Δελτίο Τύπου
Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες του νησιού μας να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις για τον Νίκο Μπελογιάννη, το Σάββατο 2 Απρίλη, στις 18:30, στο Αλεξάνδρειο Κληροδότημα, στο Καρλόβασι και την Κυριακή 3 Απρίλη στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στο Βαθύ.
Συμπληρώνονται αυτόν τον μήνα 70 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη, του κομμουνιστή ήρωα που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο ως “ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο”. Ήταν 30 Μάρτη του 1952 όταν ο Νίκος Μπελογιάννης, μαζί με τους συντρόφους του, μεταφέρθηκαν στο Γουδή, στην Αθήνα, το γνωστό τόπο εκτελέσεων. Περίπου στις 4 μετά τα μεσάνυχτα ακούστηκαν οι δολοφονικές ομοβροντίες.
Ο Νίκος Μπελογιάννης από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ και το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Για την επαναστατική δράση του διώχτηκε από το Πανεπιστήμιο, ενώ ακολούθησαν εξορίες και φυλακές. Η Κατοχή τον βρήκε έγκλειστο στην Ακροναυπλία. Το 1943 κατάφερε να αποδράσει από το Νοσοκομείο “Σωτηρία” στο οποίο είχε μεταφερθεί ως άρρωστος και ανέλαβε σειρά κομματικών χρεώσεων στην περιοχή της Πελοποννήσου. Στη διάρκεια του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας τοποθετήθηκε Πολιτικός Επίτροπος στη 10η και την 11η Μεραρχία, ενώ προηγούμενα είχε χρεωθεί στη Διαφώτιση του Γενικού Αρχηγείου, στη Σχολή Αξιωματικών και αλλού. Μετά τη στρατιωτική ήττα του ΔΣΕ, πήρε και αυτός όπως χιλιάδες άλλοι μαχητές του ΔΣΕ, τον δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς, αρχικά στην Αλβανία και στη συνέχεια στη Ρουμανία. Στην 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε επειδή συμβόλιζε και εκπροσωπούσε επάξια την αταλάντευτη οργανωμένη παρουσία και δράση του ΚΚΕ σε όλες τις συνθήκες και μορφές πάλης. Η ανιδιοτέλεια, η αυταπάρνηση, η αφοσίωση σε ιδανικά και ο ηρωισμός του αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους νέους κομμουνιστές, τους φίλους της ΚΝΕ, κάθε νέο αγωνιστή.
Τέτοια πρότυπα έχει να προσφέρει πάρα πολλά η ηρωική ιστορία του ΚΚΕ. Πρότυπα που βρίσκονται στον αντίποδα των σάπιων προτύπων που πλασάρει το σύστημα στη νεολαία, και τότε και σήμερα.
Η νέα γενιά έχουμε πολλά να διδαχτούμε από τους αγώνες και την πορεία πολλών ηρώων σαν τον Μπελογιάννη. Την αξία του να υπερασπιζόμαστε το δίκιο των πολλών, αυτών που παράγουν σήμερα όλο τον πλούτο αλλά ζουν στην ανασφάλεια, υπό όλες τις συνθήκες. Την αξία του να μην υποκύπτουμε στις δυσκολίες της κάθε εποχής αλλά να αντλούμε δύναμη και κουράγιο από την πίστη στο πιο όμορφο ιδανικό, αυτό της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.