ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ενιαίος Δήμος Σάμου στην στρατηγική που ανέπτυξε για την πολιτιστική προβολή του νησιού μας και μετά την υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 με «Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού» [Άνθρωπος2+ Δημιουργικότητα2 = Πολιτισμός2], προετοίμασε εξειδικευμένες δράσεις εκπονώντας τις σχετικές μελέτες και ολοκληρώνοντας φακέλους ένταξης για την ανάδειξη έργων πολιτισμού με ψηφιακά μέσα.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Σάμου ενέταξε (πράξη ένταξης με κωδικό ΟΠΣ 5032688): τα ακόλουθα έργα στο ΕΠ «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020»

1)«Πολιτιστικός και Εκπαιδευτικός Κόμβος Σάμου», με προϋπολογισμό 195.300,00 ευρώ.

2) «Διαχείριση και προβολή των Λαογραφικών Μουσείων της Σάμου  με χρήση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών», με προϋπολογισμό 333.560,00 ευρώ.

3)«Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου: ανακαλύπτοντας εικόνες και γεύσεις του νησιού», με προϋπολογισμό 300.080,00 ευρώ. (Υπ.αρ.πρωτ. 903/ 19.4.2019 απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου)

Σκοπός του τελευταίου έργου είναι η δημιουργία μίας ψηφιακής πλατφόρμας ολιστικής προσέγγισης του γαστρονομικού τουρισμού. Σήμερα, η γαστρονομική διάσταση του τουρισμού έχει αποκτήσει σημαντικό ρόλο, ο οποίος φαίνεται ότι θα ενισχυθεί την επόμενη δεκαετία. Παράλληλα, ο μαζικός τουρισμός, που χαρακτηρίζει την χώρα μας, φαίνεται να μπαίνει σε φάση υποχώρησης. Για να απολαύσει, όμως, ο αυτενεργών τουρίστας τον γαστρονομικό πλούτο της Σάμου, θα πρέπει να μπορεί να κατανοήσει πολυδιάστατη πληροφορία και για τούτο θα πρέπει να ξεπεράσει τα γλωσσικά εμπόδια της ελληνικής και της γραφής της, να έχει πρόσβαση στο πολιτιστικό συγκείμενο των τροφών/ποτών, να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστες διατροφικές πληροφορίες και να εντοπίζει τα σημεία ενδιαφέροντός του εύκολα.

Η επιμέλεια και η ολοκλήρωση από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου του προγράμματος αυτού αποδεικνύει το μεγάλο πολιτιστικό πλούτο του νησιού μας, τη γαστρονομική διάσταση του πολιτισμού αλλά και την εξαιρετική συνεργασία τον φορέων υλοποίησης που είναι ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, η εταιρία Omega Technology σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών, Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», την εταιρία «DOTSOFT» και τον Ε.Ο.Σ Σάμου.

Η παρουσίαση του έργου αυτού στο νησί μας (Βαθύ-Καρλόβασι-Πυθαγόρειο) και η άμεση εφαρμογή του εν όψει τουριστικής περιόδου αλλά και η παρουσίασή του στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα (3-6 Μαΐου) «κλείνουν» τις εξωστρεφείς παρεμβάσεις του προγράμματος και προσκαλούν τους επισκέπτες στο νησί μας.

Με μια απλή εφαρμογή ανακαλύπτουμε γαστρονομικές διαδρομές και γευστικές παραδόσεις δεκάδων ετών!

Μπράβο σε όλους!

 

Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος