ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος γυναικών Μυτιληνιών, στα πλαίσια των εκδηλώσεων  για την 8η του Μάρτη με θέμα «η αναγκαιότητα των εμβολιασμών».

Με ιατρικά επιστημονικά στοιχεία και επιχειρήματα καθώς  και με τη βοήθεια των διαφανειών  ο παιδίατρος Ευάγγελος Γραμματικός ενημέρωσε τους γονείς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Τι είναι τα εμβόλια, την ιστορία τους, πως λειτουργούν, τις παρενέργειες, πως τα εμβόλια συνέβαλαν ουσιαστικά στην αποτροπή μεγάλων επιδημιών που πριν τη χρήση τους είχαν θερίσει ανθρώπινες ζωές και είχαν αφήσει χιλιάδες αναπήρους. Πως ξεκίνησαν οι απόψεις του λεγόμενου «αντιεμβολιαστικού κινήματος», η επικινδυνότητα των οποίων αποδεικνύεται και από το γεγονός της αύξησης της Ιλαράς ακριβώς επειδή δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη σε ομάδες του πληθυσμού η πλειονότητα της οποίας πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών), που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Προηγουμένως η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Αξιώτου αφού παρουσίασε και ευχαρίστησε τον κ. Γραμματικό για την αποδοχή της πρόσκλησης, παρουσίασε τις θέσεις της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας για τον εμβολιασμό τονίζοντας ότι  εμβολιασμός είναι ένα κατεξοχήν κοινωνικό ζήτημα και όχι ατομικό και γι’ αυτό θα έπρεπε να είναι στην ευθύνη του κράτους πλήρως και ουσιαστικά, όχι όπως σήμερα που κυριαρχεί η ατομική ευθύνη.

Αναδεικνύεται, έτσι, η ανάγκη της πλήρους ανάληψης από το κράτος της εμβολιαστικής κάλυψης του βρεφικού – παιδικού πληθυσμού.

dav

Αυτό σημαίνει, συνέχισε η πρόεδρος, επαρκή ανάπτυξη και στελέχωση των δημόσιων Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων πανελλαδικά, που θα συνδέονται με τις οικογένειες, τα σχολεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στα όρια της ευθύνης τους, που θα σχεδιάζουν, θα προγραμματίζουν και θα πραγματοποιούν την αναγκαία ενημέρωση και τον πλήρη εμβολιασμό απολύτως δωρεάν. Και φυσικά  απαιτείται η αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό γι αυτό.

Έντονο  το ενδιαφέρον και η αγωνία  των γονιών, λόγω και του προσφυγικού, που εκφράστηκε με πολλές ερωτήσεις και συζήτηση.

Τέλος τα μέλη του ΔΣ μοίρασαν την διακήρυξη για την 8η του Μάρτη των 5 γυναικείων οργανώσεων της Σάμου καθώς και το καθιερωμένο λουλούδι για το οποίο ο σύλλογος ευχαριστεί τους κ.κ Γαρουφαλή για την προσφορά.