ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, τιμούμε μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις σε όλο τον κόσμο τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων συνανθρώπων μας  που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να διαφύγουν από συγκρούσεις ή διωγμούς.

Στον απόηχο του συγκλονιστικού ναυαγίου στα ανοικτά της Πύλου, που συνεχίζει να μας γεμίζει με βαθιά θλίψη, τιμούμε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με ενότητα και αλληλεγγύη μαζί με τους ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο στις κοινωνίες μας και ακούμε τις δικές τους φωνές.

Το φετινό σύνθημα: «Ελπίδα μακριά από το Σπίτι. Για έναν κόσμο που αγκαλιάζει τους πρόσφυγες», εστιάζει στη δύναμη της συμπερίληψης και μας καλεί να κάνουμε περισσότερα ώστε να δώσουμε στους πρόσφυγες περισσότερη ελπίδα, περισσότερες λύσεις.

Ελάτε κοντά μας στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη Σάμο, στις 19 και 20 Ιουνίου.

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα:

 

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2023 Σάμος

 

Δευτέρα 19 Ιουνίου:

Αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Σάμου (κτίριο Περιφέρειας, οδός Δερβενακίων και Αλέξη Αλέξη, Βαθύ)

 

18:00 – 22:00  Έκθεση Έργων Τέχνης: Γυναίκες Πρόσφυγες Δημιουργούν

Έκθεση έργων τέχνης, ρούχων και ειδών ραπτικής, φτιαγμένα από γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο που διαμένουν στη Σάμο

 

19:30 – 22:00 Προβολή Ταινίας: «Οι Κολυμβήτριες» (“The Swimmers”) (2022, 134’ ), σε σκηνοθεσία Sally El Hosaini

Μία ιστορία ελπίδας, δύναμης και ανθρωπιάς βασισμένη στην αληθινή ιστορία της αθλήτριας και Πρέσβειρας Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Yusra Mardini, και της αδελφής της Sara, που κολυμπώντας βοήθησαν να σωθούν οι συνεπιβάτες τους, όταν διέσχισαν το Αιγαίο αφού διέφυγαν από τη Συρία

 

Τρίτη 20 Ιουνίου:

Αίθουσα συνεδριάσεων Δήμου Ανατολικής Σάμου (Πλατεία Πυθαγόρα, Βαθύ, άνωθεν Καφέ «Ηραίον», είσοδος από οδό Κονταξή)

 

17:30 – 21:00 Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη

Αφήγηση ιστοριών προσφύγων μέσα από την ανάγνωση «ανθρώπινων βιβλίων» 

 

Με θερμές ευχαριστίες στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου και τον Δήμο Ανατολικής Σάμου για την παραχώρηση χώρων για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων, καθώς και τις οργανώσεις PRAKSISMETAdrasiEurorelief και ΑΡΣΙΣ, για την πολύτιμη συνεισφορά τους στις φετινές δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στη Σάμο.