Συνέντευξη  τύπου με σκοπό την ενημέρωση για τις διαδικασίες αποκατάστασης ζημιών , δρομολόγησης ενεργειών για την καταβολή αποζημιώσεων και   γενικότερα για  το διεκδικητικό πλαίσίο  παραχώρησε ο Δήμαρχος Αν. Σάμου Γιώργος Στάντζος.

Ο κ. Στάντζος στην εισήγηση του  εξήρε το έργο των υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας και  του Δήμου ως προς την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών που προέκυψαν μετά το φονικό σεισμό της 30ης του Οκτώβρη.

“Δεν πρέπει να ξεχαστεί ο σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ  αλλά ούτε και να εφησυχάζουμε”τόνισε με έμφαση θέλοντας να περιγράψει τις επιπτώσεις του σε όλο το νησί  κυρίως με την τραγική απώλεια των δύο άτυχων νέων.

Έκανε  λόγο για άριστη συνεργασία  με τον Βουλευτή Σάμου Χρ. Στεφανάδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Πανουράκη και τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου Αλέξανδρο Λυμπέρη.

Σε σχετική ερώτηση για τη λειτουργία των γραφείων της ΔΑΕΦΚ  δήλωσε ότι σε σημερινή επικοινωνία με τον βουλευτή Σάμου και την παραίνεση του στον πρωθυπουργό  υπήρξε η επικοινωνία με τη Γενική Διευθύντρια της ΔΑΕΦΚ την κ. Κλεάνθη και άμεσα ιδρύεται γραφείο στην Σάμο.

Αύριο θα σταλεί η επιστολή από το Δήμο Αν. Σάμου που αναφέρει το κτίριο που θα παραχωρήσει για την στέγαση  της υπηρεσίας  αλλά και την δέσμευση για την κάλυψη του τεχνολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που απαιτείται για τη λειτουργία του. Σε κάθε περίπτωση η στελέχωση του αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Επίσης ο Δήμαρχος σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στον έλεγχο η την έναρξη της αποκατάστασης των ζημιών καθώς ήταν ξεκάθαρη η εντολή από τις αρμοδιες υπηρεσίες  ότι δεν πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση αν και εφόσον δεν ερευνηθεί η σεισμική ακολουθία και δεν υπάρξει εκτόνωση του φαινομένου έστω και μερική.

Στο Δήμο Ανατολικής Σάμου τα κόκκινα κτίρια θα ξεπεράσουν τα 200 ενώ  τα κίτρινα τα 1300. Όσο για τα σχολικά κτίρια ο κ. Στάντζος και η προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας Α. Καζάκου δήλωσαν ότι πρόθεση τους είναι να μην γίνουν πρόχειρες παρεμβάσεις αλλά επέλεξαν την γραμμή ποιότητας δηλαδή όλα τα σχολεία να εναρμονιστούν με τα δεδομένα της στατικότητας που  ορίζει ο αντισεισμικός σχεδιασμός.

Η κ. Καζάκου αναφέρθηκε λεπτομερώς στις μελέτες που αφορούν κάθε σχολείο χωριστά και στο ύψος της σχετικής δαπάνης. Επίσης ο κ. Στάντζος αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τη δέσμευση ότι  θα κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την προμήθεια των 38 κοντέινερ που θα χρησιμοποιηθούν για σχολικές αίθουσες καθώς και τα συμπληρωματικά για γραφεία και τουαλέτες. Δήλωσε ότι αντί για κοντέινερ τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος θα μεταφερθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Σάμου και στο 2ο Δημοτικό ενώ της Χώρας στα κοντέινερ τα οποία  θα τοποθετηθούν στο χώρο του στρατοπέδου που θα παραχωρηθεί δωρεάν για τις ανάγκες της εκπαίδευσης.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις  ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι ήδη έχουν δοθεί 438χιλιάδες ευρώ σε σεισμόπληκτους για τις πρώτες ανάγκες ενώ έχει ζητηθεί άλλο ένα εκ. ευρώ ώστε να γίνει πλήρη αποζημίωση των οικοσκευών. Απομένουν 20 αιτήσεις για τις οποίες εκκρεμούν κάποια δικαιολογητικά ώστε να ολοκληρωθεί η καταβολή του πρώτου βοηθήματος των 600 ευρώ.

Σήμερα φιλοξενούνται 149 άτομα σε ξενοδοχεία στο Δήμο Αν. Σάμου, η σίτιση γίνεται από εταιρεία και τους παιδικούς σταθμούς σε 170 άτομα ενώ 900 δέματα  με τρόφιμα έχουν μοιραστεί σε πολίτες που τα είχαν ανάγκη.

Ο λογαριασμός δωρεών του Δήμου έχει σήμερα  74.455,86 λεπτά.

Σχετικά με τις διευκρινήσεις αλλά και διορθώσεις που χρειάζονται στα σχετικά ΦΕΚ τόσο ο Δήμαρχος Γιώργος Στάντζος όσο και ο ΓΓ του Δήμου Δ. Βασιλιάς δήλωσαν ότι υπάρχει επικοινωνία με τον συντονιστή και ΓΓ του Υπ. Οικονομικών Χ. Τριαντόπουλο για  την επιδότηση ενοικίου αλλά και την παράλειψη στο αρχικό ΦΕΚ του όρου της νησιωτικότητας.

Επίσης  αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο όπως είπε περιγράφει λεπτομερώς τι ζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα για να ορθοποδήσει η Σάμος μετά τον καταστροφικό σεισμό και δήλωσε ότι το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» θα πρέπει να παραμείνει κατ εξαίρεση ανοιχτό για την Σάμο ώστε να “μπουν” όλα τα σπίτια που μπορούν να ωφεληθούν.

Τέλος ο Δήμαρχος Αν. Σάμου δήλωσε φανερά ενοχλημένος με την απουσία της Ε.Ε ως προς την συνδρομή της  σε ένα ακριτικό νησί που φυλάει Θερμοπύλες, έπειτα από  τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος.