Δικαίωση για δέκα διοικητές και αναπληρωτές διοικητές δημοσίων νοσοκομείων που είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους το 2015 ,έφερε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε τις επίμαχες αποφάσεις ως μη νόμιμες.

Οι αλλαγή σκυτάλης των διοικητών καιτων αναπληρωτών τους έγιναν το 2015 με αποφάσεις του υπουργού Υγείας Αν. Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλ. Πολάκη Υγείας από τους 71 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές) παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και 12 παρέμειναν στις θέσεις τους.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Γεώργιο Τσιμέκα, Δημήτριο Μακρή και Γιάννη Παπαγιάννη, εξέδωσε 11 αποφάσεις με τις οποίες κάνει δεκτές τις αιτήσεις 10 διοικητών και αναπληρωτών διοικητικών (για μια υπόθεση καταργήθηκε η δίκη καθώς είχε παρέλθει ο χρόνο της 3ετούς θητείας του προσφεύγοντα κατά την ημέρα συζήτησης της υπόθεσης στο ακροατήριο) και ακυρώνει τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ οι υπουργικές αποφάσεις για την απομάκρυνση των διοικητών δεν είχαν πλήρη αιτιολογία και το πρακτικό αξιολόγησης ήταν πλημμελώς αιτιολογημένο.

Συγκεκριμένα οι αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου αφορά τους εξής προσφεύγοντες

1) Γεώργιος Ραγκούσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Σάμου Άγιος Παντελεήμων και Κέντρου Υγείας Ικαρίας,

2) Άγγελος Λιόσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Ελευσίνας Θριάσιο, και

3) Δέσποινα Τσαγδή, διοικήτρια γενικού νοσοκομείου Αθηνών Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης,

4) Ευαγγελία Γιαννακάκου, διοικήτρια πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αττικόν,

5) Παύλος Θεοδωράκης, διοικητής ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής και ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής -Δρομοκαίτειο,

6) Παναγιώτης Παντελιάδης, Πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και νοσοκομείο ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης,

7) Απόστολος Λέτσιος, διοικητής γενικού νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας,

8) Αριστείδης Ζούμπος, αναπληρωτής διοικητής γενικού παίδων Πεντέλης (διασυνδεμένου με τα νοσοκομείο Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ,

9) Μιλτιάδης Παπασταματίου, διοικητής γενικού νοσοκομείου θώρακος Αθηνων «Η Σωτηρία» και

10) Μάριος Τίγκας, αναπληρωτής διοικητής γενικού νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.

Τέλος, θεωρηθηκε καταργημένη η δίκη για τον Μιχαήλ Μελετιάδη, αναπληρωτή διοικητή πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου ΑΧΕΠΕΑ και νοσοκομείου ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης.