Δημόσια διαβούλευση για το Master plan του λιμένα Βαθέος,  πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου την Τρίτη το πρωί.

Είναι η δεύτερη διαβούλευση για να προχωρήσει το θέμα της μελέτης και επικαιροποίησης του master plan του λιμένος Βαθέος. Συμμετείχαν συγκεκριμένοι φορείς και η συμμετοχή ήταν αντιπροσωπευτική.

Η Περιφερειακή Ενότητα μετά την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της  Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δημοτικού Λιμενικού Σάμου για το master plan του λιμανιού Βαθέος Σάμου  θα δημοπρατήσει τις δύο μελέτες που έχουν ενταχθεί στο ΠΔΕ για κατασκευή σύγχρονης προβλήτας κρουαζιερόπλοιων και μαρίνας τουριστικών σκαφών νέας γενιάς εντός του κόλπου Βαθέος.

Για το θέμα δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου:

“Δεν είναι αρμοδιότητα της Π.Ε. αλλά του Λιμενικού Ταμείου Σάμου . Υπάρχει όμως  συνδρομή από την Π.Ε καθώς πρόκειται  για ένα πολύ σημαντικό έργο. Όλα τα χρόνια ακούγονταν πολλές γνώμες για το πώς πρέπει να λειτουργήσει αυτό το λιμάνι, αλλά όλα έμεναν στα σχέδια.

Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια ενέταξε το πρόγραμμα στη χρηματοδότηση και κάνει τη μελέτη.

Σήμερα θα έπρεπε να ψάχνουμε να βρούμε χρηματοδότηση ώστε οι έτοιμες μελέτες που θα υπήρχαν να πάρουν σάρκα και οστά. Όταν γίνονταν η συζήτηση, το Βαθύ δεν ήταν στις προτεραιότητες, καλώς η κακώς, δεν μπορεί η πρωτεύουσα του νησιού να μην έχει μια τουριστική μαρίνα».

Ως πρόταση είναι καταπληκτική, μια τουριστική μαρίνα στην πρωτεύουσα, η μελέτη για την επέκταση του λιμενοβραχίονα ώστε να μπορεί να δένει πλοίο 300 μέτρων με σύγχρονο τρόπο, επίσης προβλέπεται χώρος για mega γιοτ, στο νέο υπάρχον λιμάνι. Νέα χερσαία ζώνη στο χώρο του τουριστικού λιμανιού, δίνοντας την δυνατότητα για πολλές χρήσεις. Χωροθέτηση υδατοδρομίου στο Μαλαγάρι και μικρή ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη που θα γίνει με την επέκταση της μαρίνας.

Αυτά τα έργα, όπως είπε ο κ. Κατρακάζος, θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και 30 χρόνια.

«Σε μια πόλη, που όλο αυτό το διάστημα  λειτουργεί αρνητικά, με όλα αυτά τα προβλήματα και με τους κυβερνώντες που την έχουν διαγράψει, εμείς αντιδρούμε με αυτό τον τρόπο. Έναν τρόπο που φέρνει ανάπτυξη, το να μπορέσουμε πολύ σύντομα, στην επόμενη 5ετία να τρέξουν τέτοιου είδους έργα, σημαίνει ότι αυτή η πόλη θα φύγει μπροστά σε μία άλλη κατεύθυνση, η οποία θα μπορεί να φέρει εισόδημα. Μια μαρίνα για 100 και πλέον τουριστικά σκάφη μέσα στον κόλπο Βαθέος, εάν λιμάνι που θα μπορεί να δέσει κρουαζιερόπλοιο 300 μέτρων, όλα αυτά φέρνουν άλλου είδους ανάπτυξη».  

Δεσμεύτηκαν οι πιστώσεις από την Π.Ε. Σάμου και προχωράει στην υλοποίηση όλων αυτών των σχεδίων. Ήδη έχουν προβλεφθεί οι αναγκαίες γεωτρήσεις και ειδικές μελέτες που πρέπει να γίνουν στον κόλπο Βαθέος. Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη διαβούλευση ήταν το θέμα του βιολογικού καθαρισμού, ένα θέμα που πρέπει να απαντηθεί από το Δήμο με εμπεριστατωμένες τεχνοκρατικές εκτιμήσεις για την πορεία του.