγελα, ανησυχίες, βάσανα και νοήματα… Ακόμα και ξένες γλώσσες να μην γνωρίζουμε οι άνθρωποι ευτυχώς μπορούμε να επικοινωνούμε με τα βλέμματα…

00ProodeftikiKinisi02

Ενδεικτικά αναφέρουμε :

Τα αδέρφια μου είναι στο εξωτερικό λόγω ανεργίας.

Ένας κακός γάμος με βία στο σπίτι.

Αγαπάμε την Ελλάδα και τους έλληνες, γι’ αυτό θέλουμε αμοιβαιότητα. (μτφ)

Ο αγώνας μας για την ειρήνη δεν είναι ατομικός, είναι κοινός. (μτφ)

Δεν μπορώ να αναπνεύσω ξέροντας πως υπάρχουν άνθρωποι που δολοφονούνται λόγω του χρώματός τους, της θρησκείας τους, της σεξουαλικότητάς τους.

Δεν υπάρχουν διαφορετικές φυλές. Αλλά μία! Η ανθρώπινη φυλή. Είμαστε όλοι ίσοι. (μτφ)

Νιώθω βία σωματική και λεκτική από το άλλο φύλο.

Δεν μπορώ να αναπνεύσω στη σκέψη να παραδώσω στα παιδιά μου έναν κόσμο για τον οποίο δεν πάλεψα να γίνει καλύτερος!

Τα κλειστά μυαλά.

Η Σάμος είναι ο σταθμός όχι ο προορισμός. (μτφ)

Από την αλογία, την παντελής έλλειψη διαλόγου.

Στη Συρία μας σκοτώνουν μια φορά, στη Σάμο κάθε μέρα. (μτφ)

Πού είναι τα δικαιώματά μας στην Ευρώπη; Πού είναι η ανθρωπιά; (μτφ)

Γιατί ο φασισμός υπάρχει ακόμα.

Έχω υπερβολικό άγχος

Πολύ δουλειά

Είμαι άνεργη

Η απουσία των κυβερνόντων προς το λαό

Σώπα

«Όταν νιώσεις την ανάγκη να μιλήσεις

Ξερίζωσε την γλώσσα σου και καν’την να σωπάσει,

Κόψ’την σύριζα πέταξε την στα σκυλιά… το μόνο άχρηστο όργανο από τη στιγμή που δεν το μεταχειρίζεσαι σωστά!» Αζίν Νεσίν

Επειδή μεγαλώνει η εκμετάλλευση και η καταπίεση από τους ισχυρούς της γης. όμως είμαστε πιο πολλοί!!

Για την αδικία που υπάρχει γύρω μου

Είμαι μαύρος, είσαι άσπρος, είσαι ευρωπαίος, είμαι ασιάτης. Ας σεβαστούμε ο ένας τον άλλον. (μτφ)

Εγώ μπορώ να αναπνεύσω γιατί διδάσκω για πολύ καλούς ανθρώπους εδώ στη Σάμο, αυτοί είναι πρόσφυγες, καλοί άνθρωποι είναι. (μτφ)

Θέλουμε μόνο ειρήνη, είμαστε, είστε είναι άνθρωποι!(μτφ)

Μαζί θα παλέψουμε για έναν καλύτερο κόσμο.(μτφ)

Ένας περαστικός σχολίασε: «Ήταν μια δράση που δεν ήθελε μόνο να μιλήσει, αλλά να ακούσει….»  

Ο Σύλλογος Γυναικών, αξιοποιώντας το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, δεσμεύεται να δώσει και να πάρει πολλές ανάσες προς αυτή τη κατεύθυνση.