ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης , με αφορμή  την Επέτειο της  Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από τους Νεότουρκους εθνικιστές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

« Η 19η Μάϊου είναι η Ημέρα που ο απανταχού Ελληνισμός θυμάται, τις  διώξεις , τα βασανιστήρια, τους εκτοπισμούς, τις σφαγές αμάχων, τις πορείες θανάτου στη έρημο και τις μεθοδικές προσπάθειες   εξόντωσης των  Ελληνικών  πληθυσμών του Πόντου.

Οι ψυχές των τριακοσίων  πενήντα περίπου χιλιάδων   θυμάτων  ζητούν δικαίωση , με την Διεθνή αναγνώριση  του τραγικού εγκλήματος που διαπράχθηκε εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου  , ως ‘’Γενοκτονία  των Ποντίων’’.  Με τη σκέψη στο αίμα που χύθηκε και την βαθιά πληγή  της εθνικής συλλογικής μνήμης που παραμένει ζέουσα, συμμετέχουμε στην εκστρατεία που διεξάγει η χώρα για να  κρατήσει ζωντανή στην παγκόσμια συνείδηση την ιστορική μνήμη, ως ένα ακόμα στυγερό έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας.  Τιμούμε την 19η Μάϊου ως Ημέρα Ιερής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και  με αφυπνισμένη τη συνείδηση ως προς τις σύγχρονες δυσκολίες  που καθορίζουν, οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η  Τουρκική προκλητικότητα και επεκτατικότητα  ,  παραμένουμε σε εγρήγορση.  Με την ευχή η Ανθρωπότητα και ο Ελληνισμός να μη ξαναζήσουν παρόμοιες μαύρες σελίδες ιστορίας , ενώνουμε τη φωνή μας και ζητούμε την Διεθνή αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού  Ελληνισμού».

 

Από το Γραφείο Τύπου