Ενημερωτικό Δελτίο

 

Απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας:

Λέμε ξεκάθαρα ότι απέναντι στις όποιες τρικυμίες -και σας διαβεβαιώνω ότι σε αυτόν τον ταραγμένο κόσμο στον οποίο ζούμε θα είναι πολλές- το εθνικό σκάφος πρέπει να είναι ισχυρό και το τιμόνι του να το κρατά ένα δοκιμασμένο και ικανό πλήρωμα. 

Η παράταξή μας, λοιπόν, κι εγώ προσωπικά σηκώνουμε το γάντι στις προκλήσεις των καιρών και απαντάμε: Ισχυρό εθνικό σκάφος σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα και σταθερό τιμόνι σημαίνει δυνατή Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση. 

Αυτό θα είναι το ερώτημα το οποίο θα διατρέχει την επικαιρότητα μέχρι τις επόμενες εκλογές, το ορόσημο που έρχεται να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία μας. Στο δρόμο αυτό, ωστόσο, το γνωρίζετε καλά, δεν θα βρούμε πολλούς συμμάχους. Απέναντί μας θα έχουμε πάντα τη διαστρέβλωση, την υπερβολή και τη λάσπη. Δίπλα μας θα έχουμε αμήχανες συμπεριφορές, που θα προκαλούν σύγχυση και θα πριμοδοτούν το πείραμα της αστάθειας και της ακυβερνησίας.

Ακριβώς γι’ αυτό λοιπόν, οι πολίτες πρέπει εγκαίρως να πληροφορηθούν για την παγίδα της απλής αναλογικήςΝα αντιληφθούν ότι η πρώτη κάλπη τελικά θα έχει το βάρος της τελικής και ότι δε θα είναι μία χαλαρή ευκαιρία να σταλούν μηνύματα, αλλά το θεμέλιο των επιλογών τους για το αύριο. Εκείνη που θα δείξει τελικά τί κυβέρνηση επιθυμούν, ώστε με τη δεύτερη ψήφο να εδραιώσουν τη νίκη της, προσφέροντάς της τη δύναμη να κάνει πράξη το πρόγραμμά της. Και αυτός είναι ο στόχος μας.

Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη

Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα την υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

 • Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστείμε όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
 • Υπενθυμίζεται ότι ηΕλλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
 • Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.
 • Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται. Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.
 • Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.
 • Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη στην Τρίπολη.

 

Καταιγισμός ψεμάτων από τον Αλ.Τσίπρα στους συνταξιούχους

Ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών και Ενώσεων συνταξιούχων επιδόθηκε -συνεχίζοντας την πάγια πρακτική, τα ήθη και έθιμα στον πολιτικό του λόγο- σε ένα νέο καταιγισμό ψεμάτων. Ενώ η Κυβέρνησή του με το νόμο Κατρούγκαλου και άλλες παρεμβάσεις, έκανε 17 περικοπές στις συντάξεις, σήμερα έχει το πολιτικό θράσος να παριστάνει και τον τιμητή. Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Τσίπρας:

 • Μίλησε εκ νέου για 13η σύνταξηόταν η Κυβέρνηση με τέσσερις διαφορετικές θετικές παρεμβάσειςγια τους συνταξιούχους (οριζόντια αύξηση μετά από 12 χρόνια, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, έκτακτο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και νέες αυξήσεις βάσει του νόμου Βρούτση) τους στηρίζει αποδεδειγμένα, έτσι ώστε η μεγάλη πλειονότητα από 1.1.2023 να έχουν όφελος που θα ισοδυναμεί με μία 13η σύνταξη και κάποιοι ακόμα μεγαλύτερο.
 • Αναφερόμενος στους ατομικούς κουμπαράδες για τις επικουρικές συντάξεις των νέων, ανακάλυψε ότι το κόστος θα είναι δήθεν 70 δισ., ενώ το πραγματικό κόστος θα είναι 120 εκατ. ευρώ το χρόνοκαι εφέτος δεν ήταν ούτε 40 εκατ.. Και αυτό προκειμένου οι νέοι να πάρουν μεγαλύτερες συντάξεις κάτι που προφανώς δεν θέλει ο κ. Τσίπρας.
 • Διαστρέβλωσε αυτά που είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, Κι αυτό παρόλο ότι είναι ξεκάθαρο  ότι η Κυβέρνηση  έχει κάνει ακριβώς αυτό το οποίο δεσμεύτηκε το 2020.
 • Ξιφούλκησε ακόμη και εναντίον της «προσωπικής διαφοράς» την οποία ο ίδιος θέσπισε με το νόμο Κατρούγκαλου.
 • Μίλησε για διόγκωση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων επιστρατεύοντας ψευδή στοιχεία, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους εν αναμονή συνταξιούχους είναι σήμερα μόνο 40 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο του 2019 ήταν 487 εκατ..

Οι συνταξιούχοι ξέρουν πολύ καλά ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα τους έκανε μόνο περικοπές, με την εξαίρεση του προεκλογικού επιδόματος του 2019. Αντίθετα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει μόνο αυξήσεις:

 • Αύξηση μέχρι και 7% για τους συνταξιούχους με ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών με το νόμο Βρούτση.
 • Μείωση της παρακράτησης από 60 σε 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.
 • Μείωση του φόρου εισοδήματος από το 22% στο 9% στο κατώτερο κλιμάκιο.
 • Έκτακτα επιδόματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και φυσικά
 • οι αυξήσεις που θα δοθούν από 1η Ιανουαρίου 2023.

Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή στήριξη ΜμΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις.

 • To προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις εκδόθηκε από την Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022 και τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022, βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), αναγνωρίζοντας ότι η οικονομία της ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρή διαταραχή.
 • Στο μέτρο θα μπορούν να υπαχθούν μη οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πλήττονται από την κρίση, οι οποίοι είτε i) έχουν συνάψει σύμβαση για μεταβλητό τιμολόγιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και η παροχή ενέργειας δεν υπερβαίνει τα 35 kVA· ii) λειτουργούν ως αρτοποιεία (ανεξάρτητα από το όριο παροχής)· ή iii) έχουν αγροτικό τιμολόγιο (ανεξάρτητα από το όριο παροχής).
 • Από την 1η Οκτωβρίου 2022 και εξής, το μέτρο θα καλύπτει την κατανάλωση έως και 2.000 kWh μηνιαίως για μη οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή ενέργειας έως και 35 kVA.
 • Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, οι επιλέξιμοι δικαιούχοι θα δικαιούνται να λαμβάνουν περιορισμένα ποσά ενίσχυσης με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μηνιαίο ποσό επιδότησης ανά εταιρεία θα καθορίζεται ανάλογα με την τιμή χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά. Ειδικότερα, η ενίσχυση:
  • Δεν θα υπερβαίνει τα 62.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, τα 75.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και τα 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς·
  • Θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης συντελείται με γοργούς ρυθμούς

Η Κυβέρνηση προχωρά οικοδομώντας στη βιωματική εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις νέες τεχνολογίες, στην οποία συνέβαλε καθοριστικά και η τηλεκπαίδευση. Στο πλαίσιο του στρατηγικού αυτού σχεδιασμού, επενδύονται – μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα» που ήδη τρέχει- 140 εκατ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) μέσω συστήματος επιταγών (voucher).

 • Η «Ψηφιακή Μέριμνα»είναι ένα πρόγραμμα των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υλοποιείται από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.». Εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» και είναι ένα από τα πρώτα έργα υπό υλοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που χρησιμοποιούν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Το πρόγραμμα περιλαμβάνειεπίσης:
  • Σημαντικές επενδύσεις για τη ριζική αναβάθμιση των δημόσιων δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων.
  • Την ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού του συνόλου των εκπαιδευτικών δομών και την αναβάθμιση της σύνδεσής τους με το διαδίκτυο.
  • Τη δημιουργία εκτεταμένου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών.
  • Την αύξηση της επαφής των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες στο σχολείο, και την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών για τη χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων.

Να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί αξιοποίησαν ήδη στο έπακρο την παροχή για αγορά ψηφιακού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop), καθώς από τις 166.599 επιταγές που εκδόθηκαν, οι 162.014 – ποσοστό πάνω από το 97% – έχει εξαργυρωθεί ή αναμένεται να εξαργυρωθεί άμεσα. Με στόχο τη μέγιστη απορρόφηση των κονδυλίων που έχουν διατεθεί, παρατείνεται έως τις 31 Οκτωβρίου, η δυνατότητα εξαργύρωσης των επιταγών (voucher) των δικαιούχων του Προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ».

 

 

Ο Πρόεδρος της  Δ.Ε.Ε.Π. ΝΔ Σάμου

Ευάγγελος Καπλαντζής