Πραγματοποιήθηκε, εχθές (18/08/2021), το δια ζώσης Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου όπου τέθηκαν στο τραπέζι μείζονος σημασίας τοπικά θέματα. Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή και οι δημοτικοί σύμβουλοι των λοιπών δημοτικών παρατάξεων συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την αντιπυρηνική προστασία, τη μονοδρόμηση ή αμφιδρόμηση της οδού Καλλιστράτους και Νοέμης Νταέλ, τη μεταφορά την μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα, τη προσωρινή στέγαση του 2ου Νηπιαγωγείου Σάμου και του Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου, το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού και την ολοκλήρωση του νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων/ μεταναστών με αφορμή τα επεισόδια στο Αφγανιστάν και τους φόβους για νέες προσφυγικές ροές.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε πλήρη απαρτία εξαιτίας της απουσίας αρκετών δημοτικών συμβούλων της Αντιπολίτευσης οι οποίοι δεν παρακολούθησαν δια ζώσης ή διαδικτυακά τη συνεδρίαση επειδή δεν διέθεταν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης. «Είχαμε συνεννοηθεί. Ο πρόεδρος αναίρεσε την απόφαση του. Ετοιμάσαμε το τεχνικό κομμάτι για να ακούμε και να μιλάμε. Μας είπαν ότι δεν έχουμε λόγο στο δημοτικό συμβούλιο γιατί ενώ είμαστε εμβολιασμένοι δεν παραβρεθήκαμε κανονικά» τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Τζίχας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στη ραδιοφωνική εκπομπή «Στις 10 με τόνο» της Βιολέτας Τριπόδη στους 99,8 fm.

Η ασφαλής μεταφορά των μαθητών και μαθητριών στο Δημοτικό Σχολείο του Παγώνδα αποτέλεσε ένα από τα προβλήματα προς επίλυση. Το Δ.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφία την μεταφορά των, περίπου, 30 μαθητών με λεωφορείο μέχρι τη διασταύρωση, που οδηγεί στη σχολική μονάδα, και από εκείνο το σημείο τη συνέχιση της διαδρομής με ταξί που θα μισθώσει η Περιφέρεια.

Επίσης, το ζήτημα της αμφριδρόμησης ή μονοδρόμησης της οδού Καλλιστράτους επανήλθε απαιτώντας την οριστική επίλυση του. Η Δημοτική Αρχή πρότεινε αμφιδρόμηση με τοποθέτηση τεσσάρων (4) φωτεινών σηματοδοτών από το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου μέχρι την κατηφόρα της παραλίας Γάγγου. Η αντιπολίτευση πρότεινε να εφαρμοστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας του Μιχάλη Αγγελόπουλου για αμφιδρόμηση της οδού με την προϋπόθεση της εξεύρεσης θέσεων στάθμευσης κυρίως για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Η συγκεκριμένη πρόταση πλειοψήφησε έναντι της πρότασης της Δημοτικής αρχής λαμβάνοντας 7 ψήφους έναντι έξι.  Ωστόσο  το προεδρείο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακύρωσης της απόφασης λόγω μη απαρτίας με αποτέλεσμα  τη διατήρηση της μονοδρόμησης της συγκεκριμένης οδού. «Η Δημοτική Αρχή ήθελε να ψηφιστεί η λύση των τεσσάρων (4) φαναριών. Καταψηφίστηκε. Η δική μας πρόταση πλειοψήφησε» επισήμανε ο κ. Νίκος Κατρακάζος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όλοι μαζί για τη Σάμο», ερωτώμενος από τη δημοσιογράφο για το θέμα. Ο κ. Κατρακάζος ανέφερε την πρότασή τους για αμφιδρόμηση της οδού Καλλιστράτους με την τοποθέτηση των απαραίτητων πινακίδων σήμανσης Κ.Ο.Κ. για τη αποφυγή ατυχημάτων.