Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρουσία του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου Νότη Μηταράκη, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πρώτης κλειστής ελεγχόμενης δομής των νησιών του Αιγαίου στη θέση Ζερβού.

Πρόκειται για μια δομή συνολικής χωρητικότητας 3000 ατόμων η οποια κατασκευάστηκε από την ΕΕ και τον ΔΟΜ και σκοπό έχει τη φιλοξενία υπηκόων τρίτων χωρών.

Παρούσα στα εγκαίνια εκπροσωπώντας την ΕΕ ήταν η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Beate Gminder.

https://www.facebook.com/107875445918448/posts/4556810504358231/?d=n/

Μιλώντας στους παρευρισκόμενους, ο Υπουργός τόνισε την αναγκαιότητα μιας τέτοιας δομής, η οποία όχι μόνο θα οδηγήσει στο κλείσιμο της υπάρχουσας στο Βαθύ, αλλά παράλληλα θα βοηθήσει στην καλύτερη και αμεσότερη διαχείρηση μελλοντικών αφίξεων.

https://fb.watch/85zAjOzCxm/

Η Αν. Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών αναφέρθηκε στη συνεργασία της ΕΕ και της Ελλάδας για τη δημιουργία δομών που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για όσους βρίσκονται εκεί. Μίλησε για τους στόχους που είχαν τεθεί από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης και τώρα φαίνεται να υλοποιούνται.

https://fb.watch/85zEXPmism/

Ο ΓΓ Υποδοχής αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθετης, μίλησε για μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή δομή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών.

https://fb.watch/85zHm1CWBp/

Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της νέας δομής από τον ίδιο τον Υπουργό όπου παρουσιάστηκαν οι εγκαταστάσεις.

Οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν στο νέο ΚΥΤ τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου.

Από νωρίς διαδηλωτές από το Εργατικό Κέντρο και το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Κέντρο Υποδοχής προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους με την ύπαρξη της συγκεκριμένης δομής στο νησί καθώς και τη γενικότερη τακτική της κυβέρνησης όσον αφορά το μεταναστευτικό προσφυγικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα εγκαίνια δεν παραβρέθηκε κανένας από τους τοπικούς άρχοντες, πλην του Βουλευτή Ν. Σάμου Χριστοδούλου Στεφανάδη, όπως άλλωστε είχαν δηλώσει από την πρώτη στιγμή.

Παρακολουθείστε το σχετικό ρεπορτάζ στη Σαμιακή Τηλεόραση (ΣΑ.Τ.)