Δελτίο Τύπου

 

 Το Γυμνάσιο Πυθαγορείου έχει την χαρά να δει το βίντεο του πειράματος Φυσικής που δημιούργησε στο πλαίσιο του Διαγωνισμού “Video – Πειράματα στο Γυμνάσιο”  να βρίσκεται μεταξύ των διακριθέντων. Το βίντεο δημιούργησαν οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου του σχολείου μας, Διαβολής Δημήτριος, Λεκάτης Άγγελος και Ρέππα Άννα υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους κ.Ζάχαρη Πλάτωνα και Λυμπέρη Γραμματικής. Το Πείραμα είχε τίτλο “Πειραματιζόμαστε με τα υγρά” και είχε σχέση με την πυκνότητα των υγρών και την ανάμιξη τους. Είναι ένα πείραμα που είχε δημιουργήσει η μεγάλη νομπελίστρια φυσικός Μαρία Κιουρί (Marie Curie) για να κρατάει “απασχολημένα” τα παιδιά της, την ώρα που η ίδια μελετούσε και πειραματιζόταν.

Ο Διαγωνισμός “Video – Πειράματα στο Γυμνάσιο”, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) έχει κύριο στόχο την επαφή των μαθητών με τη διερευνητική μάθηση μέσα από πειραματικές διαδικασίες που πραγματοποιούν, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους. Η Δράση που βρίσκεται ήδη στην τρίτη της χρονιά, πραγματοποιήθηκε με την έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. στο χρονικό διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2024.

Εκπαιδευτικοί Γυμνασίων από όλη την Ελλάδα οργάνωσαν μαθητικές ομάδες και υποστήριξαν την εκτέλεση πειραματικών δραστηριοτήτων Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Γεωλογίας/Γεωγραφίας. Οι δραστηριότητες, αφού βιντεοσκοπήθηκαν, υποβλήθηκαν στην οργανωτική επιτροπή της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. και αξιολογήθηκαν από ομάδα εκπαιδευτικών-υπευθύνων Ε.Κ.Φ.Ε.

Συνολικά συμμετείχαν 37 σχολεία που υπέβαλαν 52 βίντεο. Από αυτά, 28 video που συγκέντρωσαν βαθμολογία πάνω από 60/100, σύμφωνα με την προκήρυξη κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες μεταλλίων (στα πρότυπα του ευρωπαϊκού διαγωνισμού πειραμάτων EOES), και θα εμπλουτίσουν το υλικό του αποθετηρίου μαθητικών video-πειραμάτων στην ιστοσελίδα της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.

Είμαστε πανευτυχείς που το σχολείο μας είναι μέρος αυτής της προσπάθειας.