Δημοσιεύτηκε  στις 27 Ιουνίου  στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με αριθμό φύλλου 2990 η ίδρυση προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης αλλοδαπών Σάμου,  εντός των εγκαταστάσεων του Στρατοπέδου «Πρώην Πεδίο Βολής Βαθέος Σάμου» στο νησί μας.

Σύμφωνα με την απόφαση  το συγκεκριμένο έργο είναι προυπολογισμού  600.000 € και θα καλυφθεί εξολοκλήρου από το  Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση αυτή είχε ληφθεί από την ημέρα της συνάντησης τον Οκτώβριο στο Μέγαρο Μαξίμου των Σαμιωτών με τον κ. Μουζάλα. Συγκεκριμένα  είχε ζητηθεί από τους φορείς που εκπροσωπούσαν την Σάμο( Βουλευτής, Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος Πάρις Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Ελισαίος Μαυρατζώτης) και μάλιστα επί έξι ώρες με πιεστικό τρόπο, να υποδείξουν έναν  άλλο χώρο στο νησί  για τη δημιουργία του προαναχωρησιακού κέντρου. Ωστόσο αυτό δεν έγινε αποδεκτό και  η απόφαση του κ. Μουζάλα ήταν τελικά να επιβάλει τη δημιουργία αυτού  εντός του υπάρχοντος κέντρου αν και κατά τη γνώμη του αυτό θα προκαλέσει προβλήματα καθώς οι κρατούμενοι θα είναι ουσιαστικά στον ίδιο χώρο με  τους υπόλοιπους.

Ακολουθεί το δημοσίευμα της Real.gr αμέσως μετά την συνάντηση στο Μαξίμου:

«Ολοκληρώθηκε στις 6 η ώρα το απόγευμα της Τρίτης η  σύσκεψη για το προσφυγικό ζήτημα στη Σάμο υπό τον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκο Φλαμπουράρη, με τη συμμετοχή των:

• Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα,

• Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρη Βίτσα

• Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Θεανώς Φωτίου

• Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ, κ. Αλέξη Χαρίτση

• Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιου για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Τέρενς Κουίκ

• Διευθυντή του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Αδακτυλίδη Παύλου

• Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κα. Χριστιάνας Καλογήρου,

• Βουλευτή Σάμου, κ. Δημήτρη Σεβαστάκη

• Δημάρχου Σάμου, κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου

• Αντιδημάρχου Σάμου, κ. Παρασκευά Παπαγεωργίου

• Προέδρου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου, κ. Ελισσαίου Μαυρατζιώτη

Ύστερα από ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Σάμο, και λαμβάνοντας υπόψη τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας συμφωνήθηκαν:

1. Η ανάγκη αποσυμφόρησης της Σάμου

2. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας, με ιδιαίτερη φροντίδα στις ευάλωτες ομάδες και τα ασυνόδευτα παιδιά.

3. Η αναγκαιότητα δημιουργίας κλειστής δομής φιλοξενίας. Ο Δήμαρχος Σάμου και η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου προτείνουν τη δημιουργία της δομής εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε την αντίθεσή του για λόγους ασφαλείας.

4. Η επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών (και με ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με προσωπικό, η οποία από 3 στελέχη τον Ιούνιο θα έχει 28 το Νοέμβριο, όπως έχει προβλεφθεί)

5. Η δραστηριοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων γίνεται κατόπιν συνεννόησης τους με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Σάμου

6. Η λήψη ειδικών μέτρων ανακούφισης των κατοίκων της Σάμου και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, τα οποία θα εξειδικευτούν μετά από σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Αλέξη Χαρίτση και τη συμμετοχή της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, του Δημάρχου Σάμου και του Βουλευτή Σάμου.

7. Η συνέχιση και ένταση της παρακολούθησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας.

πηγή real.gr