Στο πλαίσιο της ετοιμότητας του Συστήματος Υγείας στη νησιωτική Ελλάδα, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας βρέθηκε για λίγες ώρες στην Σάμο συνοδευόμενος  από τον βουλευτή Σάμου Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Στην είσοδο του Νοσοκομείου τον υποδέχτηκαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νίκος Στεφανής, ο Διευθυντής Μιχάλης Καραβασίλης και  οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούσαν τρίωρη στάση εργασίας στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ οι οποίοι  του έδωσαν ένα υπόμνημα με τα αιτήματα του κλάδου με κυριότερα την πλήρη στελέχωση του  νοσηλευτικού ιδρύματος και την μονιμοποίηση του προσωπικού που δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Επίσης μέλη της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου του παρέδωσαν το σύνολο των υπογραφών που είχαν συγκεντρώσει  ζητώντας την στελέχωση όλων των δομών υγείας του νησιού  και την πρόσληψη  παιδιάτρων ώστε να λειτουργεί κανονικά η παιδιατρική κλινική.

Μέχρι ο υπουργός να φτάσει στην αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη με τους γιατρούς και νοσηλευτές συνομίλησε με όσους εκ των εργαζομένων βρισκόταν στον αύλειο χώρο.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ικανοποιημένος από τη λειτουργία του Νοσοκομείου στην πρώτη φάση της πανδημίας, σε ένα νησί που δεν έχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. Αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έχουν γίνει εν μέσω της πανδημίας.

Ειδικότερα, από την αρχή του έτους  δήλωσε ,στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου

έχουν πραγματοποιηθεί 28 προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

Έχει τοποθετηθεί στον εξωτερικό χώρο του Νοσοκομείου, οικίσκος πρώτης διαλογής ύποπτων περιστατικών Covid-19.   Έχει διαμορφωθεί και εξοπλιστεί θάλαμος λήψης δειγμάτων.

Έχει εγκατασταθεί φορητό ακτινολογικό  μηχάνημα και εξοπλισμός για τη διασωλήνωση περιστατικών Covid-19

Έχουν πλήρως αναπτυχθεί δύο επιπλέον κλίνες ΜΕΘ.

Σήμερα, το Νοσοκομείο διαθέτει έξι κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι τρεις ΜΕΘ-Covid.

 

Επιπλέον, ξεκινούν έργα ανακαίνισης της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου και στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα εργασίες συντήρησης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

 

Τέλος ο υπουργός Υγείας  αναφέρθηκε στο σχεδιασμό ενίσχυσης του νησιού για την καλοκαιρινή περίοδο, τοποθετούνται από το ΕΚΑΒ εντός των επόμενων ημερών τέσσερις επιπλέον διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων.

 

Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις με τη διοίκηση του Νοσοκομείου τους νοσηλευτές και τους διασώστες του εκαβ ο κ. Κικίλιας δήλωσε:

«Μέγα γαρ το της θαλάσσης κράτος. Η νησιωτικότητα είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς ως χώρα. Στην πιο δύσκολη στιγμή που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά μας, ειδικά το ακριτικό νησί της Σάμου. Γι’ αυτό βρίσκομαι σήμερα εδώ. Είδα το νοσοκομείο, μίλησα με τη Διοίκηση, τους εργαζόμενους, τους ιατρούς, τους διασώστες του ΕΚΑΒ. Είναι πλέον εμφανές, ότι το υγειονομικό κομμάτι πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα της εθνικής μας ασφάλειας και είναι πάρα πολύ κομβικό το να στηρίζονται τα ακριτικά νησιά μας. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγω, ως Υπουργός Υγείας, να ξεκινήσω από τη Σάμο τις επισκέψεις μου στην ακριτική Ελλάδα και στα νησιά μας».

Αμέσως μετά ο Κ. Κικίλιας συναντήθηκε στο γραφείο του Βουλευτή Σάμου με μέλη της ΝΟΔΕ, επισκέφτηκε τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου Γιώργο Στάντζο   εκτάκτως για το θέμα της παραχώρησης κτιρίου για τη στέγαση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ,  ενώ  τελευταίος σταθμός ήταν  το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου.

Εκεί τον περίμεναν  η Πρόεδρος της διοικούσας Επιτροπής Ανεζινιώ Σταμούλη, με τα υπόλοιπα μέλη (Απόστολο  Τσιώλη και  Πολυκράτη Γεννιά και  η προϊσταμένη της ιατρικής υπηρεσίας  Ευτυχία Δήμου ενώ παρευρέθηκαν για να συνομιλήσουν με τον υπουργό ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ.  Αλέξανδρος Λυμπέρης, ,καθώς και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Διακοσταμάτης.

Ο κ.  Κικίλιας παρέλαβε υπομνήματα  από τους αρμοδίους,  υποσχόμενος να σταθεί δίπλα   σε όλα τα Περιφερειακά ιατρεία της νησιωτικής χώρας, συνεργαζόμενος  και με τους δημάρχους έτσι να βρουν τρόπους να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο .