Διακήρυξη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών

Στις 19 Φλεβάρη δίνουμε φωνή στη δύναμή μας

Συμμετέχουμε μαζικά στη συνέλευση και τις εκλογές του συλλόγου μας

Ψηφίζουμε Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Έχουμε τη δύναμη ενωμένοι μέσα από το σωματείο μας να δράσουμε συλλογικά, αποτελεσματικά. Δώσαμε μάχες σε δύσκολες συνθήκες, απέναντι σε πολιτικές που κάνουν το σχολείο πιο ταξικό, πιο εχθρικό.

Έχουμε δύναμη με τη συμμετοχή μας στη γενική συνέλευση και τις εκλογές να παρέμβουμε, να στείλουμε μήνυμα ανυπακοής στις κατευθύνσεις του υπουργείου που κάνουν πιο αντιδραστικές τις συνθήκες που δουλεύουμε, που ζούμε. Να στείλουμε μήνυμα αντεπίθεσης, μήνυμα οργάνωσης της δίκαιης πάλης μας μέχρι τη νίκη.

Η συμμετοχή έχει μεγάλη σημασία. Η μη συμμετοχή θα είναι βούτυρο στο ψωμί του υπουργείο, που θέλει τα σωματεία να είναι άμαζα, χωρίς μαζικές διαδικασίες, για να μπορεί πιο εύκολα να τα αγνοεί, να τα χειραγωγεί. Αυτό υπηρετεί και η απαγόρευση των συνδικαλιστικών αδειών.

Η συμμετοχή μας δίνει δύναμη, είναι η δύναμή μας

  • Η μαζική μας συμμετοχή οδήγησε σε εκλογές παρωδία για τους αιρετούς
  • Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία στις 11 Οκτώβρη θορύβησε την κυβέρνηση. Έχει οδηγήσει στη μεγάλη καθυστέρηση της υλοποίησης της αξιολόγησης. Έχει στην πράξη καταδικαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου.

Η συμμετοχή μπορεί να βάλει τη σφραγίδα και να έχουμε καλύτερους συσχετισμούς στο ΔΣ την επόμενη μέρα.

Μετά από 2 και πλέον χρόνια καλούμαστε να πάρουμε θέση για το σύλλογό μας. 2 χρόνια που μας έκαναν πιο έμπειρους.

  1. Επιβεβαιώσαμε ότι ο συλλογικός ενωμένος αγώνας έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Η μάχη κατά της αξιολόγησης, που με λύσσα προωθούν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και χρόνια, βρήκε ξανά τείχος στον κλάδο μας. Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δε συναινούμε σε ένα σχολείο που θα γίνει πιο ταξικό. Δε συναινούμε στην κατηγοριοποίηση των σχολείων. Δε συναινούμε σε ένα αυτόνομο σχολείο που θα αναζητά χορηγούς για να μπορεί να εξασφαλίζει τα στοιχειώδη για τα παιδιά.

Αντιδράσαμε με μαζική συμμετοχή στην απεργία- αποχή σε δυο φάσεις. Με τεράστια συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στις 11 Οκτώβρη. Δείξαμε ότι έχουμε δύναμη!

Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία της ομοσπονδίας (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΑΣΚΕ-ΠΕΚ, με την ψήφο των Παρεμβάσεων) υπονόμευσαν τον αγώνα μας και δε συνέχισαν με επαναπροκήρυξη της απεργίας- αποχής, κάτι που απαιτούσε όλος ο κλάδος, κάτι που με γενική συνέλευση απαίτησε και ο σύλλογός μας στο νησί. Γιατί είναι δυνάμεις που πρακτικά συμφωνούν με την αξιολόγηση, αλλά ….λίγο αλλιώς!

Αυτό αποδεικνύει ότι είναι δυνάμεις που δεν μπορούν να εγγυηθούν τη συνέχιση της πάλης απέναντι σε μια αντιδραστικότατη εξέλιξη.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα καμπή του αγώνα κατά της αξιολόγησης. Είναι ώρα να επαναπροκηρυχθεί άμεσα απεργία – αποχή από τη ΔΟΕ (χωρίς καμιά υποχώρηση στις αντιδραστικές προϋποθέσεις του ν. Χατζηδάκη), ώστε σε συνδυασμό με τις μέχρι τώρα συλλογικές αποφάσεις των σωματείων και των συλλόγων διδασκόντων (πχ ενιαία κείμενα της ΔΟΕ στην πρωτοβάθμια) να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια επιβολής της.

Εάν οι ομοσπονδίες δεν το πράξουν, οι Σύλλογοι ΠΕ και ΕΛΜΕ, μέσα από κοινό συντονισμό και με ενιαίο τρόπο, μέσα από μαζικές διαδικασίες (γενικές συνελεύσεις, ολομέλεια προέδρων) που θα ενεργοποιήσουν το σύνολο του κλάδου, να πάρουν επάνω τους την κήρυξη απεργίας/αποχής πανελλαδικά, ώστε να εκφραστεί η συλλογική αντίθεση του κλάδου.

Γι’ αυτό στις εκλογές στηρίζουμε την ΑΣΕ, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, που είναι εγγύηση ότι αυτός ο αγώνας θα κλιμακωθεί, θα προχωρήσει.

  1. Ζήσαμε την αδιαλλαξία και της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια πέρασε σωρεία αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Εκβίασε, τρομοκράτησε, συκοφάντησε.

Ζήσαμε 2 χρόνια που δεν πήρε κανένα μέτρο για την πανδημία: αντί για αραίωση τμημάτων θεσμοθέτησε 27άρια τμήματα, οδηγώντας φέτος σε πιέσεις για συγχωνεύσεις (πιέσεις που θα επανέλθουν), αντί για μέτρα προστασίας μοίρασε μάσκες γίγας, αντί για προσλήψεις εκπαιδευτικών, φέτος είμαστε λιγότεροι. Δεν εισακούστηκε καμιά πρόταση γονιών – μαθητών – εκπαιδευτικών.

Τη μάχη με την πανδημία τη δώσαμε οι εκπαιδευτικοί. Μες στα σχολεία, αλλά και το διάστημα που αυτά ήταν κλειστά λόγω καραντίνας, με την επαφή με τα παιδιά μας, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, μακριά από θριαμβολογίες του υπουργείου ότι όλα βαίνουν καλώς, αλλά και από τυχοδιωκτικές φωνές που έλεγαν «κλειστά σχολεία και καμιά τηλεκπαίδευση, ε, και ας χαθεί μια χρονιά».

Η τηλεκπαίδευση όμως ούτε αντικαθιστά τη δια ζώσης εκπαίδευση, ούτε είναι «φάρμακο δια πάσαν νόσον». Είναι έκτακτο μέτρο για συνθήκες εγκλεισμού, που το έχουν ανάγκη τα παιδιά. Όπως έχουν ανάγκη στήριξης για μαθησιακά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα που έχουν προκύψει, με τα οποία το υπουργείο «δεν ασχολείται».

Γι’ αυτό στις εκλογές στηρίζουμε την ΑΣΕ, για να υπάρξει ισχυρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής του υπουργείου.

  1. Οι εργασιακές σχέσεις στον κλάδο μας χειροτερεύουν. Στα νηπιαγωγεία αυξήθηκε το ωράριο. Παρά τις τελευταίες προσλήψεις εξακολουθούν χιλιάδες αναπληρωτές κάθε χρόνο να αναπληρώνουν τον εαυτό τους. Ενώ δίπλα σε αυτό το χάλι των εργασιακών σχέσεων (αναπληρωτές, αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου κλπ), προστέθηκαν και οι τρίμηνοι αναπληρωτές.

Απαιτούμε μόνιμες προσλήψεις όλων των αναπληρωτών, κάλυψη όλων των κενών. Κριτήριο για μας είναι το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού στη μόρφωση, και όχι η εξοικονόμηση χρημάτων, που μετατρέπεται από όλες τις κυβερνήσεις σε χρηματοδότηση του κεφαλαίου, ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, Ραφάλ (το τελευταίο το ψήφισαν στη βουλή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ). Ενώ είδαμε φέτος, εν μέσω πανδημίας, να μειώνονται και οι καθαρίστριες.

Γι’ αυτό στις εκλογές στηρίζουμε την ΑΣΕ, για να δυναμώσει ο αγώνας για χιλιάδες μόνιμους διορισμούς και μονιμοποίηση/διορισμό όλων των αναπληρωτών, για μόνιμο βοηθητικό προσωπικό.

  1. Δίνουμε τη μάχη για ζωή με αξιοπρέπεια. Με αγώνα για μισθούς και δουλειά με αξιοπρέπεια, για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα του ΜΚ 15 -17.

Το προηγούμενο διάστημα δώσαμε μάχη απέναντι σε αντεργατικούς νόμους, με εμβληματική τη σημαντική συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία απέναντι στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη.

Σήμερα, που η ακρίβεια θερίζει (εισιτήρια, καύσιμα, θέρμανση, προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης) είναι ακόμα πιο έντονη ανάγκη πάλης για αυξήσεις και επαναφορά όσων μας έκλεψαν όλες οι κυβερνήσεις με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους.

Γι’ αυτό στις εκλογές στηρίζουμε την ΑΣΕ, για διεκδίκηση αυξήσεων, για ζωή με αξιοπρέπεια.

  1. Έχουμε ακυρώσει πλευρές αντιδραστικών αλλαγών που έχουν να κάνουν με την παρέμβαση του κράτους στα σωματεία. Ήταν σημαντική η μάχη που δώσαμε ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές για τους αιρετούς, ακυρώθηκαν σε εκείνη τα φάση τα σχέδια της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό στις εκλογές στηρίζουμε την ΑΣΕ, για σωματεία που θα δίνουν λόγο στα μέλη τους και όχι στο κράτος.

  1. Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από το φονικό σεισμό της 30ης Οκτώβρη 2020. Αποζημιώσεις στον κόσμο πρακτικά δεν έχουν δοθεί. Εργαζόμενοι και επαγγελματίες πληρώνουν «τα σπασμένα».

Πολλά σχολεία είναι σε κοντέινερ, μελέτες αποκατάστασης των ζημιών σήμερα δεν υπάρχουν, ο κίνδυνος της προσωρινής λύσης των προκάτ αιθουσών να γίνει μόνιμος ή και σχολεία να μην ξαναλειτουργήσουν, είναι υπαρκτός.

Γι’ αυτό στις εκλογές στηρίζουμε την ΑΣΕ, για διεκδίκηση σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, αντισεισμικά έργα και ελέγχους σε όλα τα κτίρια.

  1. Τα νέα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων κινούνται σε μια κατεύθυνση που υπονομεύει τις ανάγκες των μαθητών για ολόπλευρη μόρφωση, για γνώση ουσιαστική και όχι σκόρπιες πληροφορίες, που θα τους δίνει εφόδια να κάνουν ελεύθερα τις επιλογές τους στο μέλλον.

Γι’ αυτό στις εκλογές στηρίζουμε την ΑΣΕ, γιατί οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουμε λόγο για τη μόρφωση των παιδιών μας.

  1. Σήμερα διαμορφώνεται μια συσπείρωση δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συσπείρωση που έχει κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική που έχουν ακολουθήσει όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, συσπείρωση που μπορεί σήμερα να συμβάλει στην οργάνωση της πάλης από τα κάτω, κόντρα σε ηγεσίες ομοσπονδιών που δε θέλουν, δε συμφωνούν να οργανώσουν την πάλη.

Δεν είναι πρώτη φορά που από δυνάμεις του ΠΑΜΕ ξεκινά μια τέτοια πρωτοβουλία, που ενώνει τον κλάδο από τα κάτω, μέσα από αποφάσεις ΓΣ και ΔΣ. Θυμίζουμε πριν ένα χρόνο τη συσπείρωση 77 σωματείων που διεκδικούσαν μέτρα για ασφαλή σχολεία.

Και τότε και τώρα, ο σύλλογος μας λείπει, με ευθύνη του ΔΣ. Και αυτός είναι ένας λόγος ακόμα για στήριξη στην ΑΣΕ: για να είναι ο σύλλογος μας κομμάτι ενός ενωτικού αγώνα από τα κάτω.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στη γενική συνέλευση και τις εκλογές του συλλόγου μας καλούμαστε να αποφασίσουμε ποιο δρόμο θα διαλέξουμε:

Θα συνεχίσει να υπάρχει ένα ΔΣ που θα αρνείται να συντονίζεται με τα άλλα εκπαιδευτικά σωματεία, με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα; Που θα εμφανίζει ως λύσεις ατομικές παρεμβάσεις που στην τελική θα αφήνουν άθικτη την πολιτική που γεννά τα προβλήματα του σχολείου;

Ή θα πάρουμε αποφάσεις και θα εκλέξουμε ΔΣ σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου στην εκπαίδευση – που υπηρετούν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις – σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα και τα άλλα σωματεία του κλάδου μας;

 

Στις 19 Φλεβάρη δίνουμε το παρών στη Γενική Συνέλευση και τις εκλογές και αποφασίζουμε αλλαγή ρότας σε κατεύθυνση σύγκρουσης και οργάνωσης της πάλης

Στις 19 Φλεβάρη ενισχύουμε την ΑΣΕ

 

 

 

Υποψήφιοι  στις εκλογές ανάδειξης νέου Δ.Σ. του Συλλόγου μας με την ΑΣΕ

Αλλοδιανάκη  Φαίδρα,   ΠΕ70.ΕΑΕ – Δ.Σ. Όρμου Καρλοβάσου

Γκουλέτσα Αλεξάνδρα (Σάντυ),   ΠΕ60 – Νηπιαγωγείο Μαραθοκάμπου

Κουκνά Ειρήνη,   ΠΕ70.ΕΑΕ – Δ.Σ. Λέκκας

Μαρούπας Ευάγγελος,   ΠΕ86 – Δ.Σ. Κοντακαιίκων

Πανούσος Χρήστος,   ΠΕ86 – Δ.Σ. Μεσαίου Καρλοβάσου

Πόθα Ελισάβετ,   ΠΕ70 – Δ.Σ. Μαραθοκάμπου

Τσούχλη Μαρία Άννα (Μαριάννα),   ΠΕ70 – 1ο Δ.Σ. Καρλοβάσου

 

 

Στις 19 Φλεβάρη συμμετέχουμε στη Γενική Συνέλευση και στις Εκλογές

Ψηφίζουμε ΑΣΕ – Αλλάζουμε τους συσχετισμούς

ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ,

ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ