Σημαντικές διακρίσεις στο διαγωνισμό «FemmesetVinsdumondeConcoursInternational 2019

 

Δύο «διαμαντένια» βραβεία (NovaDiamond) απέσπασαν τα κρασιά του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου στο διεθνή διαγωνισμό FemmesetVinsdumondeConcoursInternational που διεξάγεται στο Μονακό.

Συγκεκριμένα, το Μοσχάτο Άσπρο,εσοδείας 2018,το νέο λευκό ξηρό κρασί από τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου, έκλεψε τις εντυπώσεις και τις καρδιές των κριτών του διαγωνισμού FemmesetVinsdumondeConcoursInternationalαποσπώντας το διαμαντένιο βραβείο (NovaDiamond).Ηεξαιρετική βαθμολογία που απέσπασε το Μοσχάτο Άσπρο, (δηλ. 95 στα 100) το τοποθέτησε σε σειρά κατάταξης ως το δεύτερο καλύτερο κρασί του διαγωνισμού και ως το ΠΡΩΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ μεταξύ των ξηρών λευκών από εκείνα που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Διαμαντένο βραβείο, απέσπασε επίσης και το γλυκό SamosAnthemis, εσοδείας 2013, με την εξαιρετική βαθμολογία του 91%.  Το SamosAnthemisαποτελεί«παλαιόγνώριμο»του διαγωνισμού αυτού, αφού είχε αποσπάσει και πάλι «Διαμάντι» στο διαγωνισμό του 2011 με την εσοδεία του 2005, αλλά και το «Ασημένιο» βραβείο στο διαγωνισμό του 2013, με την εσοδεία του 2007.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ, στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, έστειλε προς αξιολόγηση μόνο τα δύο αυτά κρασιάωςαντιπροσωπευτικά δείγματα της ποικιλίας Άσπρο Μικρόρωγο ΜοσχάτοΣάμου και του τρόπου που αυτή η εκπληκτική ποικιλία βρίσκει την έκφρασή της τόσο σε γλυκό όσο καισε ξηρό κρασί!

Στο διεθνή αυτό διαγωνισμό δοκιμάζονται κρασιά αποκλειστικά από γυναίκες- κριτές οι οποίες θεωρούνται ειδήμονες σε παγκόσμια κλίμακα από τους χώρους της οινολογίας, του κρασιού, του οινικού τουρισμού, της γαστρονομίας, κτλ.  Ο σκοπός του διαγωνισμού, όταν ιδρύθηκε 13 χρόνια πριν, ήταν να ενθαρρύνει και να τονίσει τον ρόλο των γυναικών που έχουν ως εξειδίκευση την οινολογία και το κρασί γενικότερα.