Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό περί τα 400 εκατομμύρια Ευρώ φιλόδοξο  Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων για την εκπόνηση 229 μελετών Τοπικών και 18 Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων ανά τη Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα αυτό, μοιρασμένο σε τέσσερα τμήματα ή κύκλους, σε  συνεργασία του ΥΠΕΝ με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ),  παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και τις  κυβερνητικές κορώνες  περί ταχείας ολοκλήρωσης του  για πάνω από το 70% της χώρας, δυστυχώς, δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά..

Ο  διαγωνισμός του πρώτου πιλοτικού κύκλου για την ανάθεση εκπόνησης δώδεκα Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που είχαν   προκηρυχθεί  τον Αύγουστο του 2021  ακυρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο  και το ΤΕΕ προχώρησε σε επαναπροκήρυξη.

Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Ο δεύτερος κύκλος αναθέσεων με  συνολικά 128 Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια  περιλαμβάνει όλους  τους Δήμους του Νομού μας  (ΦΕΚ 604 Β/20/12/2021) και ευελπιστούμε να οδηγήσει, εκτός των άλλων και  στην τροποποίηση του χωροταξικού της Σάμου που όπως ισχύει αποτελεί τροχοπέδη για τη ανάπτυξη του τόπου μας..

Από τα 128 αυτά  Σχέδια μόλις την 1η Ιουνίου 2023 υπογράφτηκαν μόνο 7 συμβάσεις με μελετητικά γραφεία  για την κατάρτιση ισάριθμων μελετών και σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών και κανένας από τη Σάμο.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης των 7 αυτών μελετών είναι τρία (3) ολόκληρα  χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής , δηλαδή ξεπερνάει κατά  έξη (6) μήνες την εκπνοή του Προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι η 31η Δεκεμβρίου 2025 με υπαρκτό τον κίνδυνο  προβλημάτων  στην αποπληρωμή και στην τελική παραλαβή τους, ιδιαίτερα όταν ζητηθούν και υπάρξουν παρατάσεις…. .

Για τους Δήμους της Σάμου, 18 ολόκληρους μήνες μετά την ένταξή τους στο Πρόγραμμα και με τα χρονικά περιθώρια  να πιέζουν  ασφυκτικά,  δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάδοχος μελετητής γιατί δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι χρονοβόρες  διαδικασίες της σχετικής  προκήρυξης.

Και σ’ αυτήν την περίπτωση, δυστυχώς, ιδιαίτερα υπαρκτοί  κίνδυνοι να χαθούν οι ευκαιρίες  ελλοχεύουν.

Όμως και  για  τη σεισμόπληκτη Σάμο θα μπορούσε να  είχε εφαρμοστεί, τουλάχιστο από πέρυσι, ό,τι έγινε στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης όπου το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του σεισμόπληκτου Δήμου Μινώα Πεδιάδας υπογράφτηκε, τον Ιούλιο  του 2022 , χωρίς διαγωνισμό αλλά με απλή  διαπραγμάτευση βάσει του νόμου 4412/2016 που επιτρέπει, κατ’ εξαίρεση,  σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης( σεισμός, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ) τέτοιες διαδικασίες  για οικονομία χρόνου.

Αλλά βέβαια εκεί είναι Κρήτη, δεν είναι παίξε – γέλασε.

Όσο για την ταλαίπωρη Σάμο ποιος να ενδιαφερθεί;

Υπάρχει κανείς;

Ιδού η απορία και το μέγα πρόβλημα.

 

Μανώλης Νικ. Κάρλας

Υποψήφιος Βουλευτής  Νομού Σάμου με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ