ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Σε πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Washingtonτων ΗΠΑ, που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Springer, δημοσιεύθηκε η παγκόσμια κατάταξη των ακαδημαϊκών και συγγραφέων του επιστημονικού πεδίου της Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  Ανάμεσα από 10.000 συγγραφείς από όλες τις χώρες του κόσμου, στην 6η θέση της λίστας με βάση το δημοσιευμένο έργο του βρίσκεται Γιάννης Χαραλαμπίδης, και στην 18η θέση ο Ευριπίδης Λουκής, αμφότεροι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων με έδρα στη Σάμο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε από τον εκδοτικό οίκο Springer, με τίτλο «Digital Government Research: A DiverseDomain» και κύριο συντάκτη τον Hans J. Scholl, Καθηγητή του πανεπιστημίου Washingtonκαι για πολλά έτη Πρόεδρο της DigitalGovernmentSociety, της διεθνούς επιστημονικής εταιρείας του πεδίου της Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  Ο συγγραφέας και η ομάδα του συντηρούν βάση δεδομένων με όλες τις σχετικές εκδόσεις στα σπουδαιότερα περιοδικά και συνέδρια του πεδίου της Ψηφιακής Διακυβέρνησης (DGRL),  στην οποία περιλαμβάνονται περισσότερες από 17.000 εργασίες.

 

Οι 10 πρώτοι ακαδημαϊκοί και συγγραφείς στον κόσμο, στο πεδίο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης[1]

 

Με κριτήρια όπως το μέγεθος του έργου, η συνεχής παρουσία στα εγκυρότερα περιοδικά και συνέδρια στο πεδίο, και η αναγνώριση από συναδέλφους και νέους ερευνητές, η μελέτη αναδεικνύει τους σημαντικότερους επιστήμονες ανάμεσα σε περισσότερους από 12.000 ακαδημαϊκούς και συγγραφείς στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση.

Στους 25σημαντικότερους συγγραφείς στο πεδίο αυτό περιλαμβάνονται επίσης οι Κωνσταντίνος Ταραμπάνηςκαι Ευθύμιος Ταμπούρης, αμφότεροι Καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και ο Βασίλειος Περιστέρας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

 

Οι νέες αυτές διεθνείς διακρίσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν την τεχνολογική πρωτοπορία του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου λειτουργεί το Κέντρο Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, διενεργείται το μοναδικό στην Ελλάδα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, και κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται η Συνάντηση Κορυφής της Σάμου (SamosSummit) και το διεθνές θερινό σχολείο στην Ανοικτή και Συνεργατική Διακυβέρνηση (OpenGov).

Επίσης όμως τονίζουν την ερευνητική πρωτοπορία των Ελληνικών ΑΕΙ στο δύσκολο και σημαντικό πεδίο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε παγκόσμια κλίμακα. Μία ανάλυση των πρώτων 25 ακαδημαϊκών και συγγραφέων, δείχνει την Ελλάδα στην δεύτερη θέση, με 5 συνολικά συμμετοχές στη λίστα των αρίστων της ψηφιακής διακυβέρνησης, επιστέγασμα συστηματικής προσπάθειας των ακαδημαϊκών εργαστηρίων σε Ελληνικά ΑΕΙ,κατά τα τελευταία 20 έτη.

 

Χώρα Συμμετοχές
ΗΠΑ 8
Ελλάδα 5
Ηνωμένο Βασίλειο 3
Γερμανία 2
Ολλανδία 2
Αργεντινή 1
Ιρλανδία 1
Ισπανία 1
Μεξικό 1
Πολωνία 1
Σουηδία 1

 

Hμελέτη με το σύνολο των στοιχείων,όπως διατίθεται από τον οίκο Springer:

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-92945-9_3

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων

Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

info-islab@aegean.gr

[1]Hans J. Scholl, 2022, Digital Government Research: A Diverse Domain, Public Administration and Information Technology, Springer Publications https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-92945-9_3