Η ομάδα AegeanRobotics του εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Στήριξης Αποφάσεων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διοργάνωσε το Σάββατο 17 Απριλίου 2021 με επιτυχία τον πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής 5th AegeanRobotics e-Competition 2021. Ο διαγωνισμός φέτοςδιεξήχθη με χρήση εξ’αποστάσεως μεθόδωνμέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης zoom, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει επιφέρει η πανδημία τουCovid-19 και η οποία αποτέλεσε την αιτία για την ακύρωση του περσινού 4ου διαγωνισμού.

Οι δοκιμασίες στις οποίες διαγωνίστηκαν οι συμμετέχοντες ήταν :

 • Ελεύθερη Παρουσίαση εξ ‘αποστάσεως (RemoteFreeStyle)
 • Μεταφορά αυγών από φωλιά σε φωλιά (SavetheEggs)
 • Σκαρφάλωμα σε τοίχο

Η συμμετοχή ήταν αξιοσημείωτη καθώς συμμετείχαν ομάδες από κάθε μεριά της Χώρας, από την Κέρκυρα και τη Ρόδο μέχρι τη Βέροια, την Καρδίτσα και την Αρκαδία.

Οι νικητές ανά αγώνισμα και κατηγορία ήταν :

Μεταφορά αυγών από φωλιά σε φωλιά(SavetheEggs), νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα HelloWorldαπό την Αθήνα

Σκαρφάλωμα σε τοίχο νικήτρια ήταν η ομάδα XProgTeam από το Γυμνάσιο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

Free StyleΑ’Βάθμιας Εκπαίδευσης, η ομάδα «Ο μικρός Ρομποτιστής» με το έργο ο εκπαιδευτής μελισσών από το εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής και S.T.E.M. RoboticsSchoolΜυτιλήνη από τη Λέσβο.Το ρομποτικό αυτό σύστημα χρησιμοποιεί ήχο, χρώματα και κίνηση για να προσελκύσει τις νέες μέλισσες και να τις προετοιμάσει για τη συλλογή γύρης. Ακολούθησαν τα έργαWaterRobotsκαι ROBOFLYREX του εργαστήριου εκπαιδευτικής ρομποτικής CORFUROBOTIKI από την Κέρκυρα, τα οποία συνδυάζουν την ρομποτική με το παιχνίδι κάνοντας την προσιτή ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες.

Free StyleΒ’Βάθμιας Εκπαίδευσης, πρώτευσε η ομάδα ΙΧΩΡ του 2ου ΓΕΛ Καλαμαριάς, με το έργο «το Ρομπότ των δασών» παρουσιάζοντας ένα αυτόνομο τετράποδο ρομπότ φύλακα περιοχής, που αντιλαμβάνεται ερεθίσματα με τη βοήθεια αισθητήρων, παρακολουθεί κλιματικές αλλαγές στο περιβάλλον που κινείται, καταγράφει τιμές όπως θερμοκρασία, υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση και υψόμετρο, αναγνωρίζει σημάδια πυρκαγιάς όπως φλόγες και καπνό, ενώ με τη βοήθεια της κάμερας που διαθέτει επισημαίνει αλλοιώσεις-διαφοροποιήσεις στην εικόνα ενημερώνοντας είτε για πιθανή πυρκαγιά είτε για πιθανές αποψιλώσεις ή ρίψη απορριμμάτων και μπαζών στην περιοχή.

Στη δεύτερη θέση ακολούθησε η ομάδα του 3ου ΓΕΛ Βέροιας η οποία παρουσίασε έναν έξυπνο κάδο απορριμμάτων τον Synthesis (i)Binπου μπορεί ηλεκτρονικά και αυτόματα να μετρά τη στάθμη των σκουπιδιών στο εσωτερικό του και να πληροφορεί τους εργαζόμενους του Δήμου πότε πρέπει να αδειάσει. Επιπλέον διαθέτει σύστημα αυτόματου κλεισίματος και ανοίγματος  του καπακιού πουδιευκολύνει τον εκάστοτε χρήστη, ιδιαίτερα τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένα ή αδύναμα.

Την Τρίτη θέση κατέλαβε η ομάδα από το Γυμνάσιο Θερμής Λέσβου με το έργο τους CovidmBot το οποίο είναι ένα πρότυπο, αυτοματοποιημένο, ρομποτικό σύστημα εμβολιασμού των πολιτών κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2, αποτελούμενο από ένα ρομπότ με δύο μέρη. Το πρώτο mBot παίζει το ρόλο της καρέκλας του προς εμβολιασμού πολίτη, όπου με το που καθίσει ξεκινάει και τον οδηγεί στην σωστή θέση προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού. Το δεύτερο mBot με το που φτάσει ο πολίτης στην θέση εμβολιασμού του παρέχει την δόση και τον ενημερώνει για το πότε είναι έτοιμος να αποχωρήσει.

Εκτός από τα δώρα που δόθηκαν στις πρώτες ομάδες, που ήταν ανάλογα της κατηγορίας ρομποτικά αμαξάκια και εκπαιδευτικοί ρομποτικοί βραχίονες, η ομάδα AegeanRobotics ανέλαβε να παράσχει σε όποιον από τους συμμετέχοντες το επιθυμεί  δωρεάν σεμινάριο μαθημάτων εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Το διαγωνισμό τίμησε με την παρουσία της και απεύθυνε χαιρετισμό η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγήτρια κα. Χρυσή Βιτσιλάκη

Ευχαριστούμε την κριτική επιτροπή:

 • κ.Πέππας Παύλος, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πατρών
 • κ.Σταματάτος Ευστάθιος, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • κ.Τραχανιάς Παναγιώτης, Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης
 • κα.ΚαβαλλιεράτουΕργίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • κ.Παπασαλούρος Ανδρέας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • κα.Δούμα Αναστασία, Ε.ΔΙ.Π, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • κ.Λεουτσάκος Θοδωρής, Ε.ΔΙ.Π, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • κ.Χρυσολωράς Γιώργος, Ε.ΔΙ.Π, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • κ.Βασιλόπουλος Νίκος, Μεταδιδάκτωρ, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον 6οAegean RoboticsCompetition την ερχόμενη άνοιξη.