Με δύο εκδηλώσεις κύρους δίνει το πολιτιστικό του στίγμα και το Σεπτέμβρη στη Σάμο ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ στον κομβικό και στρατηγικής σημασίας χώρο του Αιγαίου, το διαδραστικό Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια».

Αξίζει να σημειωθεί πως το Φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» έχει τεθεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών, Τουρισμού και Πολιτισμού κι έχει αναγνωρισθεί για την προσφορά του στον πολιτισμό από την UNESCO, το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, αλλά και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και το Δήμο Ανατολικής Σάμου, ενώ υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου ο «Λυκούργος» και τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου.

 

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 19:30

(Στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου)

Ανακαλύπτοντας νέους κόσμους στο Σύμπαν

Εισηγητής: Βασίλης Χαρμανδάρης Καθηγητής Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης

Ο «κόσμος» μας, το σύμπαν, περιλαμβάνει δισεκατομμύρια γαλαξίες, καθένας από τους οποίους έχει δισεκατομμύρια αστέρια, με τα περισσότερα να έχουν πλανήτες που περιστρέφονται γύρω τους. Μια όμως που οι αποστάσεις μεταξύ των άστρων είναι «αστρονομικές», είναι αδύνατο για κάποιον από εμάς να εξερευνήσει το Σύμπαν κατά τη διάρκεια της ζωής του. Για να αποκαλύψουμε «νέους κόσμους» στο σύμπαν, πρέπει να βασιστούμε στη μελέτη του αμυδρού φωτός που εκπέμπεται από τα μακρινά άστρα και να κατανοήσουμε τις πληροφορίες που είναι κρυπτογραφημένες σε αυτό.

Οι αστρονόμοι είναι οι σύγχρονοι εξερευνητές του σύμπαντος, και εργαλεία τους είναι τα μεγάλα τηλεσκόπια σε απομακρυσμένες βουνοκορφές ή στο διάστημα. Επεκτείνουν τις γνώσεις μας για το σύμπαν, χρησιμοποιώντας το καλύτερο τηλεσκόπιο που υπάρχει σήμερα, το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ.

(Ο Βασίλης Χαρμανδάρης είναι καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθώς και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα. Έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Επιστημών του Σύμπαντος του CNRS (Γαλλία),  Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του επιστημονικού περιοδικού «Astronomy & Astrophysics» και Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Έχει σπουδάσει και εργαστεί σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και της Γαλλίας και το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται στην κατανόηση του μηχανισμού παραγωγής  ενέργειας σε πυρήνες γαλαξιών στο κοντινό και μακρινό σύμπαν, χρησιμοποιώντας κυρίως παρατηρήσεις από διαστημικά τηλεσκόπια.)

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 19:30

(Στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου)

Το όραμα του ανθρώπου για αθανασία και η υπόσχεση της τεχνολογίας

Εισηγητής: Σέργιος Θεοδωρίδης, Ομότιμος καθηγητής επεξεργασίας δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, του chatgpt, των κοινωνικών δικτύων, του κυβερνοχώρου, του παγκόσμιου ιστού και της ρομποτικής, οι νέες τεχνολογίες έχουν αλλάξει, μέσα σε λίγα χρόνια, σχεδόν κάθε πτυχή της κοινωνικής και εργασιακής μας διάστασης. Και από κοντά, οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία υπόσχονται θαύματα στην καταπολέμηση των ασθενειών. Και όπως σε κάθε τι νέο που προβάλει, παράλληλα με του φόβους και τις ανασφάλειες που γεννά, συνυπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά των οπτιμιστών μελλοντολόγων.

Είμαστε κοντά μας λένε, στη δημιουργία μιας ανώτερης νοημοσύνης. Είμαστε κοντά μας λένε στη δημιουργία, μέσα από την επιστήμη και την τεχνολογία, ευτυχίας. Και όχι μόνο, πάνε ακόμη πιο πέρα, μας λένε πως είναι θέμα χρόνου ο άνθρωπος να γίνει αθάνατος.

Μέσα από μια ιστορική διαδρομή για την αθανασία, που ξεκινάει από τους Βαβυλώνιους, περνάει στους Αιγύπτιους και τους Ζωροάστρες της Περσίας και στη συνέχεια στο Μεσαίωνα, η ομιλία πραγματεύεται την «αθανασία» μέσα από την επιστήμη, τις νανοτεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα και τέλος τη φόρτωση του εγκέφαλου στο υπολογιστικό νέφος.

Είναι όμως τα πράγματα τόσο απλά; Σε μια τέτοια τεχνολογική υπόσχεση τι ρόλο θα παίζει η συνείδηση; Αλλά και τι είναι συνείδηση; Και τι είναι αυτό που αποκαλούμε «εγώ» και θέλουμε να καταστήσουμε αθάνατο; Πόσο εφικτό είναι αυτό; Μήπως τελικά, ο δρόμος για την αθανασία είναι αυτός της κλασσικής Ελλάδας, όπου ο ελεύθερος άνθρωπος μέσα από τη δημιουργία που ξεδιπλώνεται από τα έργα και τις πράξεις του, έχει τη δυνατότητα της όποιας αθανασίας;

(Ο Σέργιος Θεοδωρίδης είναι ομότιμος καθηγητής επεξεργασίας δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, ασχολείται και αρθρογραφεί σε θέματα που άπτονται της φιλοσοφίας της τεχνολογίας και των κοινωνικών επιπτώσεων της τεχνολογίας. Έχει τιμηθεί για το επιστημονικό του έργο με πολλά σημαντικά διεθνή βραβεία και πρόσφατα ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.)