Συνεδρίασε την Μ.Τρίτη το βράδυ στις 18.00, το δημ.συμβούλιο Σάμου, με 37 θέματα στην ημερήσια διάταξή του, κυρίως δικπεραιωτικού χαρακτήρα, με την πολυπόθητη απαρτία να επιτυγχάνεται οριακά γύρω στις 18.40. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του, είναι η τελευταία συνεδρίαση με την θεματολογική μορφή που ξέραμε ως τώρα, μιας και ως τις εκλογές, αλλά και μετά απ΄ αυτές η θεματολογία θα έχει να κάνει με τα απαραιτήτως επείγοντα θέματα και την διεκπεραίωση θεμάτων που θα αφορούν τον χωρισμό του ενιαίου δήμου.

Ο πρόεδρος έθεσε τρία θέματα προ ημερήσιας διάταξης, το πρώτο αφορούσε την ύδρευση των Μυτιληνιών με εισήγηση του αντιδημάρχου Πυθαγορείου Βασίλη Βαλκαμλή και η συζήτηση του οποίου προκάλεσε εντάσεις.Ο κ.Βαλκαμλής, παρουσία και του προέδρου της Δ.Κ. Μυτιληνιών κ.Ελευθερόγλου,εισηγήθηκε να μαστευθεί πηγή που αναβλύζει μεγάλη ποσότητα νερού στην περιοχή Στεφάνα, έργο το οποίο έχει μελετηθεί για ποσό 179.000 €,με την διάθεση εγκεκριμένης πίστωσης 15.000 € για την αγορά σωλήνων και να εκτελεστεί από την τεχνική υπηρεσία του δήμου.Επί του θέματος πήραν τον λόγο οι επικεφαλής των παρατάξεων. Οι κ. Λεμονής και Ματθαίου από την μείζονα αντιπολίτευση εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την προτεινόμενη εκτέλεση, ενώ ο κ.Τζίχας της Λαϊκής Συσπείρωσης,επεσήμανε την προχειρότητα εκ μέρους του δήμου στην αντιμετώπιση του προβλήματος επάρκειας νερού στο χωριό και ζήτησε την άποψη των τεχνικών υπηρεσιών. Ο πρ/νος κ.Καραγιαννίδης, είπε ότι εμείς συντάξαμε την μελέτη εκτέλεσης του έργου με όρους δημοσίου, ύψους 179.000 €, και αναζητούμε πρόγραμμα για να το εντάξουμε. Η ποιότητα του νερού είναι καλή και θα απαιτηθούν και τρεις κολόνες μεταφοράς ρεύματος στο σημείο. Αναφερόμενος στην κακή οικονομική κατάσταση του δήμου είπε χαρακτηριστικά ότι “και το χιλιάρικο για την σημερινή κατάσταση του δήμου, είναι δύσκολη δαπάνη”,τονίζοντας ότι τα 15000 € που υπάρχουν δεν επαρκούν για να εκτελεστεί το έργο.Στο σημείο αυτό της συνεδρίασης ο πρόεδρος των Μυτιληνιών κ.Ελευθερόγλου, σηκώθηκε από την θέση του και κατευθυνόμενος προς το προεδρείο, είπε ότι εγώ θα το κάνω το έργο, θα βρω  χορηγό, θα τα βάλω απ΄ την τσέπη μου και επιτέθηκε φραστικά στους εκπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης, λέγοντας τους να μην πατήσουν στο χωριό και ότι έχουν καταστρέψει τον δήμο, απομακρυνόμενος από δημοτικούς συμβούλους. Άμεση ήταν η αντίδραση της κ.Θεανώς Σαρρηγεωργίου, αλλά και του Κώστα Τζίχα, που ζήτησαν από το προεδρείο να πάρει θέση. Ο πρόεδρος κ.Αμυρσώνης καταδίκασε την συμπεριφορά του προέδρου των Μυτιληνιών και ζήτησε να προχωρήσει το σώμα σε ψηφοφορία επί της μελέτης των τεχνικών υπηρεσιών, η οποία εγκρίθηκε με πλειοψηφία 17 μελών, συμπεριλαμβανομένης της θετικής ψήφου του κ.Νίκου Τριανταφύλλου και της ψήφου του προέδρου της Δ.Κ., κατά ψήφισαν Λεμονής και Ματθαίου, ενώ “παρών” δήλωσαν η κ.Μαριάνθη Μαστροκωνσταντή και τα δύο μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Τα άλλα δύο θέματα Π.Η.Δ. αφορούσαν το μεν πρώτο την κάλυψη της δαπάνης των αναλωσίμων και της φιλοξενίας των κτηνιάτρων που ήρθαν από την Αθήνα και προέβησαν σε μαζικές στειρώσεις 40 ζώων συντροφιάς προ ημερών, και το δεύτερο μια επιστολή των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα του δήμου, για στήριξη του δ.σ. για την παράταση των συμβάσεών τους.

Ακολούθησε η διαδικασία των ερωτήσεων: Εκ μέρους του κ.Τριανταφύλλου για το έργο αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης Μυτιληνιών και την έκπτωση του εργολάβου, για την ανάκληση της έφεσης του δήμου στην δικαστική διαδικασία με τους συμβασιούχους και για το χωροταξικό. Απαντήθηκαν από τον κ.Καραγιαννίδη, ενώ ο νομικός σύμβουλος του δήμου Σταύρος Μιχαλόπουλος, έκανε στη συνέχεια αναλυτική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για το θέμα της έφεσης. Ο Κώστας Τζίχας κατέθεσε έγγραφη καταγγελία για την συμπεριφορά του προέδρου των Μυτιληνιών εναντίον της Λ.Σ., και ρώτησε για την πυροπροστασία, της αγροτική οδοποιία και για την κατάσταση του οδοστρώματος της οδού Κανάρη στην πόλη της Σάμου καθώς και του αδιέξοδου δρόμου στο τέρμα της οδού Κανάρη. Ο κ.Διακοσταμάτης ρώτησε τι έχει γίνει με την ένταξη του έργου αξιοποίησης των αποθηκών στην χερσαία ζώνη του λιμένα Καρλοβάσου, στον οποίο απάντησε η πρ/νη του τμήματος προγραμματισμού Αγγέλα Καζάκου, λέγοντας ότι υπήρξε μια αστοχία η οποία θα διορθωθεί άμεσα με την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα Φιλόδημος. Τέλος ο κ.Βολακάκης έκανε ερώτηση για τεχνικά ζητήματα της περιοχής Μαραθοκάμπου.

Στη συνέχεια το σώμα μπήκε στην συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.