Μετά από οργανωμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου, συνελήφθη, 22χρονος υπήκοος Αιγύπτου ο οποίος διευκόλυνε την παράνομη κίνηση αλλοδαπών . Συγκεκριμένα μετά από αξιοποίηση στοιχείων ο 22χρονος εντοπίστηκε να κινείται κοντά στο λιμένα του Πυθαγορείου και σε έλεγχο που του έγινε, βρέθηκαν στην κατοχή του τέσσερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με προορισμό την Πάτμο, τα οποία όπως διαπιστώθηκε, έφεραν τα στοιχεία άλλων αλλοδαπών προσώπων.

Στην συνέχεια προέκυψε ότι ο 22χρονος Αιγύπτιος θα προμήθευε τα εισιτήρια, έναντι χρηματικής αμοιβής, σε τέσσερεις υπηκόους Συρίας, στους οποίους είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, ως προς την υποχρέωσή τους για διαμονή στη Σάμο, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη απομάκρυνσή τους από το νησί.

Επίσης, όπως εξακριβώθηκε ο 22χρονος είχε προμηθεύσει, πριν από λίγες ημέρες, έναν 21χρονο υπήκοο Ιράκ, με πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο και αεροπορικό εισιτήριο, προκειμένου ο τελευταίος να αναχωρήσει παράνομα από τη Σάμο.
Τέλος από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι ο ίδιος δράστης, σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, ενεργώντας με όμοια μεθοδολογία, είχε διευκολύνει την παράνομη κίνηση, εικοσιπέντε τουλάχιστον ακόμη αλλοδαπών μεταναστών.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και για πλαστογραφία.
Στο πλαίσιο των ερευνών, κατασχέθηκαν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, δύο (2) κινητά τηλέφωνα καθώς και το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ. Το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σάμου.