Εκκληση σε όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, να εξετασθούν με self test την ερχόμενη εβδομάδα απευθύνουν υπουργείο Υγείας και ειδικοί επιστήμονες, σε μια προσπάθεια ελέγχου της διασποράς του ιού πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, από την ερχόμενη Δευτέρα θα διατίθενται δωρεάν self tests για όλους τους ενήλικους πολίτες, ώστε να ελεγχθούν το διάστημα μεταξύ 6 και 12 Δεκεμβρίου. Το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό και στοχεύει στο να γίνει η καλύτερη δυνατή καταγραφή της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα πριν από τα Χριστούγεννα. Θα επαναληφθεί την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά.

Ο στόχος είναι να γίνει καταγραφή της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα πριν από τα Χριστούγεννα.

«Η σκέψη μας είναι στα Χριστούγεννα, που όλοι ευελπιστούμε να είναι καλύτερα από πέρυσι. Η χορήγηση ενός self test σε όλους τους πολίτες, δύο εβδομάδες πριν από τις γιορτές, αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα πριν από την εορταστική περίοδο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πιστέψουν σε αυτό το μέτρο και να ακολουθήσουν την οδηγία όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, εμβολιασμένοι και μη», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, και πρόσθεσε: «Κάνοντας ένα τεστ μεταξύ 6 και 12 Δεκεμβρίου δίνουμε τη δυνατότητα στους ασυμπτωματικούς να διαγνωστούν έγκαιρα, να απομονωθούν και να μειώσουν τη μετάδοση του ιού σε άλλους, ενώ δέκα ημέρες μετά θα μπορούν να βρεθούν κοντά στους αγαπημένους τους για τις γιορτές με ασφάλεια». Η ίδια παρότρυνε τους πολίτες και κατά τη διάρκεια των γιορτών να ελέγχονται συστηματικά με self test πριν από τη συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση.

Εφόσον μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ακολουθήσει αυτή την οδηγία, είναι αναμενόμενο την επόμενη εβδομάδα να δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που ωστόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια, δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η κ. Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, διαφαίνεται μια μικρή και αργή ύφεση της επιδημίας, με τα ενεργά κρούσματα όμως να παραμένουν πάνω από 50.000 για 3η συνεχόμενη εβδομάδα. Χθες καταγράφηκαν 6.260 νέα κρούσματα και 89 θάνατοι ασθενών με COVID-19, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 700 (704). Το σύστημα πιέζεται και θα συνεχίσει να πιέζεται, τόνισε η κ. Γκάγκα, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα παραμένει εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες νοσηλεύονταν περίπου 4.850 ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία, ενώ υπήρξαν μέρες την τελευταία εβδομάδα που ο αριθμός των εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία ξεπέρασε τις 500. Εν τω μεταξύ, μόνο εμβολιασμένοι ή άτομα με πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου θα εισέρχονται στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα. Ειδικά τα παιδιά θα μπορούν να επισκέπτονται τα πάρκα με αρνητικό rapid test. Τέλος, επίκειται η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που ορίζει ότι για να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης COVID-19 θα πρέπει να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου PCR.

Πηγή: kathimerini.gr