Με την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 199η επέτειο της Ναυμαχίας της Μυκάλης, ημέρα  εορτασμού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Από νωρίς το απόγευμα εψάλλει ο πανηγυρικός Εσπερινός στον ομώνυμο Ναό στο Πυθαγόρειο της Σάμου  που χτίστηκε μετά την επιτυχή έκβαση της ναυμαχίας ως εκπλήρωση του τάματος του οπλαρχηγού Λυκούργου Λογοθέτη και φέρει την επιγραφή «ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΑΜΟΝ ΕΣΩΣΕΝ τη 6η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1824».

Ακολούθησε η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Μυκάλης της ιστορικής εκείνης ημέρας που συν θεώ οι Έλληνες απέτρεψαν την κατάκτηση του νησιού από τους Τούρκους. Φέτος για δεύτερη χρονιά, η αναπαράσταση έγινε  με έναν πρωτότυπο τρόπο, με ψηφιακή προβολή πάνω σε πλοίο του λιμενικού. Ακολούθησε το κάψιμο της ναυαρχίδας ενώ η  νύχτα έγινε μέρα στο Πυθαγόρειο με την καύση των βεγγαλικών.

Την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και η επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σάμου κ. Ευσεβίου. Στον Ανδριάντα του Λυκούργου Λογοθέτη στον αύλειο χώρο του Ναού της Μεταμορφώσεως εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

Στην πλατεία Ειρήνης του Πυθαγορείου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου «Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ», παρουσίασε 4 χορούς από την Σάμο, την Ικαρία και το Αγαθονήσι υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, ενώ λίγο νωρίτερα ο Δήμαρχος Αν. Σάμου αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας και στα επίκαιρα μηνύματα από την ηρωική πράξη των προγόνων μας.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΓΓ Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής Μανώλης Κουτουλακης, ο βουλευτής Σάμου καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο ΓΓ του υπουργείου προστασίας του Πολίτη Μανώλης Λογοθέτης,ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου, ο επίτιμος αρχηγός Γενικού επιτελείου στρατού στρατηγός εν αποστρατεία και τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Αλκιβιάδης Στεφανής , αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 199η επέτειο θα ολοκληρωθούν  με το “ΑΝΤΑΜΩΜΑ” χορευτικών συγκροτημάτων από την Σάμο στην κεντρική οδό του Πυθαγορείου που διοργανώνει  η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και ο Δήμος Αν. Σάμου.

 

Φωτογραφίες στη σελίδα μας στο Facebook