Δελτίο Τύπου

Το Σαββατοκύριακο 28-29 Μαΐου έλαβε χώρα στο Καρλόβασι μία συνάντηση εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και της αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και την Τουρκία με θέμα το περιβάλλον. Συν-διοργανωτές ήταν το ίδρυμα FriedrichEbert (γραφείο Αθήνας) και ο Δήμος Δυτικής Σάμου. Το ίδρυμα FriedrichEbert είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο γερμανικό πολιτικό ίδρυμα με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που απασχολούν τις περιοχές τους, καθώς και να παρουσιάσουν τις συγκεκριμένες δράσεις που έχουν αναλάβει για την αντιμετώπισή τους.

Η θαλάσσια μόλυνση, οι ενεργειακές κοινότητες και το αστικό πράσινο είναι μόνο κάποια παραδείγματα από τα θέματα που αναδείχθηκαν στη διημερίδα. Επίσης, αναζητήθηκαν δυνατότητες συνεργειών ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους συμμετέχοντες, για θέματα που απασχολούν εξίσου και τις δύο χώρες. Ομιλητές ήταν μεταξύ άλλων ο κος Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής της Greenpeace Ελλάδας, ο κος Γιώργος Κρικρής, Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης για το περιβάλλον και ακαδημαϊκοί από την Τουρκία, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου, κος Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Υπεύθυνος για τη διοργάνωση της διημερίδας ήταν ο Καρλοβασίτης Στέφανος Σπηλιωτόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του ιδρύματος FriedrichEbert, ο οποίος ευχαριστεί θερμά το Δήμαρχοκο Αλέξανδρο Λυμπέρη και τους συνεργάτες του στο Δήμο (την κα Αγγελική Αθανασίου και την κα Μαρία Μαρούκη) για την εξαιρετική συνεργασία και τη φιλοξενία της συνάντησης στο μουσείο Βυρσοδεψίας. Ευχαριστίες απευθύνονται και στην ομάδα εθελοντικής υποστήριξης της εκδήλωσης υπό το συντονισμό του κου Μανώλη Ελένη.