Ο Δήμος Δυτικής Σάμου, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Πυθαγόρας» και οι Επιστημονικά Υπεύθυνοι Καθηγητές της Πυθαγορείου Ακαδημίας Δρ. Χρούσος Γεώργιος και Δρ. Δαρβίρη Χριστίνα  πραγματοπoίησαν  χθες 29 Οκτωβρίου 2023  στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων  του Δημαρχείου Δυτικής Σάμου ημερίδα ενημέρωσης και τα εγκαίνια της «Πυθαγόρειας Ακαδημίας Επιστημών και Αξιών-Διεθνές κέντρο Επιστήμης του στρες και Προαγωγής της υγείας».

Την  έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Δήμαρχος  Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρος  Λυμπέρης απευθύνοντας χαιρετισμό  στους προσκεκλημένους  και αναλύοντας  το πρωταγωνιστικό ρόλο του Δήμου στην ίδρυση της Πυθαγορείου Ακαδημίας.

Επίσημος προσκεκλημένος  και υποστηριχτής του  όλου έργου ήταν ο Υπουργός Εργασίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος είναι αρωγός της ίδρυσης της ακαδημίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και  ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού  «Πυθαγόρας» κ. Νίκος Ελένης.

Η παρουσίαση του σκοπού της ακαδημίας έγινε από τους επιστημονικά υπεύθυνους καθηγητές  Δρ. Χρούσος Γεώργιος και Δρ. Δαρβίρη Χριστίνα.

Μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε η παρουσίαση δημοσιευμένων ερευνητικών εργασιών, εμπειριών των  συμμετεχόντων και έγινε ενημέρωση για τα προγράμματα της  Πυθαγορείου Ακαδημίας για το έτος 2023 -2024.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους θεσμικοί εκπρόσωποι, εκπρόσωποι φορέων, σωματείων και συλλόγων  καθώς και  εξέχοντες επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων.

Η Πυθαγόρεια Ακαδημία Επιστημών και Αξιών είναι ένα καινοτόμο έργο ανάπτυξης ιατρικού & εκπαιδευτικού τουρισμού με έδρα το Καρλόβασι της Σάμου.

Μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ανάπτυξη εργαστηρίων και ερευνητικών προγραμμάτων, διαλέξεις, συνέδρια κλπ, επιτυγχάνεται ο τελικός σκοπός της Ακαδημίας ο οποίος είναι η σύζευξη της σύγχρονης επιστημονικής κλασικής Ιατρικής με την αρχαία Ελληνική Πυθαγόρεια Φιλοσοφία και που σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες και δημοσιεύσεις Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων  αποτελούν τη μοντέρνα θεώρηση της Ιατρικής.

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου με την υπ΄αριθ.139/2023 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχώρησε τον 1ο όροφο του νεοκλασσικού κτιρίου του ΚΑΠΗ για τη στέγαση των γραφείων της ακαδημίας και τη χρήση των χώρων για την εφαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Επίσης ο Δήμος Δυτικής Σάμου  σε συνεργασία με το δίκτυο πόλεων ΔΕΠΑΝ έχουν συντάξει και καταθέσει  τεχνική έκθεση και πρόταση  στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την «Ανέγερση Πολιτισμικού και Ερευνητικού κέντρου στο Καρλόβασι της Σάμο.

Τα  προσδοκώμενα οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία είναι σημαντικά και αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη όλου του νησιού αλλά και να αφήσουν ένα διεθνές αποτύπωμα.