ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

28 Ιουνίου: Η μέρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το κλείσιμο των τραπεζών Συμπληρώνονται, σήμερα 28 Ιουνίου, εφτά χρόνια από τη μέρα που ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθώντας την τυχοδιωκτική πολιτική που χάραξε με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη στήριξη του Πάνου Καμμένου, προχώρησε στην ανακοίνωση της απόφασης για το κλείσιμο των τραπεζών.

Έτσι από την επομένη 29 Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα, οι Έλληνες έκαναν ουρές στα ΑΤΜ για 60 ευρώ, ενώ η χώρα μας βρισκόταν ήδη αντιμέτωπη με το χάος και την έξοδο από την Ευρωζώνη. Η εξέλιξη αυτή ήταν η τραγική κατάληξη της ανεύθυνης πολιτικής που είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, με τη δήθεν «περήφανη διαπραγμάτευση». Μια καιροσκοπική εθνικά και κοινωνικά ανεύθυνη πολιτική, που αρχικά προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και κατέληξε στο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών. Είχε προηγηθεί λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, το διάγγελμα του κ. Τσίπρα με το οποίο περιέγραφε την κατάληξη της πολιτικής του και ανακοίνωνε το δημοψήφισμα – παρωδία, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, οδήγησε στο «όχι» που έγινε «ναι» και τελικά στην υπογραφή του τρίτου αχρείαστου και πιο επώδυνου μνημονίου.

Οι εικόνες από τις ουρές των πολιτών στα ATM για εξήντα ευρώ είχαν διασύρει τη χώρα μας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και είναι χαραγμένες στη μνήμη όλων. Υπενθυμίζεται ότι η τραπεζική αργία διήρκεσε μέχρι και τις 19 Ιουλίου 2015, ενώ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων πολύ περισσότερο, καθώς αίρονταν σταδιακά, μέχρι να αρθούν οριστικά τον Σεπτέμβριο του 2019, επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Εξαιτίας της απόφασης εκείνης εξαϋλώθηκε η μετοχική αξία των τραπεζών, χάθηκαν μόνο από τις τράπεζες 18 δισ. (δηλαδή δύο φορές το κόστος των Ολυμπιακών αγώνων, ή το ΕΚΑΣ 20 ετών) ενώ το συνολικό κόστος για τους Έλληνες (σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερων Ευρωπαίων αξιωματούχων όπως ο Κλ. Ρέγκλιγκ) έφτασε στα 100 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα στα άλλα, αποτέλεσμα ήταν να υποστεί καθίζηση και το Χρηματιστήριο, να επωμιστούν μεγάλο βάρος οι φορολογούμενοι, να πληγούν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα, να μειωθούν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία, να χάσουν τη δουλειά τους χιλιάδες συμπολίτες μας. Όλα αυτά έγιναν επειδή -όπως μας είπε πολύ αργότερα ο κ. Τσίπρας- είχε και είχαν αυταπάτες. Η αλήθεια ωστόσο -όπως όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε- είναι πως δεν είχαν συναίσθηση εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, δεν νοιάζονταν ούτε για τη χώρα ούτε για τους ανθρώπους της, έπαιζαν τη μοίρα της χώρας μας στα ζάρια. Και όμως, όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο Ε. Τσακαλώτος, ονειρεύονται στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσουν ξανά με τον κ. Βαρουφάκη, να συγκροτήσουν Κυβέρνηση Τσίπρα- Βαρουφάκη. Γι’ αυτό άλλωστε -όπως τονίζει- ψήφισαν και την απλή αναλογική. Επέλεξαν συνειδητά να σύρουν τον τόπο σε ακυβερνησία αδιαφορώντας, και πάλι, για τις συνέπειες που μπορεί να επιφυλάσσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την αναφορά που έκανε χθες Δευτέρα ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την κυρία Margrethe Vestager, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες «θυμόμαστε τι συνέβη το 2015 και πόσο κοντά ήρθαμε στην απόλυτη καταστροφή» εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία αποδίδοντας σε αυτή τα όσα συνέβησαν το 2015 και υποστηρίζοντας ότι «οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι». Αντί να ομολογήσει τα τεράστια λάθη που διέπραξε, ζητά τώρα και τα ρέστα. Πράγματι οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι. Θυμούνται πολύ καλά τις δραματικές στιγμές που έζησαν αυτές τις μέρες το 2015, όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας των τυχοδιωκτικών επιλογών του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη. Θυμούνται πολύ καλά την απόγνωση των συνταξιούχων και όχι μόνο στις ουρές των ΑΤΜ των τραπεζών, περιμένοντας να βγάλουν ένα μικρό κομμάτι από τις οικονομίες τους. Θυμούνται πολύ καλά πώς φθάσαμε στο 3ο αχρείαστο μνημόνιο, που κόστισε περίπου 100 δισ. ευρώ και τα όσα ακολούθησαν με φόρους, περικοπές και καταβαράθρωση της μεσαίας τάξης. Θυμούνται πολύ καλά τις «κωλοτούμπες» του κ. Τσίπρα που μετέτρεψε το «όχι» σε «ναι» σε μια νύχτα. Αυτό που θα περίμενε κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν σιωπή αντί να ζητάει και τα ρέστα. Και όχι μόνο αυτό αλλά αναθερμαίνει ξανά τη συμμαχία με τον κ. Βαρουφάκη. Μόνο που το 2022 δεν είναι 2015.

 

 

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. ΝΔ Σάμου

Βαγγέλης Καπλαντζής