Αγαπητέ κύριε Βασιλείου.

Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο καιρό διολισθαίνετε προς επικίνδυνους ατραπούς, παρά την, θετικής κατεύθυνσης, μόρφωσή σας και την ενασχόλησή σας με τα κοινά τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και, (έως πολύ πρόσφατα), σε οικογενειακό επίπεδο σε θέματα που έχουν απασχολήσει έντονα την Σαμιακή κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση οφείλατε να γνωρίζετε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν έχει κανένα λόγο να θέλει να αποφύγει τον διάλογο, ούτε με εσάς ούτε με οποιονδήποτε άλλον, αφού ούτε επιχειρημάτων στερείται ούτε αδυνατεί να αρθρώσει συγκροτημένο λόγο.

Εξηγήθηκε, ότι η αποχώρηση του Δημάρχου οφειλόταν σε ανειλημμένη υποχρέωση παρουσίας του σε προγραμματισμένη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Σάμου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για την ηθική κυρίως στήριξη παιδιών ευπαθών οικογενειών του νησιού μας, στο Δημοτικό Κατάστημα στις 14/09/2016 και ώρα 18.30.

Επιλέξατε, άγνωστο γιατί, να μην δεχθείτε την παρασχεθείσα εξήγηση. Ίσως γιατί παρόμοιες εξηγήσεις χρησιμοποιούνταν από άλλους κατά το παρελθόν, για να κρύψουν την αδυναμία και την γύμνια τους στον δημόσιο διάλογο. Σας διαβεβαιούμε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν διακατέχεται από τέτοιες αδυναμίες ή φοβίες και δεν μετέρχεται παρόμοιων τακτικών.

 

Επιλέξατε όμως να αγνοήσετε και το από 15/09/2016 Δελτίο Τύπου στο οποίο γινόταν αναφορά στην συγκεκριμένη εκδήλωση και αυτό αποτελεί λόγο προβληματισμού, εκτός και εάν θεωρείτε ότι η ηθική, κυρίως, στήριξη παιδιών ευπαθών οικογενειών συνδημοτών μας είναι ελάσσονος σημασίας, της συζήτησης μιας πιθανότητας για την οποία ο Δήμος Σάμου έχει εδώ και δύο χρόνια λάβει ξεκάθαρη, δημόσια θέση.

Παραβλέψατε επίσης και την παραδοχή σας ότι μετά την αποχώρηση του Δημάρχου οι άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι παρέμειναν, αποδεικνύοντας, εν τοις πράγμασι, ότι δεν υπήρχε άλλου είδους προγραμματισμένη εκδήλωση την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πολύ περισσότερο δε δεξίωση. Δεξιώσεις, όπως πολύ καλά γνωρίζετε γίνονται σε εορτασμούς σπουδαίων κοινωνικών γεγονότων ή εθνικών επετείων.

Σύμφωνα και με την δική σας παραδοχή, η Δημοτική Αρχή και εκτενώς εκπροσωπήθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο και παρουσίασε αναλυτικά την πάγια και μοναδική της θέση, σχετικά όχι μόνο με την πιθανότητα δημιουργίας δεύτερου hotspot στο νησί αλλά και για το ήδη υφιστάμενο το οποίο επ’ ουδενί δεν πρόκειται να αποδεχθεί ως τίποτε άλλο παρά μία προσωρινή δομή, η χωροθέτηση της οποίας έγινε παρά τις αντιδράσεις του Δήμου Σάμου.

Αντιδράσεις, που εκδηλώθηκαν όχι μόνο σε επίπεδο δηλώσεων αλλά και με την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων, όπως αυτής της υποβολής ασφαλιστικών μέτρων κατά της έναρξης των εργασιών.

Να σας θυμίσουμε ότι άλλοι θεσμικοί φορείς, περιορίστηκαν αποκλειστικά σε ρηματικές ανακοινώσεις στις οποίες άλλα έλεγαν δημοσίως και άλλα ετοίμαζαν ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Επιλέξατε, να αμφισβητήσετε το συγκεκριμένο έγγραφο της Περιφέρειας  για την δημιουργία νέων hotspot, όχι μόνο στη Σάμο αλλά και στα άλλα δύο μεγάλα νησιά της Περιφέρειας, Χίο και Λέσβο.

Αυτή σας την θέση οφείλετε να εκλογικεύσετε και να αιτιολογήσετε στους συνδημότες μας, αφού ούτε η ίδια η Περιφέρεια διέψευσε την γνησιότητα του εγγράφου και βεβαίως ούτε προέβη στην επίσημη έγγραφη ανάκλησή του όπως της έχει ζητηθεί από τον Δήμο.

Για λόγους που εσείς, αποκλειστικά, γνωρίζετε, επιλέξατε να αγνοήσετε αυτά τα οποία διαβάσετε μόνος σας και να δημιουργήσετε μια άλλη πραγματικότητα.

Ο Δήμος Σάμου ενημέρωσε υπεύθυνα και εγγράφως όλους του δημότες ,τόσο σχετικά με τις δημόσιες και αναμφισβήτητες ενέργειες στις οποίες προέβη όλο αυτό το διάστημα, όσο και για την κρυφή ατζέντα ορισμένων για τον τόπο.

Εάν κάποιος προσπαθεί να πουλήσει την πατρίδα μας έναντι ανταλλάγματος, σας διαβεβαιούμε ότι αυτός δεν βρίσκεται εντός της Δημοτικής Αρχής. Αναζητήστε τον αλλού! Προϋπόθεση για να τον βρείτε είναι να εγκαταλείψετε αυτή την παράλληλη πραγματικότητα που φαίνεται ότι έχετε δημιουργήσει για να ταιριάζει στις απόψεις σας.

Μας εγκαλείτε για μια σειρά ζητημάτων, τα οποία είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε ότι δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αρχής, αλλά διακρατικών συμφωνιών με τους ευρωπαίους εταίρους μας ή με άλλους διεθνείς οργανισμούς. Συνεπώς, η απόδοση ευθυνών γίνεται εσκεμμένα και προφανώς αποσκοπεί κάπου. Οψόμεθα.

Επί της ουσίας, λυπούμαστε που θα σας απογοητεύσουμε. Η θέση του Δήμου σε αυτά τα θέματα είναι προφανής και αδιαμφισβήτητη και διατυπώνεται εκεί που πρέπει και όχι για την ανέξοδη και αναποτελεσματική δημιουργία εντυπώσεων σε τοπικό επίπεδο που μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει. Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των συμπολιτών μας στα συγκεκριμένα θέματα.

Εάν νομίζετε ότι το ζήτημα του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος και οι συνέπειές του, λύνεται τοπικά με ρηματικές διατυπώσεις, στις οποίες αναλωνόμαστε δηλώνοντας τα αυτονόητα, κάνετε λάθος.

Στην  εποχή της παγκοσμιοποίησης η ομφαλοσκόπηση δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε, γιατί  οι θέσεις της τοπικής κοινωνίας πρέπει να εκφράζονται και κυρίως να αναδεικνύονται και να υποστηρίζονται εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Επίσης, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η Δημοτική Αρχή, συστηματικά, επίμονα και σταθερά έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την προάσπιση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας με συνεχείς παραστάσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Όπως λέτε και εσείς, οι κινητοποιήσεις δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα δυναμικές. Για την Δημοτική Αρχή πρώτιστο μέλημα αποτελεί η διατήρηση ενός αρραγούς κοινωνικού μετώπου.

Κύριε Βασιλείου σας καλούμε να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξετε την προσήκουσα ψυχραιμία.

Το γνώθι σαυτόν και η επίδειξη μετριοπάθειας επιβάλλεται στους χαλεπούς καιρούς που διέρχεται η χώρα μας και στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Οι γεωστρατηγικές ανακατατάξεις, που επικαλείστε,  δεν πηγάζουν από τον Δήμο Σάμου και μπορούμε να τις συζητήσουμε, φιλοσοφικά, αφού δεν είμαστε ενεργοί παίκτες στο συγκεκριμένο επίπεδο, όποτε θέλετε. Πιθανόν να συμφωνήσουμε σε πολλά.

Εκεί όμως που θα διαφωνήσουμε, είναι σίγουρα η άποψη ότι το ατομικό μας συμφέρον ταυτίζεται πάντοτε με το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.

 

Η διαφωνία σας σχετικά με τον τόνο και την ένταση της αντίδρασης της Δημοτικής Αρχής στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα είναι δικαίωμά σας.

Το βέβαιον είναι ότι μέχρι σήμερα η Σάμος δεν έχει παρουσιάσει την εικόνα άλλων νησιών στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και αυτό αποτυπώνεται και στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης.

Βεβαίως και ο τουρισμός επηρεάστηκε από το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα. Τόσο το ίδιο το ζήτημα όσο και τις συνθήκες που συνέβαλαν στην διόγκωσή του, δεν δημιουργήθηκαν από την Δημοτική Αρχή, στόχος της οποίας υπήρξε από την αρχή η προστασία της εικόνας του νησιού ως ενός ασφαλούς τουριστικού προορισμού.

Πολιτικές που θα δημιουργούσαν εντάσεις σε τοπικό επίπεδο δεν θα είχαν τίποτε να προσφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο μόνο που θα συνέβαλαν θα ήταν ο διχασμός τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και στην στοχοποίηση των θυμάτων μιας τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής.

Θα ήταν εύκολο, λαϊκίστικο, κοντόφθαλμο και θα τροφοδοτούσε τυχόν ξενοφοβικά σύνδρομα, αλλά σίγουρα δεν θα προσέφερε στο κοινό καλό και στην δημιουργία αίσθησης ασφάλειας, που αποτελεί προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία τόσο της κοινωνίας όσο και της οικονομίας και ειδικότερα ενός τόσο ευπαθούς προϊόντος όπως είναι ο τουρισμός, από τον οποίο  ουσιαστικά ζει το νησί.

Είναι λάθος να ισχυρίζεστε ότι ο τουρισμός της Κω δεν ένοιωσε τις συνέπειες του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος. Μιλήστε με τους τουριστικούς φορείς και την Δημοτική Αρχή της Κω για να ενημερωθείτε υπεύθυνα.

Πλήγμα σίγουρα υπήρξε. Η έντασή του είναι και συζητήσιμη και δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί με ακρίβεια αφού η τουριστική περίοδος συνεχίζεται.

Πλήγμα υπήρξε και στη Σάμο, αλλά σε καμία περίπτωση στην έκταση που το βίωσε η Χίος και η Λέσβος. Σε κάθε περίπτωση, η κρίση που βιώνουμε, όπως πολύ καλά γνωρίζετε λόγω της ενασχόλησής σας με τον τουρισμό, έχει πολλές αιτίες, μία εκ των οποίων είναι και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Για λόγους αποκατάστασης της τάξης, επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ουδέποτε αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός που επικαλείστε στην ασκούμενη πολιτική της Δημοτικής Αρχής της Κω.

Η ασκούμενη πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματός της και όλοι γνωρίζουν ότι ο τουρισμός μιας περιοχής, εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων εσωγενών και εξωγενών, οι οποίοι ελάχιστα επηρεάζονται από την πολιτική της όποιας δημοτικής αρχής.

Έχοντας την ευθύνη προάσπισης των συμφερόντων του τόπου σαν μοναδικό μας γνώμονα, επιλέξαμε την χάραξη μια πολιτικής που χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα προκειμένου να διασφαλιστούν τα στρατηγικά κεκτημένα του νησιού.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις μας μπορεί να θεωρηθούν ως ήπιες, για προφανείς λόγους, αλλά στις παραστάσεις μας στα θεσμικά όργανα ελέχθησαν και λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους, προς όλες τις κατευθύνσεις και το μήνυμα είναι ένα και σαφές: η σημερινή δομή θεωρείται από τον Δήμο ως προσωρινή και καμία πρόσθετη δομή δεν είναι αποδεκτή.

 

Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή δηλώνει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί ή να συμπράξει σε πράξεις, ατομικές ή συλλογικές, που θα έδιναν την αφορμή χαρακτηρισμού της τοπικής κοινωνίας ως ρατσιστικής ή ξενοφοβικής.

Είναι ο πλέον σίγουρος τρόπος διάλυσης της τουριστικής βιομηχανίας στο νησί. Σας καλούμε να αναθεωρήσετε άμεσα τις περί του αντιθέτου απόψεις σας.

Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όπως η χώρα μας, η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να συνομιλεί με τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας ώστε να διεκδικήσει την συμμετοχή της στην διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής και να καταστήσει σαφή την θέση της τοπικής κοινωνίας. Η απουσία από τέτοιες διαδικασίες θα έχει καταστροφικές για τον τόπο συνέπειες.

 

Τέλος, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι δεν κατανοούμε την επίκλισή σας προς τους πολίτες. Τι ακριβώς είναι αυτό που τους ζητάτε;

Η αυτοδικία είναι ίδιον απολυταρχικών καθεστώτων. Η αυτόκλητος υπεράσπιση των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων με μεθόδους που στερούν σε άλλους τα δικαιώματά τους  για ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά και περιουσία, εξαιτίας της καταγωγής των, του χρώματός τους ή της οικονομικής τους κατάστασης, προσομοιάζει, αν δεν υποκρύπτει φασίζουσες και ρατσιστικές αντιλήψεις.

Όντως οι καιροί ου μενετοί. Και σε τέτοιους καιρούς άναρθρες κραυγές δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν. Λυπούμαστε για την συγκεκριμένη τοποθέτησή σας, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την πρότερη παρουσία σας και συμμετοχή σας στα κοινά.

Και βεβαίως θα πρέπει πάντοτε να έχουμε υπόψη μας ότι και οι κρίνοντες κρίνονται.

Εκ του Δήμου Σάμου