ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΚΚΕ(μ-λ)

Προκλητική η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Σάμο

Πρόκληση αποτελεί για τον λαό της Σάμου η επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στο νησί, την Παρασκευή στη 1/10. Ο σκοπός της επίσκεψής του διττός, όπως γνωστοποιήθηκε απ’ τα κυβερνητικά επιτελεία.  Να πανηγυρίσει την δημιουργία του νέου, κλειστού τύπου, στρατοπέδου συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στου Ζερβού και να διαστρεβλώσει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών και την χορήγηση των αποζημιώσεων στους πληγέντες απ’ τον σεισμό του περασμένου Οκτώβρη.

Πρόκληση, αφού ενώ η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ συνεχίζει τη φυλάκιση των απανταχού ξεριζωμένων που καταφέρνουν να φτάσουν στο νησί, την ίδια στιγμή ετοιμάζεται να κλείσει νέα, αναβαθμισμένη, 5ετούς διάρκειας συμφωνία για την βάση της Σούδας με τις ΗΠΑ. Παζαρεύοντας συγχρόνως την μισή χώρα στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, καθιστώντας την ορμητήριο στις νέες δολοφονικές του ορέξεις, τέτοιες που θα έχουν ως αποτέλεσμα κι άλλο θάνατο, κι άλλες προσφυγικές ροές, κι άλλους δυστυχισμένους! Εξάλλου, η ανακοίνωση για τη συμφωνία αγοράς πολεμικού εξοπλισμού δισεκατομμυρίων ευρώ με τη Γαλλία, πρέπει να ανησυχήσει περαιτέρω τον λαό, αφού πέραν  του τεράστιου κόστους που θα κληθεί να πληρώσει απ’ την τσέπη του, η κυβέρνηση θέλει να αναβαθμίσει τον ρόλο της στα πολεμικά σχέδια των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έρχεται να εμπεδώσει τη νέα απάνθρωπη πραγματικότητα η οποία θέλει ανθρώπους που καταφέρνουν να ξεφύγουν απ΄τη φρίκη των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, να φυλακίζονται στα ελληνικά και ευρωπαϊκά γκουαντανάμο, χωρίς κανένα δικαίωμα, ψυχικά και σωματικά τσακισμένοι, να εξοντώνονται σαν κατώτερα όντα.

Πρόκληση, από τη μια να βρίσκονται χωρίς καθυστερήσεις κονδύλια και χρηματοδοτήσεις από τα κρατικά ταμεία –από τις τσέπες του λαού- για να κατασκευαστεί η νέα ανθρωποφυλακή στο Ζερβού, ενώ ένα χρόνο μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν απ’ τον σεισμό και τις πλημμύρες , ο λαός ακόμη περιμένει τις αποζημιώσεις για τα σπίτια του και τα έργα για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων δημόσιων υποδομών. Τα πληγωμένα σπίτια ρημάζουν, καθώς μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας αδυνατεί να τα επισκευάσει με δικά του έξοδα. Κόσμος ξεσπιτωμένος αναγκάζεται να μείνει στο νοίκι, ή να επισκευάσει κακήν κακώς τα σπίτια του, επωμιζόμενος το κόστος και χάνοντας έτσι την δυνατότητα για αποζημίωση. Οι υποδομές του νησιού σε μαύρο χάλι, δεκάδες μαθητές μέσα σε κοντέινερ. Οι λιγοστές κατεδαφίσεις δεν έχουν λύσει ούτε το ζήτημα της ασφάλειας, με πολλά κτίρια να χάσκουν μισογκρεμισμένα πάνω απ’ τα κεφάλια μας, κι ενώ οι προβλέψεις για κακοκαιρία τους χειμωνιάτικους μήνες προμηνύουν νέα συντρίμμια.

Ο Μητσοτάκης έρχεται να κοροϊδέψει τον λαό του νησιού μέσα στα μούτρα του, να του παρουσιάσει μία άλλη πραγματικότητα, να προσπαθήσει να τον πείσει ότι ζει μία άλλη καθημερινότητα.

Να μην τους περάσει. Να μην περάσει στον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ, στην πολιτική επιλογή ενός απάνθρωπου συστήματος, ο εμπαιγμός, η κοροϊδία, η προσπάθεια εμπέδωσης μια κατάστασης βγαλμένης απ’ τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρωπότητας. Οι κάτοικοι του νησιού, που ζούνε στο πετσί τους την εγκληματική διαχείριση των καταστροφών απ’ τον σεισμό και τις πλημμύρες, δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με τους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν φυλακισμένοι μερικά χιλιόμετρα δίπλα μας, θύματα της πολιτικής του ίδιου συστήματος. Χρειάζεται να αντισταθούμε στις πολιτικές της φτώχειας και της εγκατάλειψης, στις πολιτικές της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, στις πολιτικές της εμπέδωσης της φρίκης για τις λαϊκές μάζες. Μόνο ο κοινός αγώνας ντόπιων και προσφύγων κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης, των ΗΠΑ και της ΕΕ, μπορούν να δώσουν διέξοδο και ελπίδα για το μέλλον. Μόνο ο δρόμος της αντίστασης και της διεκδίκησης μπορεί να αποδώσει στον λαό το δίκιο του.

Σάμος, 29/9/2021