Ο κ. Δημήτρης Βίτσας δήλωσε και άλλα όσον αφορά τη λειτουργία του νέου ΚΥΤ Σάμου, όπου στην ουσία πρόκειται να γίνει μετεγκατάσταση στην περιοχή της «ΖΕΡΒΟΥ» (σφαγεία Κνίτη), ότι το υπάρχον ΚΥΤ της Σάμου είναι το χειρότερο που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, όποιος φορέας ζήτησε να συναντηθεί μαζί του συναντήθηκε, κάτι που δεν ζήτησαν Αντιπεριφέρεια και Δήμος Σάμου, αλλά και πολλά άλλα που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω…

00VitsasAnaxorisi01

Ήρθα στη Σάμο την Τρίτη το απόγευμα (09/04), από την αρχή δήλωσα ότι δεν ήρθα να κάνω επίσκεψη στη Σάμο. Αυτό που κάναμε είναι μια πιλοτική θα έλεγα, επιχείρηση που μέσα έχει πολλά πράγματα. Είχαμε κάνει σοβαρές συσκέψεις και συζητήσεις στην Αθήνα, με τις υπηρεσίες του υπουργείου, το Λιμενικό Σώμα, την Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα με το Ναυτικό, τι ακριβώς θα κάνουμε και τι θέλουμε να πετύχουμε. Σε αυτή την πιλοτική επιχείρηση η οποία θα συνεχιστεί, αν επιτύχει, ως κανονική δραστηριότητα. Μας έβγαλε και ορισμένα συμπεράσματα για τα άλλα τα νησιά.

Τι είχε μέσα της αυτή η επιχείρηση; Καταρχήν αλλάξαμε λίγο τους χώρους ευθύνης. Ότι είναι στη διοικητική περιφέρεια της Δωδεκανήσου, πηγαίνει στα νησιά της, ενώ μέχρι τώρα είχαμε περιπτώσεις που έρχονταν στη Σάμο. Αυτό είναι το ένα και το βασικό. Το δεύτερο, δώσαμε πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα προχωράει η διαδικασία της ευαλωτότητας, από τις υπηρεσίες ασύλου και από τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής. Και αυτό αποδείχθηκε, αυτή την εβδομάδα τουλάχιστον, ότι επιταχύνει τις διαδικασίες. Αυτό το κάναμε σε συνεργασία με τον κ. Μάνο Λογοθέτη και με τις ιατρικές υπηρεσίες.

00VitsasAnaxorisi02

Ο στόχος μας είναι αποσυμφορηθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και να έχουμε ένα μικρότερο αριθμό, άρα οι υπηρεσίες μας να δουλεύουν πιο γρήγορα και καλύτερα.

Το τρίτο πράγμα είναι ότι το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου, θα αλλάξει. Υπογράψαμε λοιπόν τα συμβόλαια για την ενοικίαση του χώρου ‘ΣΦΑΓΕΙΑ’ και της γύρω περιοχής. Σε λίγες μέρες θα έρθουν εδώ μηχανικοί του Υπουργείου, θα κάνουν την μελέτη για το τι χρειάζεται και θα ξεκινήσει η διαμόρφωση του χώρου. Έχω πει και είναι σίγουρο ότι θα γίνει αυτό, ότι το καινούργιο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, θα έχει μια συνολική δύναμη 1.200 ατόμων, θα υπάρχει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και θα υπάρχει και το προαναχωρισιακό κέντρο, άρα 1.200 και στα δύο, που θα είναι στον ίδιο χώρο, με μια ουδέτερη ζώνη ανάμεσά τους. Αλλά δεν πρόκειται να ανοίξει, αν δεν κλείσει αυτό που υπάρχει στο Βαθύ.

00VitsasAnaxorisi07

Γιατί είναι και στόχος μας, αυτό το κέντρο, το οποίο είναι και το χειρότερο στην Ελλάδα, και κατά τη γνώμη μου έχει και χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, θα πρέπει να πάψει να λειτουργεί. Άρα τι μια μέρα θα κλείσει και την άλλη θα ανοίξει το άλλο. Καταλαβαίνεται ότι το άλλο δεν πρόκειται να ανοίξει με πάνω από τον αριθμό, θα έλεγα μάλιστα ότι θα ανοίξει με μικρότερο αριθμό από όσο θα χωράει.

00VitsasAnaxorisi03

Το υπάρχον κέντρο, σε συμφωνία που έχουμε κάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα παραχωρηθεί στο Δήμο Σάμου, για να το χρησιμοποιήσει όπως νομίζει αυτός ότι είναι καλύτερο για την κοινωνία της Σάμου. Δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν δύο κέντρα ταυτόχρονα στη Σάμο. Παίρνοντας υπόψη τις ροές που είχαμε την περασμένη χρονιά και το τι πρόκειται να γίνει.

Επειδή με ρωτάνε πολλοί, τι θα γίνει αν θα έχουμε αυξημένες ροές, η απάντηση μου τώρα, αυτή τη στιγμή, είναι ότι αν έχουμε πολύ αυξημένες ροές, μιλάμε για μια πολλή διαφορετική κατάσταση. Και αυτή η πολλή διαφορετική κατάσταση δεν θα συμφωνεί με τη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας. Άρα σε εκείνη την περίοδο, εμείς θα προσπαθήσουμε αυτό το κέντρο να λειτουργεί με 1.200 άτομα, αλλά όποιοι αποφασίσουν να ανατρέψουν την συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας, στο επίπεδο του υπερπληθυσμού, αντικειμενικά θα μας αναγκάσουν να πάρουμε και διαφορετικά μέτρα. Δεν θα καταστρέψω ούτε τα νησιά, ούτε τη χώρα θα την κάνω αποθήκη ψυχών.

00VitsasAnaxorisi04

Ήρθα για να κάνω δουλειά, δεν ήρθα για να κάνω δημόσιες σχέσεις, γι’αυτό το λόγο και δεν έδωσα καμία συνέντευξη σε κανέναν, είπα όποιο Μ.Μ.Ε της Σάμου θέλει συνέντευξη, είπα την άλλη εβδομάδα μπορούμε να μιλήσουμε, είναι ξεκάθαρο αυτό. Όσοι μου ζήτησαν να με συναντήσουν, με συνάντησαν, όσοι δεν μου ζήτησαν φυσικά δεν θα πήγαινα να τους παρακαλέσω. Το λέω αυτό και για την Αντιπεριφέρεια και το δήμο που δεν ζήτησαν κάποια συνάντηση, παρόλο που ήξεραν ότι είμαι εδώ αρκετές ημέρες. Με την επιτροπή έχουμε μία βασικά διαφορετική γνώμη, και αυτή είναι σε τι περίοδο είμαστε. Δεν είμαστε στην περίοδο που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε ανάμεσα στο κέντρο και το μη κέντρο. Είμαστε στην περίοδο που εμείς εξετάζουμε πως μετατρέπουμε το κακό κέντρο σε άλλο κέντρο, με 1.200 ανθρώπους και στην πιθανότητα να υπάρξει, αν πέσει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ένα μεγάλο κύμα που ή θα προέρχεται από διακινητές ή που θα προέρχεται από άλλους λόγους. Προσπάθησα να το εξηγήσω, έχω την αίσθηση ότι από την επιτροπή την οποία συνάντησα, κάποιοι το έχουν καταλάβει και έχουν προσανατολιστεί σε αυτό το συμφέρον και του σαμιακού αλλά και συνολικά και του Ελληνικού λαού.

00VitsasAnaxorisi05

Κάποιοι, κατά κύριο λόγο για πολιτικούς λόγους, εμμένουν στην άποψή τους. Δεν τους αδικώ, δημοκρατία έχουμε, ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και να προσπαθεί να την επιτύχει, αλλά εξηγώ ότι δεν είμαστε ανάμεσα στους 250, τους 150 και τους 1.200, δεν είμαστε ανάμεσα σε αυτό. Είμαστε ανάμεσα στους 1.200 και την επανάληψη του 2015, με κλειστά αυτή τη φορά τα σύνορα. Προσπαθώ να τους πείσω να μην είναι κλειστά τα σύνορα, αλλά να υπάρχει ένας δίκαιος καταμερισμός του αντικειμενικού βάρους και προφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, σε όλη την Ευρώπη.