ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βαρύς είναι ο απολογισμός των καταστροφών που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός της Παρασκευής 30/10.  Οι ζωές δύο παιδιών χάθηκαν μέσα στα συντρίμμια, ενώ δύο ακόμη άνθρωποι σοβαρά τραυματισμένοι συνεχίζουν να δίνουν τη δική τους μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία. Και όσο περνούν οι μέρες και κατακάθεται ο κουρνιαχτός των 6,7ρίχτερ, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ μεγάλη καταστροφή, αλλά και με πραγματικό κίνδυνο για τις ζωές μας. Περισσότερα από 1000 είναι τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα σε όλο το νησί, ενώ μεγάλο ποσοστό από αυτά είναι πλήρως κατεστραμμένα. Τουλάχιστον 11 σχολεία έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές, κτίρια του πανεπιστημίου έχουν εκτεταμένα προβλήματα, ενώ μια σειρά από δημόσια κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα. Το οδικό δίκτυο είναι και αυτό σοβαρά τραυματισμένο και το νησί έχει κοπεί στα δύο μετά την πολύ σοβαρή κατολίσθηση στα Αυλάκια, ενώ και τα λιμάνια έχουν υποστεί σοβαρά προβλήματα.  Επιπλέον, το τσουνάμι έπνιξε μικροεπιχειρήσεις  και κατέστρεψε αυτοκίνητα.

Ο σεισμός ανέδειξε με δραματικό τρόπο τα χρόνια προβλήματα και την κρατική αδιαφορία. Δεκάδες εγκαταλειμμένα κτίρια σωριάστηκαν στη στιγμή και οι κακοτεχνίες σε δημόσια κτίρια και τεχνικά έργα δεν άντεξαν τις σεισμικές δονήσεις. Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού γίνεται με ρυθμούς χελώνας και προς το παρόν έχει περιοριστεί σε κάποιες δεκάδες σκηνές για τους πληγέντες, μερικά δωμάτια σε ξενοδοχεία (τα οποία δεν ελέγχθηκαν για την καταλληλότητά τους από τα αρμόδια κλιμάκια!) και σε αρκετά μέτρα ασπροκόκκινης κορδέλας γύρω από τα επικίνδυνα κτίρια… Τοπική αυτοδιοίκηση, δήμοι και περιφέρεια, ως όργανα της πολιτικής του συστήματος και της κυβέρνησης αρκούνται σε κινήσεις βιτρίνας και σε δηλώσεις ότι το νησί άντεξε, συγκαλύπτονταςτο μέγεθος και την έκταση των προβλημάτων  που προκάλεσε ο σεισμός στους κατοίκους.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρότατα προβλήματα που χρήζουν ΑΜΕΣΗΣ αντιμετώπισης. Πρέπει να εξασφαλιστεί στέγη και είδη πρώτης ανάγκης για όσους είναι σεισμόπληκτοι, είτε γιατί τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατάλληλα είτε γιατί βρίσκονται δίπλα σε ετοιμόρροπα. Πρέπει να χαρακτηριστούν επικίνδυνες οι γειτονίες με ετοιμόρροπα κτίρια και να μετεγκατασταθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες σε ασφαλείς χώρους με ευθύνη του δήμου. Η περίπτωση της Παναγίας στο Καρλόβασι είναι χαρακτηριστική, όπου το ετοιμόρροπο κτίσμα αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για όλους τους περίοικους, ειδικά όσο οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται και ο κίνδυνος βροχοπτώσεων πλησιάζει. Πρέπει να εξασφαλιστούν ασφαλή κτίρια για να στεγάσουν τα ακατάλληλα σχολεία. Τα παιδιά μας θέλουν πραγματικά σχολεία και όχι κοντεϊνερ ή ακόμη χειρότερα τηλεκπαίδευση! Πρέπει άμεσα να  κατεδαφιστούν όλα τα επικίνδυνα κτίσματα που απειλούν καθημερινά τη ζωή των διερχόμενων κατοίκων. Πρέπει να διεκδικήσουμε ΠΛΗΡΗ αποζημίωση για όλες τις καταστροφές από το σεισμό. Να διεκδικήσουμε την άμεση και πλήρη καταγραφή όλων των ζημιών.

Μέσα σε όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση που περνάνε οι κάτοικοι του νησιού, οι εργαζόμενοι σηκώνουν ένα επιπρόσθετο βάρος καθώς είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν κάτω από άκρως επικίνδυνες συνθήκες. Οι οικοδόμοι,  σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στα σούπερ-μάρκετ, όπου λειτούργησαν πριν ακόμη ελεγχθούν από τα ειδικά συνεργεία. Οι οδηγοί, που μεταφέρουν εμπορεύματα μέσω ενός «πληγωμένου» οδικού δικτύου και από ακατάλληλους παρακαμπτήριους δρόμους επάνω στο βουνό! Ο κίνδυνος για ατυχήματα είναι αυξημένος, οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν από εργοδότες και κράτος να εξασφαλιστεί η ασφάλεια τους.

Ο χειμώνας είναι μπροστά μας και η κατάσταση είναι έτσι και αλλιώς πολύ δύσκολη σε συνδυασμό και με την πανδημία. Οι κυβερνώντες κάνανε την παρέλασή τους μπροστά στις κάμερες, τα προβλήματα όμως δεν λύνονται με ευχολόγια και με διακηρύξεις για κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τον Απρίλιο. Αλήθεια, τι σημαίνει άραγε αυτό για το λαό του νησιού που έχει πληγεί και βυθίζεται στη φτώχεια και την ανέχεια. Η εμπειρία δυστυχώς έχει δείξει –όπως και στην πρόσφατη περίπτωση με τις πλημμύρες στην Καρδίτσα- ότι όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, ο λαός εγκαταλείπεται στην τύχη του. Πρέπει να κρατήσουμε τα φώτα ανοιχτά, μέσα από τη διεκδίκηση και την πάλη μας γι’ αυτά που δικαιούμαστε και μας ανήκουν.

Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στη διεκδίκηση. Δεν επαιτούμε, απαιτούμε:

  • ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
  • ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ – ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
  • ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ-ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ