Με τους γυναικείους αγώνες δρόμου  προς τιμήν της Θεάς Ήρας ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΗΡΑΙΑ- ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ που αισίως φέτος έκλεισε τα 10 χρόνια διοργάνωσης.
Την Παρασκευή  19 Αυγούστου το βράδυ πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση  της τελετής προς τιμήν της Ήρας που γινόταν πριν τους αγώνες.
Η συγκεκριμένη τελετή πραγματοποιείται για 2η συνεχή χρονιά στο Ηραίον. Δύο πομπές  αποτελούμενες από ιέρειες ντυμένες στα λευκά και κρατώντας δάδες στα χέρια  τους  μπήκαν οι μεν από την είσοδο του οικισμού και οι δε από την πλατεία για συναντηθούν στην παραλία όπου ακολούθησε τελετουργικό με την Τίνα Αλεξοπούλου στην απαγγελία ύμνων και την Ζαφειρούλα Χατζηφωτίου, την Έφη Μόρφου, την Δήμητρα Τσακανιά στο τραγούδι.
Με μοναδική ιεροτελεστία οι ιέρειες δίπλωσαν το σεντόνι της Θεάς Ήρας και μία από αυτές το έπλυνε στη θάλασσα.
Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν στον οικισμό διασχίζοντας τον ποταμό Ίμβρασσο.
Στο γήπεδο του Ηραίου ακολούθησε συναυλία με αρχαία και παραδοσιακή μουσική με την Αλίκη Μαρκαντωνάτου, τη Ζαφειρούλα Χατζηφωτίου, τον Βασίλη Παπαγεωργίου και τον Χρυσόστομο Μπακάλη. Επίσης ομάδα χορού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ υπό τη διδασκαλία της Ελίνας Λιναρδάκη  χόρεψαν δύο χορούς.

Το Σάββατο το απόγευμα έγιναν οι γυναικείοι αγώνες δρόμου που γινόταν πριν από 2200 χρόνια περίπου προς τιμήν της Θεάς Ήρας  και στην συνέχεια από το δημοτικό σχολείο Πυθαγορείου ξεκίνησε η πομπή με τις Ιέρειες διαφόρων ηλικιών που διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους  του Πυθαγορείου σταματώντας λίγο πριν την παραλία  ώστε να ακουστούν αρχαϊκοί ύμνοι  από την υψίφωνο Ζαφειρούλα Χατζηφωτίου.
Φτάνοντας μπροστά στο άγαλμα του Πυθαγόρα χόρεψαν χορευτές από την σχολή χορού της Χριστιάνας Τσαρδούλια και του συλλόγου «ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ».
Ακολούθησε ο γύρος στο λιμάνι του Πυθαγορείου των δύο πλοιαρίων με τις ιέρειες κρατώντας τις δάδες και χαρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα σε συνδυασμό με το φλεγόμενο ορθογώνιο τρίγωνο.
Τέλος έγινε η βράβευση των τριών πρώτων αθλητριών από τον Ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκο , την Ηρώ Δασκαλάκη εκπρόσωπο της πανελλήνιας Ομοσπονδίας σωματείων Κρήτης και τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Βαλκαμλή.

Για το πιο πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα όλης της δεκαετίας έκανε λόγο ο καλλιτεχνικός  διευθυντής Σωτήρης Μαργιωρής ο οποίος  δήλωσε «ότι η επιτυχία του φεστιβάλ   στέλνει το μήνυμα ότι το μέλλον μας  είναι το παρελθόν»