Με την ευκαιρία της συγκέντρωσης που διοργανώνει την Κυριακή 30-10-2016 η κίνηση ΣΑΜΟΣ-SOS ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου επισημαίνει την ανάγκη να εφαρμοστεί επιτέλους κατά γράμμα ο νόμος 4375/2016 για το Προσφυγικό –Μεταναστευτικό και το άσυλο προκειμένου άμεσα να αποσυμφορηθούν τα νησιά από το πλήθος των προσφύγων που παρά τη θέληση τους παραμένουν στα νησιά , επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες και επιβαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες.

Καταγγέλλει και στηλιτεύει την αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί  το προσφυγικό και για πολλοστή φορά καλεί την συντεταγμένη πολιτεία, τις Αρχές και κάθε εμπλεκόμενο να αναλάβει τις ευθύνες της δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του προσφυγικού/μεταναστευτικού και να μην είναι ωσεί παρούσα στις εξελίξεις.

 Εν όψει της ολοένα επιδεινούμενης κατάστασης στο νησί μας  διαμηνύουμε ότι επιτέλους πρέπει να επανέλθει η κανονικότητα στον τόπο μας, το αίσθημα ασφάλειας και η δημιουργικότητα στην παραγωγική διαδικασία και στην οικονομία.

Η σημερινή εμπειρία έχει δείξει ότι δεν είχε καταγραφεί ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης εκ μέρους της πολιτείας για την προώθηση μεταναστών και προσφύγων εκτός νησιού και, πάντως, δεν είναι επιχειρησιακά εμφανής ο συντονισμός δράσης των επιμέρους υπηρεσιών  της.

Γνωρίζουμε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν

Μαγικές λύσεις στα προβλήματα του κόσμου δεν υπάρχουν, βεβαίως. Αυτές που υπάρχουν είναι συνήθως δύσκολες, ξεβολεύουν πολλά από τα εμπλεκόμενα μέρη, στεναχωρούν κάποιους και προϋποθέτουν τεράστια βούληση και υπερβάσεις για να υλοποιηθούν. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση λύση υπάρχει. Είναι κατά τη γνώμη μaς μία και σχετικά απλή: Να γίνουν δεκτοί  οι πρόσφυγες πολέμου στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε όποια άλλη δημοκρατική χώρα θέλει. Να εφαρμοστούν οι νόμοι, οι διεθνείς συμβάσεις που αφορούν το καθεστώς των προσφύγων σύμφωνα με τη διακήρυξη του ΟΗΕ,  να φτιαχτούν ικανές δομές παροχής ασύλου ώστε να παίρνουν άμεσα  οι άνθρωποι αυτοί χαρτιά εκεί που βρίσκονται για να ταξιδεύουν με ασφάλεια και όχι οι πρόχειρες , άθλιες και επικίνδυνες δομές εγκατάστασης που τείνουν σήμερα να  διαρρήξουν τον κοινωνικό ιστό και να εξαθλιώσουν τις τοπικές οικονομίες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Όλα αυτά να γίνουν με οργάνωση, διεθνή συντονισμό, χρηματοδότηση και στήριξη από τις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε ότι υπερασπιζόμαστε χωρίς ταλαντεύσεις τις βασικές αρχές και αξίες του νομικού μας πολιτισμού. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε σταθερά παρόντες στην καθημερινή μάχη για μια κοινωνία που θα στηρίζεται στην ελευθερία και τη δημοκρατία, προσηλωμένη στην αρχή του κράτους δικαίου και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είμαστε δε αντίθετοι και πολέμιοι στις λόγω και έργω επιθέσεις κατά των μεταναστών από «φασιστοειδή» και καλούμε τον Σαμιώτικο λαό σε αγωνιστική επαγρύπνηση για την προστασία όχι μόνο των προσφύγων αλλά και της αξιοπρέπειας, της ανθρωπιάς και των δημοκρατικών κατακτήσεών μας.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΑΜΟΥ

 

( ΚΟΛΛΑΡΟΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ )