Εβδομήντα τρία  χρόνια μετά το φασιστικό έγκλημα των ιταλικών δυνάμεων κατοχής στη Δυτική Σάμο με επίκεντρο τη μαρτυρική Καστανιά, όπου εκτελέστηκαν 45 πατριώτες κυρίως μέλη του ΕΑΜ και εφεδροΕΛΑΣίτες., η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, πραγματοποίησε εκδήλωση τιμής και μνήμης, αλλά ταυτόχρονα αγωνιστικής επαγρύπνησης για τα σύγχρονα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού (ΝΑΤΟ, Ε.Ε, ΗΠΑ) με τις επεμβάσεις , τους πολέμους και την προετοιμασία γενικευμένης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων νέας γενιάς στην Ανατολική Ευρώπη.

Ήταν παράλληλα μια εκδήλωση καταδίκης του φασισμού που ξανασηκώνει κεφάλι και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες ενάντια  στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Η εκδήλωση που ‘εγινε το Σάββατο 27 Αυγούστου 2016, ξεκίνησε με συγκέντρωση στη πλατεία της Καστανιάς όπου για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής μίλησε ο Άλκης Πόθος εκ μέρους του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Σάμου.

Ακολούθησε πορεία από το μονοπάτι από το οποίο  οδηγήθηκαν οι ΕΑΜίτες αγωνιστές στο χώρο της εκτέλεσης, όπου έγινε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφανιών από την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, το παράρτημα ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, τους Συλλόγους Γυναικών (μελών ΟΓΕ), την Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ και το Τ.Σ Σάμου της ΚΝΕ.

Στη συνέχεια με αυτοκινητοπορεία οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στη πλατεία Μεσαίου Καρλοβάσου , απ΄ όπου έγινε πορεία προς τη κεντρική πλατεία της πόλης και αντιιμπεριαλιστική – αντιφασιστική συγκέντρωση.

Η ομιλία στη συγκέντρωση έγινε από την Βαγγελιώ Αμπαζή μέλος της Γραμματείας της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης , η οποία αναφέρθηκε κυρίως στις επικίνδυνες εξελίξεις από την ΝΑΤΟϊκή επιθετικότητα στο τόξο από την Βαλτική, την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Επιθετικότητα που επιβάλλεται από τους οξύτατους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και την αντιπαράθεση με τα Ρωσικά μονοπώλια και άλλες αναδυόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η ομιλήτρια κάλεσε το λαό και τη νεολαία σε επαγρύπνηση και αγώνα για να μην περάσουν τα αιματοβαμμένα σχέδιά τους, να μην πολεμήσουν οι νέοι κάτω από τις σημαίες των μονοπωλιακών συμφερόντων αλλά να αγωνιστούν σε κάθε περίπτωση για την ανατροπή του ιμπεριαλισμού.

Στην συγκέντρωση απαγγέλθηκαν ποιήματα από τη Σοφία Σορόκου (Καστανιά)            της ίδιας και από την Στέλλα Μαυρατζώτου (Αντίσταση) του Άγγελου Σικελιανού.