Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανέρχονται σε 2871. Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 47 συμπολίτες μας. Στους 346 οι διασωληνωμένοι.

Στη Σάμο τα νέα κρούσματα κορονοϊού είναι 13. Παράλληλα 4 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου ενώ 5 άτομα, ανάμεσά τους κι ένα βρέφος, νοσηλεύονται στην απλή κλινική COVID-19.

Όσον άφορά την Ικαρία τα νέα κρούσματα είναι 9. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, «πρωταθλητής» στον δείκτη θετικότητας είναι ο Δήμος Ικαρίας, με 6,90%. Αυτό σημαίνει ότι η Ικαρία θα παραμείνει στο “κόκκινο” στον επιδημιολογικό χάρτη  και σε καθεστώς mini lockdown.

Τα μέτρα που ισχύουν για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» ή επίπεδο 4:

1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00
2. Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:
• αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
• φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
• μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
3. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
4. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
5. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.
6. Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
7. Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες και γάμους με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.