ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΕΟΣ σε Βαθύ και Καρλόβασι αυτή την εβδομάδα, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, Βασιλική Βρυνιώτη και Γιώργος Πέρρος έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καλύτερος υπηρέτης της πολιτικής της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Αδίστακτα υλοποιεί στο ακέραιο τις αποφασισμένες κατευθύνσεις και στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νέος συνεταιριστικός νόμος που τους μετατρέπει σε ανώνυμες επιχειρήσεις με σοβαρές συνέπειες και για τους παραγωγούς και για τους εργαζόμενούς τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής του νομού, Δ. Σεβαστάκης, ψήφισε την άρση της αναγκαστικότητας, καταστρέφοντας ουσιαστικά την τελευταία γραμμή άμυνας του Σαμιώτη απλελοκαλλιεργητή, και  παραδίδοντας την αμπελοκαλλιέργεια στα χέρια των μεγαλεμπόρων

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν τίποτα θετικό να περιμένουν από το οποιοδήποτε κυβερνητικό πρόγραμμα που θα υλοποιήσει την  νέα ΚΑΠ 2020 – 2027, την οποία στηρίζουν με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της ΕΕ. Σ΄ αυτή περιλαμβάνονται νέες περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, νέοι περιορισμοί στην παραγωγή κι άλλα μέτρα που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το αποδεκατισμένο εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει την επόμενη μέρα, από τη στιγμή που αποδέχονται τη νέα ΚΑΠ, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα δουν:

  • Να αυξάνεται το ήδη υπέρογκο κόστος παραγωγής γιατί έτσι αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων που παράγουν και διακινούν τα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Να συνεχίζεται η αισχρή κοροϊδία με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που, παρά τις υπέρογκες εισφορές των αγροτών, δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις καταστροφές στην παραγωγή.
  • Να συνεχίζονται οι αθρόες εισαγωγές αγροκτηνοτροφικών προϊόντων που καθηλώνουν τις τιμές πώλησης των παραγωγών σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της παραγωγής.
  • Να συνεχίζεται η ποικιλόμορφη ληστεία του ισχνού αγροτικού εισοδήματος μέσω των διάφορων αγροτικών χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ για σπίτια και χωράφια, υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ, άδειες λειτουργίας αρδευτικών γεωτρήσεων και σταυλικών εγκαταστάσεων, κ.λπ.), της υψηλής φορολογίας και των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών.

Απέναντι σ’ αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική η μόνη διέξοδος για τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους είναι να εμπιστευτούν τη δύναμή τους που είναι η οργάνωση σε αγροτικούς συλλόγους, η κοινή πάλη μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα ενάντια σε ΕΕ – κυβερνήσεις – μονοπώλια. Μόνο από τα κάτω μπορούν να έρθουν οι αλλαγές που έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι αυτοπασχολούμενοι και επιστήμονες. Με τους αγώνες τους οι αγρότες κατάφεραν και πέτυχαν τη διατήρηση στο αφορολόγητο. Αυτούς τους αγώνες είναι που η αστική τάξη και τα κόμματά της φοβούνται, τους ποινικοποιούν, στήνουν αγροτοδικεία για να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου.

Ένα ακόμη πιο ισχυρό ΚΚΕ την επομένη των εκλογών, μπορεί να συμβάλλει από καλύτερες θέσεις στο δυνάμωμα της πάλης του αγροτικού κινήματος, στη διεκδίκηση και απόσπαση κατακτήσεων, στην αποκάλυψη και στο αντιπάλεμα της πολιτικής της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κομμάτων τους. Για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Εκεί θα καταθέσει το ΚΚΕ και κάθε ψήφο που θα του δώσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στις εκλογές στις 7 Ιούλη, φωτίζοντας με την πολιτική του πρόταση τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, με διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, έξω από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος, που θα εγγυάται στον αγρότη σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα, καλύτερη ζωή στην οικογένειά του, επαρκή και ασφαλή τρόφιμα στο λαό».

Σάμος, 27/